Παριανή φουσκωτή πίτα με τυρί για να γλείφετε τα δάχτυλα σας

322

Δοκιμάστε τη συνταγή και θα μας θυμηθείτε. Αυτό το πιάτο φέρνει άρωμα Πάρου στο σπίτι σας!

Υλικά

1 κιλό αλεύρι σκληρό για ψωμί
2 κύβους μαγιά των 25 γραμ. (50γρ.)
1 κ.σ. ζάχαρη
1 κ.σ. αλάτι
640 γραµ. χλιαρό νερό
200 γραμ. κεφαλοτύρι σκληρό κομμένο σε κυβάκια
2 κ.σ. σουσάμι

Εκτέλεση

Για το ζυμωτό ψωμί με μαγιά, σε λεκάνη βάζουμε το αλεύρι και προσθέτουμε την ενεργοποιημένη μαγιά. Ανακατεύουμε με το χέρι. Προσθέτουμε το υπόλοιπο νερό. Θα πάρει συνολικά περίπου 2 ποτήρια. Το νερό να είναι χλιαρό. Προσοχή, όχι ζεστό, γιατί θα καεί η μαγιά και δεν θα φουσκώσει. Αρχίζουμε να ζυμώνουμε. Προσθέτουμε το αλάτι πασπαλίζοντας.

Αν χρησιμοποιήσετε ξερή μαγιά σε σκόνη, βάλτε 2 φακελάκια μέσα στο αλεύρι, ανακατέψτε με το χέρι και ακολουθήστε πιστά τη διαδικασία της συνταγής.

Όταν η ζύμη ενωθεί σε μπάλα την αδειάζουμε στον πάγκο εργασίας. Τη ζυμώνουμε δυνατά για 10΄. Εάν η ζύμη κολλάει στα χέρια πασπαλίζουμε με ελάχιστο αλεύρι. Πατάμε με τις παλάμες τη ζύμη να πλατύνει σαν χοντρό φύλλο. Ρίχνουμε επάνω τα κυβάκια τυριού. Κλείνουμε τις άκρες προς τα πάνω να μαζευτεί σε μπάλα ξανά και ζυμώνουμε λίγο για να πάει παντού το τυρί. Λαδώνουμε ελαφρά ένα μεγάλο μπολ. Βάζουμε μέσα τη ζύμη.

Καλύπτουμε με μεμβράνη ή νωπή πετσέτα και την αφήνουμε να διπλασιαστεί σε όγκο για μία έως μιάμιση ώρα. Όταν η ζύμη φουσκώσει, την αδειάζουμε στον πάγκο. Τη χωρίζουμε σε δύο μέρη για να φτιάξουμε δύο φουσκωτές. Λαδώνουμε ελαφρά τη λαμαρίνα του φούρνου. Βάζουμε μέσα το ένα κομμάτι ζύμης. Πατώντας με τα δάχτυλα της δίνουμε σχήμα μακρόστενο, με ύψος 1,5 με 2 εκ., σαν χοντρό φύλλο. Κάνουμε βαθουλώματα, μπήγοντας πάνω της τα ακροδάχτυλά μας. Ραντίζουμε με λίγες σταγόνες νερό.

Πασπαλίζουμε με σουσάμι. Με τον ίδιο τρόπο φτιάχνουμε δίπλα και τη δεύτερη φουσκωτή. Σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα τη λαμαρίνα και αφήνουμε τις φουσκωτές να φουσκώσουν ξανά για 30΄. Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στις αντιστάσεις, στην τελευταία σχάρα, στους 170οC για 35΄-40΄, μέχρι να ροδίσουν και να φουσκώσουν ελαφρά. Η φουσκωτή τρώγεται ζεστή.

Για τη μαγιά

Για να ενεργοποιήσουμε τη μαγιά, τη διαλύουμε σε μπολ, πασπαλίζουμε με λίγη ζάχαρη και ρίχνουμε λίγο νερό. Ανακατεύουμε να διαλυθεί. Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε για 10′ να ενεργοποιηθεί. Όταν αφρίσει η επιφάνεια είναι έτοιμη και την προσθέτουμε στο αλεύρι.

Συνταγή: argiro