Πισία: Τα λαχταριστά ποντιακά πιροσκί με την πλούσια γέμιση

200

Ποντιακά πισία με τυρί και πατάτα. Αυτά τα ποντιακά πιτάκια θα σας τρελάνουν με τη νοστιμιά τους. Τα γεμίζετε με ό,τι σας αρέσει. Γέμιση πατάτας ή φέτας ή μίξη και των δυο. Μπορείτε να τα τηγανίσετε ή να τα ψήσετε στο φούρνο.

Υλικά

Για τη ζύμη:
  • 500 γραµ. αλεύρι γ.ο.χ.
  • 2 κ.γλ. ξερή μαγιά
  • 2 κ.σ ελαιόλαδο
  • 1/2 κ.γλ αλάτι
  • λίγες σταγόνες ξύδι ή λεμόνι
  • 1 φλ. χλιαρό νερό (περίπου). λίγο επιπλέον αλεύρι για το άνοιγμα του φύλλου

Για τη γέμιση με πατάτα και φέτα:

  • 200 γραµ. φέτα βαρελίσια
  • 1 αυγό
  • 2 βρασμένες πατάτες
  • λίγη ρίγανη (προαιρετικά)
  • λίγο πιπέρι

Εκτέλεση

Για τα ποντιακά πισία με τυρί και πατάτα, φτιάχνουμε πρώτα την αφράτη ζύμη.

Διαλύουμε το αλάτι στο νερό. Βάζουμε τα υλικά σε ένα μπολ, το αλεύρι, το λάδι, το όξινο στοιχείο λεμόνι ή ξύδι, τη μαγιά κι ανακατεύουμε.

Ρίχνουμε το νερό και με κουτάλι ανακατεύουμε τη ζύμη να γίνει μπάλα. Αλευρώνουμε τα χέρια και ζυμώνουμε την ζύμη για λίγα λεπτά στον πάγκο, να γίνει ελαστική απαλή και να μην κολλάει στα χέρια.

Τη βάζουμε σε ελαφρά λαδωμένο μπολ. Τη σκεπάζουμε κι αφήνουμε να σταθεί για 1 ώρα. Πιάνουμε κομμάτι ζύμης σε μέγεθος καρυδιού.

Σε αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε τη ζύμη σε λεπτό φύλλο.

Βρέχουμε με το δάχτυλο περιμετρικά το στρογγυλό φύλλο για να κολλήσει η ένωση στο κλείσιμο.

Βάζουμε τη γέμιση τυρί ή πατάτα και κλείνουμε την πίτα σε μισοφέγγαρο.

Πατάμε τις άκρες με πιρούνι να σφραγίσουμε τη γέμιση.

Με το πιρούνι τρυπάμε ελαφρά την επιφάνεια στα πισία, να φύγει η υγρασία και να φουσκώσουν ομοιόμορφα.

Αφού τελειώσουμε με όλα τα πισία,  τηγανίζουμε για 3-4 ´ σε μέτρια φωτιά μέχρι να ροδίσουν.

Τα βγάζουμε σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίσουν.

Μπορούμε επίσης να ψήσουμε τα πισία στο φούρνο. Τα βάζουμε σε ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί. Τα αλείφουμε με ελαιόλαδο και τα ψήνουμε για 25′ περίπου στους 180 βαθμούς C στον αέρα μέχρι να φουσκώσουν και να ροδίσουν.

Για τη γέμιση με τυρί και πατάτα:

Για τα πισία με πατάτα και φέτα, βάζουμε την πολτοποιημένη πατάτα σε μπολ.

Θρυμματίζουμε τη φέτα μέσα στις πατάτες.

Προσθέτουμε το αυγό, λίγο πιπέρι κι αν θέλουμε λίγη ρίγανη. Ζυμώνουμε το μίγμα με πιρούνι να γίνει σαν ζύμη η γέμιση.

Πηγή: argiro.gr