Παναγία Σκοπιώτισσα: Εκεί όπου η θρησκεία συναντά τις ομορφιές της φύσης

941

Στην κορυφή του βουνού Σκοπός, ΝΑ της πόλης της Ζακύνθου και σε υψόμετρο 450 μέτρων βρίσκεται η μονή της Παναγιάς της Σκοπιώτισσας η οποία είναι διάσημη για την θαυματουργή της εικόνα.

Eίναι μία από τις παλαιότερες του νησιού καθώς ιδρύθηκε πριν από τα μέσα του 15ου αιώνα. Το 1534 παραχωρήθηκε στην οικογένεια των ευγενών Λογοθετών όπου ανήκει μέχρι και σήμερα. Στις μέρες μας σώζονται μόνο τα ερείπια του μοναστηριού και ο ναός της Παναγίας που βρίσκεται στο κέντρο περίπου της Μονής.

Ο ναός της Παναγίας της Σκοπιώτισσας είναι λευκός, έχει κτιστεί σε σχήμα ελεύθερου σταυρού με τρούλο και μαζί με τον ναό του Αγίου Αντρέα στο Καλαμάκι είναι οι μοναδικές εκκλησίες βυζαντινής αρχιτεκτονικής του νησιού. Θεμελιώθηκε πάνω σε αρχαίο ναό της θεάς Αρτέμιδος και κομμάτια του ναού χρησιμοποιήθηκαν για το χτίσιμο της εκκλησίας, όπως η είσοδος και το δάπεδο του ναού. Στο εσωτερικό σώζονται τοιχογραφίες και η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της Σκοπιώτισσας που κάποτε κατά περιόδους σεισμών οι κάτοικοι την κατέβαζαν στην χώρα όπου γινόταν μεγαλόπρεπη λιτανεία.

Η θέα από την Παναγία της Σκοπιώτισσας είναι μαγευτική. Ακόμα πιο μαγευτική είναι από έναν βραχώδη λοφίσκο στην ανατολική πλευρά της εκκλησίας. Μπορείτε να τον σκαρφαλώσετε από την πίσω μεριά με σχετική ευκολία αφού υπάρχουν σκοινιά που σας καθοδηγούν και σας στηρίζουν. Η θέα είναι μοναδική, καθώς κάτω από τα πόδια σας απλώνεται ένα πανοραμικό τοπίο με χωριά, λόφους, βλάστηση και απέραντη θάλασσα.

Αν βρεθείτε στην Ζάκυνθο τον 15 Αύγουστο, η Παναγία της Σκοπιώτισσας έχει την τιμητική της. Κατά το πανηγύρι βγάζουν την εικόνα της Παναγίας για προσκύνημα στους πρόποδες του λόφου.

Ο χωματόδρομος προς την Παναγία της Σκοπιώτισσας θα σας ταλαιπωρήσει λίγο καθώς είναι ανηφορικός και σε ορισμένα σημεία θα συναντήσετε πέτρες και αυλάκια. Φτάνοντας όμως στην κορυφή του βουνού η θέα είναι πραγματικά εντυπωσιακή.

Με τη Levante Ferries σε σχεδόν μία ώρα θα είστε έτοιμοι να εξερευνήσετε την πανέμορφη Ζάκυνθο αλλά και την εκκλησία της Παναγίας Σκοπιώτισσας.

Με πληροφορίες από ecozante.com