Πεντανόστιμη, παραδοσιακή ρεβυθάδα με άρωμα… Σίφνου

879

Σύμφωνα με την παράδοση των Σιφνιών, η ρεβυθάδα ξεκινάει να ετοιμάζεται κάθε Σάββατο μπαίνει στον ξυλόφουρνο, μέσα σε ένα πήλινο σκεύος, αποβραδίς και είναι έτοιμη το πρωί. Με λίγα λόγια το μυστικό της περίφημης νησιωτικής συνταγής είναι το σιγανό ψήσιμο!

Η ρεβυθάδα Σίφνου μπορεί παραδοσιακά να γίνεται στον ξυλόφουρνο, ωστόσο μπορείτε να τη φτιάξετε και στη γάστρα, στο φούρνο του σπιτιού σας. Περισσότερα για την γαστρονομία της Σίφνου εδώ.

Από το προηγούμενο βράδυ, μουλιάζουμε τα ρεβύθια σε νερό θερμοκρασίας δωματίου.

Υλικά Συνταγής

1 κιλό ρεβύθια βραστερά
4-5 κρεμμύδια ξερά (ψιλοκομμένα)
1½ φλ. ελαιόλαδο
2 κ.σ αλάτι (κοφτές)
2 κ.σ πιπέρι (κοφτές)
νερό κρύο
λεμόνι για το σερβίρισμα
πήλινο τσουκάλι Σιφνέικο
αλεύρι και νερό για το σφράγισμα του σκεύους

Εκτέλεση

Τα αφήνουμε όλη τη νύχτα σε μπόλικο νερό να φουσκώσουν. Το πρωί τα ξεπλένουμε καλά και τα βάζουμε στο πήλινο σκεύος για τη ρεβυθάδα.

Προσθέτουμε όλα τα υλικά, το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, το ελαιόλαδο, το αλατοπίπερο και το νερό. Το νερό που προσθέτουμε, πρέπει να είναι απαραίτητα σε θερμοκρασία δωματίου και γέρνοντας στο πλάι το πήλινο τσουκάλι, να φθάνει στην άκρη του χείλους του και συγχρόνως να καλύπτει τα ρεβίθια. Καλύπτουμε το σκεύος με το καπάκι του και το βάζουμε στον ξυλόφουρνο.

Αφήνουμε τη ρεβυθάδα να σιγοψηθεί για πολλές ώρες. Ανάλογα με την θερμοκρασία του φούρνου, την αφήνουμε για 6-10 ώρες στον ξυλόφουρνο.

Για καλύτερο αποτέλεσμα ζυμώστε μια αραιή ζύμη με αλεύρι και νερό και τυλίξτε την γύρω από το καπάκι στην ένωση με το τσουκάλι. Έτσι η ρεβυθάδα θα ψηθεί μέσα στα λίγα υγρά της.

Μη βάζετε πολύ νερό στην ρεβυθάδα, γιατί θα σας βγει σαν σούπα και δεν πρέπει να βγει με ζουμιά.

Μπορείτε εναλλακτικά να τα βάλετε σε μία χοντρή γάστρα με καπάκι, ή σε κεραμικό σκεύος με καπάκι. Πρέπει όμως το μέγεθος της γάστρας, να είναι τέτοιο που σχεδόν να γεμίσει με τα ρεβίθια, γιατί αλλιώς θα στεγνώσουν και δε θα ψηθούν σωστά. Δηλαδή δεν πρέπει να είναι απλωτή η γάστρα. Είναι σημαντικό να καλύπτονται τα ρεβύθια από το νερό και να είναι μαζεμένα μέσα στο σκεύος και όχι απλωτά.

Εναλλακτικά ψήστε την ρεβυθάδα στον οικιακό φούρνο στις αντιστάσεις, στην κάτω σχάρα, στους 170 βαθμούς C για περίπου 4 ώρες.

Αν έχετε χρόνο, βάλτε πιο χαμηλά την φωτιά στους 140-150 βαθμούς C και αφήστε τα όλη την νύχτα στο φούρνο να σιγοψήνονται για 6 με 7 ώρες.

συνταγή από argiro.gr