Palacsinta: Λαχταριστές τηγανίτες από την… Ουγγαρία!

91

Στην Ουγγαρία η τηγανίτα είναι γνωστή ως palacsinta και φτιάχνεται από αλεύρι, γάλα ή σόδα, ζάχαρη, αυγά και γλυκό κρασί που προστίθεται στον χυλό. Είναι από τα πιο διάσημα επιδόρπια της χώρας.

Υλικά συνταγής

για τη ζύμη

  • 2 φλιτζ. αλεύρι
  • 2 αυγά
  • 1 φλιτζ. γάλα
  • 1 φλιτζ. σόδα
  • ½ φλιτζ. ηλιέλαιο
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 1 πρέζα ζάχαρη

για τη γέμιση

  • 1 φλιτζ. αμύγδαλα φιλέ
  • ½ φλιτζ. ζάχαρη
  • ¼ φλιτζ. γάλα
  • 1 βανίλια

για τη σως σοκολάτας

  • ½ φλιτζ. σταγόνες σοκολάτας ή ψιλοκομμένη κουβερτούρα
  • ½ φλιτζ. ζάχαρη
  • ¼ φλιτζ. νερό
  • 2 κ.σ. μαργαρίνη

Διαδικασία συνταγής

  1. Αναμειγνύουμε το αλεύρι με τα αυγά μέχρι να γίνουν λεία. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε. Βάζουμε το μίγμα στο ψυγείο για μια νύχτα.
  2. Την επόμενη μέρα ετοιμάζουμε τις τηγανίτες. Βάζουμε το μάτι στο δυνατό και μόλις ζεσταθεί ρίχνουμε την πρώτη δόση από το μείγμα. Κατεβάζουμε σε μέτρια φωτιά και συνεχίζουμε με την επόμενη δόση. Τηγανίζουμε και από τις δύο πλευρές μέχρι να ψηθεί, αλλά όχι να πάρει έντονο χρώμα η τηγανίτα μας.
  3. Η κάθε δόση είναι περίπου μισή κουτάλα της σούπας (όχι κουτάλι).
  4. Ετοιμάζουμε τη γέμιση, βάζουμε σε κατσαρόλα όλα τα υλικά για τη γέμιση και σε χαμηλή θερμοκρασία μαγειρέυουμε ανακατεύοντας διαρκώς μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και να γίνει κρεμώδες το μίγμα. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε λίγο να κρυώσει πριν γεμίσουμε τις τηγανίτες.
  5. Σε μπαίν μαρί λιώνουμε την σοκολάτα μαζί με όλα τα υπόλοιπα υλικά για την σως.
  6. Βάζουμε μια γεμάτη κουταλιά από την γέμιση σε κάθε τηγανίτα και τυλίγουμε σε ρολό. Βάζουμε σε πιατέλα και περιχύνουμε με σως σοκολάτας.
  7. Αν θέλετε μπορείτε να ζεστάνετε για 30 δευτερόλεπτα στον φούρνο μικροκυμάτων πριν το σερβίρισμα.