Ο καβουρμάς είναι το γευστικό καμάρι της Θράκης, είναι ένα παραδοσιακό αλλαντικό σκεύασμα που το συναντάμε κυρίως στην Βόρεια Ελλάδα και ειδικά στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη. Μπορεί να μαγειρευτεί εύκολα και με πολλές παραλλαγές, αλλά και ως συνοδευτικό για το τσίπουρο.
Τρώγεται και μαγειρεύεται με πολλούς τρόπους, και ο απλούστερος είναι ζεστός, για ν’ απελευθερώσει τα αρώματά του. Ονειρεμένο είναι και στο τηγάνι, με αυγά μάτια ή ομελέτα και μπορείτε να προσθέσετε και πιπεριές, αλλά και τραχανάτο για μία αλλιώτικη γευστική απόλαυση.
Ο μύθος για τον Θρακιώτικο καβούρμα:
Ο μύθος λέει ότι εκείνα τα χρόνια ζούσε μια πολύ φτωχή οικογένεια σε ένα χωριό της Θράκης. Ο πατέρας της οικογενείας ήταν βαριά άρρωστος και δεν μπορούσε να εργαστεί, αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι συνθήκες διαβίωσης για αυτούς να γίνονται ακόμα πιο άσχημες. Το υπόλοιπο χωριό γνώριζε την κατάσταση τους και τους βοηθούσε, έτσι λοιπόν όποιος έσφαζε ένα ζώο για να φάει η οικογένεια του φρόντιζε να πάει και ένα κομμάτι σε αυτήν την οικογένεια. Έξω από το σπίτι τους υπήρχε ένα καζάνι με νερό που έβραζε και πετούσαν εκεί τα κομμάτια που τους πήγαινε το χωριό. Ο πατέρας ήταν υπεύθυνος να κρατεί την φωτιά αναμμένη, ήταν άλλωστε το μόνο που μπορούσε να κάνει. Όταν η οικογένεια χρειαζόταν φαΐ πήγαιναν στο καζάνι έπαιρναν ένα κομμάτι κρέας και τρώγανε. Το καζάνι είχε μέσα διάφορα κρέατα, χοιρινό, μοσχάρι, κοτόπουλο ότι έσφαζε ο καθένας δηλαδή.Οι μέρες περνούσαν έτσι για αυτούς ώσπου έναν βαρύ χειμώνα η κάρδια του πατερά τον πρόδωσε και …. η φωτιά έσβησε. Το καζάνι σταμάτησε να βράζει και πάγωσε όπως ήτανε. Μετά την κηδεία του όταν η οικογένεια χρειάστηκε φαΐ αναγκαστικά έφαγε από το παγωμένο βραστό μείγμα των κρεάτων που είχε μείνει. Από στόμα σε στόμα αυτό διαδόθηκε και άρχησαν πλέον να φτιάχνουν καβουρμά όλοι και έφτασε να τον έχουμε και μέχρι σήμερα. Δεν γνωρίζω εάν αυτή η ιστορία είναι αληθινή η όχι αλλά δεν το θεωρώ και απίθανο αναλογιζόμενος τις συνθήκες που επικρατούσαν τότε στα χωριά εκείνα.
Μία διαφορετική συνταγή και εύκολη για να απογειωθεί ο καβουρμάς είναι με ταλιολίνι:
Υλικά:
- 500 γραμ. ταλιολίνι
- 1/4 φλ. ελαιόλαδο
- 2 σκελίδες σκόρδο σπασμένες
- 250 γραμ. καβουρμά ψιλοκομμένο
- 500 γραμ. ντομάτες τριμμένες
- 2 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
- αλάτι
- πιπέρι
- ξερή μυζήθρα για το σερβίρισμα
Εκτέλεση:
Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε τον καβουρμά και το σκόρδο και σοτάρουμε για 2΄-3΄. Ρίχνουμε τις ντομάτες και σιγοβράζουμε για 10΄. Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε το μαϊντανό.
Βράζουμε τα ζυμαρικά σε αλατισμένο νερό. Όπως στάζουν, τα ρίχνουμε στη σάλτσα και τα βράζουμε για 1΄-2΄ σε δυνατή φωτιά.
Αν είναι στεγνά, προσθέτουμε λίγο νερό από αυτό που έβρασαν τα ζυμαρικά και ανακατεύουμε. Ρίχνουμε τη μυζήθρα, ανακατεύουμε και σερβίρουμε αμέσως.
Συνταγή: Argiro.gr