“Pet Partners of Hellas”: Σκύλοι-θεραπευτές προσφέρουν ανιδιοτελή αγάπη σε ευπαθείς ομάδες

46

Λένε, πως η αγκαλιά έχει πολλαπλά οφέλη. Η αίσθηση της αφής δηλαδή το χάιδεμα του σκύλου-θεραπευτή και η άμεση επαφή μαζί του, είναι μία από τις βασικές μεθόδους της βοηθητικής θεραπείας που προσφέρει η Pet Partners Hellas για τη βελτίωση της ζωής ατόμων ευπαθών ομάδων.

Ο οργανισμός “Pet Partners of Hellas” δημιουργήθηκε τον Φεβρουάριο του 2016 και βασικός σκοπός του είναι να προωθήσει αποτελεσματικά στην Ελλάδα τη μέθοδο θεραπευτικής επαφής με σκύλους ως εναλλακτική θεραπευτική προσέγγιση για ευπαθείς ομάδες όπως Α.ΜΕ.Α, άτομα που πάσχουν από ψυχικά νοσήματα ή ανίατες ασθένειες αλλά και παιδιά σε ορφανοτροφεία ή σε σωφρονιστικά προγράμματα.

Η ομάδα του “Pet Partners of Hellas” αποτελείται από εκπαιδευτές σκύλων, ειδικούς παιδοψυχολόγους, νομικούς και διοικητικά στελέχη αλλά και εθελοντές.

Μια εναλλακτική θεραπευτική προσέγγιση με την βοήθεια του καλύτερου ίσως τετράποδου θεραπευτή, ενός σκύλου.

Ο ιδρυτής του “Pet Partners of Hellas”, Βασίλης Σούκος, οδηγούμενος και από την αγάπη του για τα ζώα αποφάσισε να ιδρύσει τον οργανισμό, του οποίου και προεδρεύει ελπίζοντας ότι θα συντελέσει αποτελεσματικά στη θεραπεία των ανθρώπων υποβοηθούμενη και υποστηριζόμενη από τα ζώα.

Στις παρεμβάσεις που υποστηρίζονται από ζώα( ANIMAL ASSISTED INTERVENTIONS), οι τετράποδοι φίλοι μας χρησιμοποιούνται ως πρόσθετοι στη θεραπεία με σκοπό να επηρεάσουν θετικά την όλη διαδικασία καθώς και την ανθρώπινη υγεία. Η πρακτική της εφαρμογής κυρίως των σκύλων σε θεραπευτικά πλαίσια και περιβάλλοντα αναδύεται πλέον όλο και περισσότερο με αποτέλεσμα να έχει μεγαλώσει το ενδιαφέρον της επιστημονικής κοινότητας για τα αποτελέσματα τέτοιου είδους παρεμβάσεων”, αναφέρει στο Passenger.gr, ο κ. Σούκος.

Σε ερώτηση μας για το ποια είναι τα οφέλη αυτής της εναλλακτικής θεραπείας ο κ. Σούκος τονίζει ότι “η θεραπεία με τη βοήθεια ζώων είναι πλέον ευρέως αποδεκτή και από την ιατρική κοινότητα με αναγνωρισμένα τα πολλαπλά οφέλη της συμπεριλαμβανομένων της μείωσης του άγχους και των καταθλιπτικών συμπτωμάτων. Στις περιπτώσεις αυτισμού για παράδειγμα η επαφή με τους σκύλους θεραπείας προκαλεί θετικές συμπεριφορές καταπολεμά το άγχος και την θλίψη και βέβαια η παρουσία του σκύλου και η επαφή του ατόμου με αυτόν έρχεται να διώξει το συναίσθημα που από μόνο του μπορεί να προκαλέσει τα παραπάνω και όχι μόνο αρνητικά συναισθήματα”.

Οι δράσεις της “Pet Partners of Hellas”

Μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί και πραγματοποιούνται θεραπευτικές παρεμβάσεις στα εξής πλαίσια και ιδρύματα:

ΑΜΥΜΩΝΗ (ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΚΑΙ ΦΙΛΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΟΡΑΣΕΩΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΘΕΤΕΣ ΑΝΑΠΗΡΙΕΣ)
ΕΙΔΙΚΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΕ ΑΥΤΙΣΜΟ ΠΕΙΡΑΙΑ
ΚΕΠΕΑ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ
ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ “ΧΑΜΟΓΕΛΑ”
ΕΙΔΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΧΑΡΝΩΝ
ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ “ΑΛΜΑ” ΠΑΛΑΙΟΥ ΦΑΛΗΡΟΥ
ΣΙΚΙΑΡΙΔΕΙΟ ΙΔΡΥΜΑ
CENTAUREA ΜΑΡΟΥΣΙ-ΜΟΝΑΔΑ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΩΝ
ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ-ΜΟΝΑΔΑ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
ΚΕΝΤΡΟ ΗΜΕΡΑΣ ΤΗΣ ΑΜΚΕ “ΙΑΣΙΣ”-ΜΟΝΑΔΑ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
ΕΙΔΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΔΔΕ ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗΣ

Επίσης έχουν πραγματοποιηθεί κατ’ οίκον συνεδρίες σε οικογένειες στην Αττική και στην Κρήτη με παιδιά στο φάσμα του αυτισμού, της νοητικής στέρησης, με μαθησιακές δυσκολίες κ.α., σύμφωνα με όσα μας δήλωσε ο κ. Σούκος.

“Η αλήθεια είναι ότι πριν από μια μια δεκαετία περίπου στην Ελλάδα οι θεραπευτικές παρεμβάσεις που υποστηρίζονται από ζώα ήταν μια έννοια σχεδόν άγνωστη στην κοινωνία μας αλλά ευτυχώς πλέον είναι γνωστή με συνεχώς αυξανόμενη ζήτηση”, προσθέτει.

Πως μπορείς να γίνεις εθελοντής

Σύμφωνα με τον ιδρυτή του “Pet Partners of Hellas”, “Οποιοσδήποτε έχει κάποια ειδικότητα σχετική με το αντικείμενο δράσης μας όπως ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί, ειδικοί παιδαγωγοί, λογοθεραπευτές, εργοθεραπευτές κ.α. και επιθυμούν να προσφέρουν εθελοντικά μπορούν να επικοινωνήσουν μαζί μας και να συζητήσουμε τις δυνατότητες ένταξης ως επιστημονικό προσωπικό στον οργανισμό μας. Επίσης οι κηδεμόνες σκύλων που ενδιαφέρονται να εκπαιδευτούν ως ANIMAL ASSISTED THERAPY TEAM μαζί  με τον σκύλο τους μπορούν να επικοινωνήσουν μαζί μας και να τους ενημερώσουμε για τις προδιαγραφές και την διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσουν”.

Έτσι λοιπόν εάν έχεις κάποια  ειδικότητα σχετική με το αντικείμενο δράσης του “Pet Partners of Hellas” και θέλεις να ενταχθείς στο επιστημονικό προσωπικό του οργανισμού ή αν έχεις σκύλο και σε ενδιαφέρει να μπεις στην ομάδα  με το σκύλο σου ως χειριστής, μπορείς να επικοινωνήσεις είτε τηλεφωνικώς στο 693 681 8889 είτε στέλνοντας μας e-mail στο info@petpartnersofhellas.gr. Μάθετε περισσότερα για τη δράση εδώ.

Αγκαλιά μ’ έναν σκύλο, η ζωή είναι πάντα καλύτερη