Περίσσεψαν σοκολατένια αυγά και τσουρέκι; 3 ιδέες για να φτιάξετε πεντανόστιμα γλυκά

236

Το Πάσχα τελείωσε, όχι όμως οι πασχαλινές λιχουδιές. Σας έχουν περισσέψει σοκολατένια αυγά και τσουρέκι; Ώρα να δημιουργήσετε!

Συνταγές με σοκολατένια αυγά

Brownies

Υλικά Συνταγής
120 γραμ. σοκολάτα (από σοκολατένια πασχαλινά αυγά-σπασμένα σε κομμάτια-όχι γάλακτος)
220 γραμ. βούτυρο σε κομμάτια
3 μεγάλα αυγά
220 γραμ. ζάχαρη
2 βανίλιες
4 κ.σ λικέρ μέντα
2 πρέζες αλάτι
130 γραμ. αλεύρι γ.ο.χ (κοσκινισμένο)
12 σοκολατάκια με γέμιση μέντα
6 σπασμένες καραμέλες μέντας (πράσινες)
λίγο βούτυρο και λίγο κακάο για το ταψί

Εκτέλεση
Για το γλυκό με τα πασχαλινά σοκολατένια αυγά που περίσσεψαν, όλα τα υλικά πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου. Σε μπεν μαρί λιώνουμε τη σοκολάτα και το βούτυρο να γίνουν κρέμα. Αφήνουμε να κρυώσουν για 10΄.

Σε ένα μπολ βάζουμε τα αυγά, τη ζάχαρη, τη βανίλια, το λικέρ, το αλάτι και τα χτυπάμε με μίξερ χειρός να ομογενοποιηθούν.

Προσθέτουμε την κρύα λιωμένη σοκολάτα με το βούτυρο και χτυπάμε σε χαμηλή ταχύτητα να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Τέλος προσθέτουμε το αλεύρι και απλά διπλώνουμε το μείγμα με σπάτουλα.

Βουτυρώνουμε τετράγωνο ταψί 24×24 και πασπαλίζουμε με κακάο. Τινάζουμε το περιττό κακάο.

Αδειάζουμε το μείγμα και ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 170 °C στις αντιστάσεις για 45΄. Καλύπτουμε την επιφάνεια του γλυκού με τα τετράγωνα σοκολατάκια μέντας και ξαναψήνουμε για 1΄να λιώσουν.

Με μία σπάτουλα αλείφουμε τα λιωμένα σοκολατάκια ώστε η γέμιση μέντας να πάει παντού.

Πασπαλίζουμε με τις πράσινες σπασμένες καραμέλες. Κόβουμε σε τετράγωνα κομμάτια και σερβίρουμε.

Σοκολατόπιτα

Υλικά Συνταγής

250 γραμ. σοκολάτα από σοκολατένια αυγά
250 γραμ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
200 γραμ. ζάχαρη
1 πρέζα αλάτι
ξύσμα από 1 πορτοκάλι (ακέρωτο)
2 βανίλιες
4 μεγάλα αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
½ φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
½ φλ. κακάο άγλυκο
½ φλ. καρύδια χοντροκομμένα ή φουντούκια
½ φλ. σταφίδες ή άλλο αποξηραμένο φρούτο

Εκτέλεση

Ξεκινάμε να φτιάξουμε τη σοκολατόπιτα με σοκολατένια αυγά που περίσσεψαν, κοσκινίζοντας πρώτα το αλεύρι και το κακάο. Ψιλοκόβουμε με μαχαίρι τα σοκολατένια αυγά. Βάζουμε σε μπολ, προσθέτουμε το βούτυρο, τη ζάχαρη, το αλάτι, το ξύσμα, τις βανίλιες, τ’ αυγά, το αλεύρι και το κακάο.

Με μίξερ χειρός τα χτυπάμε 3 λεπτά σε χαμηλή ταχύτητα και 4 λεπτά σε δυνατή ταχύτητα. Χρησιμοποιούμε ταψί 30 εκ. Κόβουμε ένα κομμάτι λαδόκολλα, το τσαλακώνουμε και το βρέχουμε.

Το ανοίγουμε (τώρα είναι πολύ μαλακό και εύκαμπτο). Το στρώνουμε στο ταψί, το αλείφουμε με 1 κ.σ. μαλακό βούτυρο. Αδειάζουμε τη σοκολάτα στο ταψί. Πασπαλίζουμε με τα καρύδια και τις σταφίδες. Ψήνουμε στους 180 βαθμούς C για 15 λεπτά.

Το ξεφορμάρουμε μαζί με τη λαδόκολλα. Το αφήνουμε να κρυώσει για 10 λεπτά. Το σερβίρουμε με παγωτό ή χτυπημένη κρέμα.

Εναλλακτικά μπορούμε να μοιράσουμε το μείγμα σε 8 ατομικές φόρμες καλά βουτυρωμένες και αλευρωμένες. Αυτές ψήνονται 8 λεπτά στους 200 βαθμούς C στον αέρα.

Όταν βγάζουμε τη σοκολατόπιτα από το φούρνο πρέπει να είναι μαλακή στη μέση, σχεδόν υγρή.

Κέικ με σοκολατένια Πασχαλινά αυγά

Υλικά

1 πακέτο Φαρίν απ
250 γρ. βούτυρο αγελάδος σε θερμοκρασία δωματίου
150 γρ. γάλα σκέτο
100 γρ. φρέσκο χυμό πορτοκαλιού
1 λωβό βανίλιας ή 8-10 σταγόνες υγρή βανίλια
Ξύσμα 1 πορτοκαλιού
400 γρ. ζάχαρη (2 κούπες)
4 αυγά
Σοκολατένια αυγά σπασμένα σε μικρά κομμάτια

Εκτέλεση

Βάζετε το βούτυρο με τη ζάχαρη στον κάδο του μίξερ και χτυπάτε σε δυνατή ταχύτητα με το φτερό για 4-5 λεπτά μέχρι να ασπρίσει και να αφρατέψει το μείγμα.

Χαμηλώνετε στη μεσαία ταχύτητα και προσθέτετε ένα-ένα τα αυγά. Χτυπάτε μέχρι να ομογενποιηθεί.

Προσθέτετε σιγά σιγά το γάλα, το χυμό πορτοκάλι, το ξύσμα και τη βανίλια.

Κλείνετε το μίξερ και ρίχνετε το μισό αλεύρι. Χτυπάτε στην χαμηλή ταχύτητα μέχρι να το πάρει όλο και προσθέτετε το υπόλοιπο.

Κατεβάζετε τον κάδο και ρίχνετε μέσα τα σοκολατένια αυγά τα οποία έχετε σπάσει σε κομματάκια. Ανακατεύετε με μια σπάτουλα ζαχαροπλαστικής.

Μεταφέρετε τη ζύμη σε μια βουτυρωμένη και αλευρωμένη φόρμα του κέικ

Ψήνετε για περίπου 1 ώρα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180oC στον αέρα.

Μόλις το κέικ είναι έτοιμο, το αφήνετε να κρυώσει 10-15 λεπτά και το ξεφορμάρετε. Αφήνετε να κρυώσει άλλα 30 λεπτά ακουμπισμένο σε μια σχάρα του φούρνου.

Συνταγές με τσουρέκι

Εκτέλεση

Για τις καριόκες με τσουρέκι που περίσσεψε, χρειαζόμαστε το μπαγιάτικο τσουρέκι που έχει λίγο ξεραθεί. Το φρέσκο μαλακό τσουρέκι δεν ενδείκνυται για αυτή τη συνταγή.

Ψιλοκόβουμε τη σοκολάτα και τη βάζουμε σε ένα μπολ.

Βράζουμε την κρέμα γάλακτος και όταν φτάσει στο σημείο βρασμού τη ρίχνουμε πάνω στην ψιλοκομμένη σοκολάτα. Αφήνουμε για 1 λεπτό.

Μετά ανακατεύουμε να ομογενοποιηθεί και αφήνουμε για λίγο στην άκρη τη γκανάζ.

Αλέθουμε το μπαγιάτικο τσουρέκι στο μπλέντερ.

Ψιλοκόβουμε το καρύδι στο μπλέντερ.

Τα βάζουμε σε ένα μπολ, προσθέτουμε το κακάο κι ανακατεύουμε.

Προσθέτουμε το ζαχαρούχο, τη λιωμένη σοκολάτα (γκανάζ), το κονιάκ και με μία σπάτουλα ανακατεύουμε να γίνει το μείγμα σαν ζύμη. Το μείγμα πρέπει να πλάθεται σε ρολό. Αν είναι πολύ μαλακό, βάλτε το λίγο στο ψυγείο να σταθεροποιηθεί να γίνει σαν πλαστελίνη. Μόλις κρυώσουν τα υλικά θα σφίξει.

Βάζουμε το μείγμα για τις καριοκες με τσουρέκι σε μεμβράνη κουζίνας, δίνοντάς του σχήμα μωσαϊκού.

Ρολάρουμε τη μεμβράνη να γίνει το σχήμα κυλινδρικό.

Τυλίγουμε σφιχτά το ρολό και το παγώνουμε στην κατάψυξη να σφίξει περίπου για 2 ώρες.

Αφού σφίξει, το βγάζουμε από τη μεμβράνη και με κοφτερό μαχαίρι κόβουμε σε 10 φέτες του 1 εκατοστού.

Λιώνουμε την κουβερτούρα σε μπεν μαρί και την διατηρούμε ζεστή πάνω στο μπεν μαρί σε χαμηλή φωτιά πάντα.

Μια μια καριόκα, τις βουτάμε στη λιωμένη σοκολάτα.

Με δυο πιρούνια βγάζουμε μια μια τις καριόκες σε σχάρα ή σε αντικολλητικό χαρτί να σταθεροποιηθεί η επικάλυψη.

Διατηρούνται στο ψυγείο και είναι φανταστικές.

Λίγα μυστικά για τις θεϊκές καριόκες της Αργυρώς με τσουρέκι και όχι μόνο!

Μπορείτε αντί για καρίοκες με τσουρέκι, να φτιάξετε και καριόκες με μπαγιάτικο ψωμί, κέικ, φρυγανιές, μπισκότα κλπ.

Αντί για κουβερτούρα αξιοποιήστε τα Πασχαλινά σοκολατένια αυγά που περίσσεψαν.

Το καρύδι μην το κάνετε σκόνη. Απλά κόψτε το στο μπλέντερ με διακοπτόμενη λειτουργία ώστε να μην γίνει σκόνη. Να έχει κομματάκια ψιλά.

Υλικά Συνταγής

10 φέτες τσουρέκι πάχους μισού εκατοστού (κατά προτίμηση μπαγιάτικο)

Για το σιρόπι
450 γραμ. ζάχαρη
400 γραμ. νερό
1 ξύλο κανέλας
φλούδα λεμονιού
1 κ.σ. χυμό λεμονιού

Για την κρέμα μαστίχας
1 ½ λίτρο φρέσκο γάλα
2 βανίλιες
200 γραμ. ζάχαρη
160 γραμ. άνθος αραβοσίτου
2 κ.σ κορν φλάουρ
1 κοφτό κ.γλ. μαστίχα κοπανισμένη
2 κ.σ. φρέσκο βούτυρο
2 αυγά

Για το γαρνίρισμα
600 γραμ. σαντιγί
150 γραμ. φιστίκια Αιγίνης (ωμή ψίχα χοντροκομμένη)
κανέλα

Εκτέλεση

Για το εκμέκ με τσουρέκι, σε βουτυρωμένο μακρόστενο πυρίμαχο σκεύος αραδιάζουμε σε σειρά τις φέτες από τσουρέκι. Ψήνουμε στους 200 βαθμούς C για 10΄να ροδίσει.

Για το σιρόπι

Βάζουμε όλα τα υλικά σε κατσαρόλα και ανακατεύουμε. Από την ώρα που θα πάρει βράση, δεν ξανανακατεύουμε. Βράζουμε γι 5΄σε μέτρια φωτιά. Αφαιρούμε την κανέλα και τη φλούδα.

Μόλις βγάλουμε το ψημένο τσουρέκι από το φούρνο, το περιχύνουμε με το ζεστό σιρόπι λίγο λίγο λίγο να ρουφήξει. Πασπαλίζουμε με λίγο φιστίκι Αιγίνης και αφήνουμε να κρυώσει.

Για την κρέμα με μαστίχα

Βάζουμε σε κατσαρόλα το γάλα, τη ζάχαρη, το άνθος αραβοσίτου, το κορν φλάουρ, τη μαστίχα και ανακατεύουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να δέσουν. Αποσύρουμε από τη φωτιά. Προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά, ανακατεύοντας όσο η κρέμα είναι καυτή. Τέλος προσθέτουμε και το βούτυρο. Ανακατεύουμε και αδειάζουμε πάνω στο τσουρέκι.

Αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου να κρυώσει. Έπειτα το βάζουμε στο ψυγείο να κρυώσει. Καλύπτουμε με τη σαντιγί. Λίγο πριν σερβίρουμε, πασπαλίζουμε φιστίκια Αιγίνης και κανέλα.

Γλυκό με τσουρέκι

Υλικά Συνταγής

500 γραμ. τσουρέκι
125 γραμ. βούτυρο λιωμένο και κρύο
6 αυγά σε θερμ. δωμ.
1 φλ. ζάχαρη
2 φλ. κρέμα γάλακτος
3 φλ. γάλα
ξύσμα από 1 πορτοκάλι
1 φλ. σταφίδες
1/2 φλ. κονιάκ
1 φλ. σταγόνες σοκολάτας
Για το πασπάλισμα
άχνη ζάχαρη
κανέλα

Εκτέλεση

Για το πασχαλινό γλυκό με τσουρέκι που περίσσεψε, κόβουμε το τσουρέκι σε φέτες και έπειτα σε μπουκιές.

Τις βάζουμε σε οβάλ πυρίμαχο σκεύος.

Περιχύνουμε με το λιωμένο βούτυρο και ανακατεύουμε καλά να βουτυρωθεί το τσουρέκι.

Βάζουμε σε ένα μπολ τις σταφίδες μαζί με το κονιάκ και τα αφήνουμε για 1 ώρα να μουλιάσουν.

Στραγγίζουμε καλά τις σταφίδες και τις σκορπάμε στο τσουρέκι.

Προσθέτουμε και τις σταγόνες σοκολάτας.

Βάζουμε σε ένα μπολ τα αυγά και τα χτυπάμε με το σύρμα.

Προσθέτουμε τη ζάχαρη, την κρέμα, το γάλα, το ξύσμα και τις βανίλιες.

Περιχύνουμε το τσουρέκι, σκεπάζουμε το σκεύος με μεμβράνη και το αφήνουμε να σταθεί για 4 ώρες στο ψυγείο.

Κατόπιν, το ξεσκεπάζουμε και το αφήνουμε στον πάγκο της κουζίνας για 30΄, να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.

Ψήνουμε το γλυκό με τσουρέκι σε προθερμασμένο φούρνο στις αντιστάσεις, στους 180 °C για περίπου 50΄, μέχρι να σταθεροποιηθεί το γλυκό στο κέντρο.

Πασπαλίζουμε με κανελοζάχαρη και σερβίρουμε

συνταγές από argiro.gr