Όταν η θρησκεία συναντά το μεγαλείο της φύσης – 10 από τις πιο όμορφες εκκλησίες της Ελλάδας

3.445

Άλλοτε πλάι στο κύμα κι άλλοτε σκαρφαλωμένα σε πλαγιές και βράχους, τα ξωκκλήσια αλλά και πολλές εκκλησίες της Ελλάδας δεν σταματούν να εντυπωσιάζουν!

Παναγία Κακαβιώτισσα – Λήμνος

Βρίσκεται κοντά στο χωριό Εβγάτη, περίπου 4 χλμ. από τη Μύρινα. Κατάλοιπο ενός από τα πολλά μετόχια του νησιού, είναι γνωστό από το 1305, όταν περιήλθε στην ιδιοκτησία της Μονής Μεγίστης Λαύρας. Τότε είχαν εγκατασταθεί στο εξωκκλήσι μοναχοί από τον Άγ. Ευστράτιο, που ανήκαν στη μονή, για να προστατευθούν από τις επιδρομές των Τούρκων. Εντυπωσιακή είναι η θέση του σε δυσπρόσιτη σπηλιά, στην κορυφή του βουνού, ανάμεσα σε επιβλητικά βράχια, θέση που πιθανότατα φιλοξένησε παλαιοχριστιανικό ναό και ερημίτες στη βυζαντινή περίοδο. Η Παναγιά ονομάστηκε Κακαβιώτισσα από το βουνό Κάκαβο στο οποίο βρίσκεται το ξωκλήσι της. Πρόκειται για τη μοναδική παγκοσμίως άσκεπη εκκλησία, η οποία είναι χτισμένη μέσα σε μια σπηλιά.

Παναγία Χρυσοπηγή – Σίφνος

Το θέαμα της Παναγίας της Χρυσοπηγής στη Σίφνο καθώς κατηφορίζεις το δρόμο που θα σε πάει κοντά της είναι ικανό να σου κόψει την ανάσα. Μια κατάλευκη εκκλησία σκαρφαλωμένη σε ένα βράχο κυριολεκτικά μέσα στη θάλασσα. Το μοναστήρι, που είναι πλέον ανενεργό και τα κελιά του διατίθενται για διαμονή στους επισκέπτες, δεσπόζει πάνω στο μικρό ακρωτήρι που χωρίζει στα δυο τον όρμο του Φάρου. Χτίστηκε το 1615 για να στεγάσει την εικόνα της Ζωοδόχου Πηγής την οποία έσωσαν οι ψαράδες από τη θάλασσα.

 

Άγιος Φανούριος – Λίμνη Δόξα

Στα όρια του Δήμου Σικυωνίων, λίγο ψηλότερα από το οροπέδιο του Φενεού βρίσκεται η λίμνη Δόξα. Τεχνητή λίμνη σε υψόμετρο 900 μέτρων ολοκληρώθηκε στα τέλη της δεκαετίας του ΄90 με την κατασκευή του ομώνυμου φράγματος. Μέσα στη λίμνη, πάνω σε μια στενή λωρίδα γης, ξεπροβάλλει το εκκλησάκι του Αγίου Φανουρίου η Παλαιομονάστηρο. Ονομάζεται και «Ποντικονήσι της Κορινθίας».

Μοναστήρι Φανερωμένης – Λευκάδα

Κοντά στην Πόλη της Λευκάδας βρίσκεται το Μοναστήρι της Φανερωμένης, το οποίο είναι ένα από τα πιο διάσημα μοναστήρια του Νησιού. Συγκεκριμένα, παίζει σπουδαίο ρόλο στην τοπική θρησκευτική ζωή και διαθέτη αρκετά παλιά ιστορία. Κτίστηκε το 1634 όμως η Εκκλησία του επανακτίστηκε αργότερα εξαιτίας πυρκαγιών, και πρόσφατα έχει ανακαινιστεί. Σε ένα από τα νεότερα κτίρια του Μοναστηριού της Φανερωμένης στεγάζεται το Μουσείο Εκκλησιαστικής Τέχνης. Πολλοί προσκυνητές επισκέπτονται το Μοναστήρι προκειμένου να προσευχηθούν και να δοξάσουν το Θεό δίπλα από τον Ιερό Βράχο.

 

Μοναστήρι της Παναγίας της Χοζοβιώτισσας – Αμοργός

Το μοναστήρι της Παναγίας της Χοζοβιώτισσας βρίσκεται στην νότια, απόκρημνη, αλίμενη ακτή της Αμοργού. Φωλιασμένο μέσα σε αγκαθωτούς, απειλητικούς βράχους, είναι ορατό μόνον από το πέλαγος, που απλώνεται απέραντο κάτω από τα βράχια, 300 μέτρα ψηλά. Η κάτασπρη, απέριττη όψη του εναρμονίζεται θαυμαστά με τα πολύχρωμα ανώμαλα βράχια. Μόνον από κοντά διαγράφονται οι λευκοί γεωμετρικοί όγκοι και τα αυστηρά γραμμικά περιγράμματα του κτιρίου που, με την συνεργεία του φωτός, δημιουργούν την αίσθηση πολυεπίπεδης επιφάνειας.

 

Μονή Προδρόμου – Αρκαδία

Βρίσκεται ανάμεσα στα χωριά Στεμνίτσα και Δημητσάνα Αρκαδίας. Προκαλεί δέος στον επισκέπτη-προσκυνητή, καθώς είναι κτισμένη στη ρίζα ενός απότομου βράχου στην χαράδρα του Λουσίου, όπου βρίσκεται και η μονή Φιλοσόφου.

Η μονή Προδρόμου, η οποία ιδρύθηκε τον 12ο αιώνα, είναι ένα από τα πιο όμορφα μοναστήρια της Πελοποννήσου. Από το μπαλκόνι της μονής, οι επισκέπτες μπορούν να θαυμάσουν την μαγευτική θέα στην άγρια ομορφιά του φαραγγιού του Λούσιου.

Το Καθολικό της μονής, που τιμάται στον Τίμιο Πρόδρομο, είναι μονόκλιτη βασιλική και κοσμείται με αξιόλογες αγιογραφίες. Τοιχογραφίες υπάρχουν και εκτός του ναού, μαγνητίζοντας το βλέμμα του επισκέπτη.

 

Παναγία Θαλασσινή – Άνδρος

Βρίσκεται κτισμένο πάνω στον βράχο μέσα στη θάλασσα, στην είσοδο της χώρας. Σύμφωνα με την παράδοση, η Παναγία Θαλασσινή προστατεύει αυτούς που ταξιδεύουν στην θάλασσα, μαζί με τον Άγιο Νικόλαο.

Ένα φουρτουνιασμένο βράδυ η εικόνα της Παναγίας ερχόταν από το πέλαγος προς την ακρογιαλιά με ένα παράξενο φώς. Οι άνθρωποι του νησιού ακολούθησαν το φώς που τους οδήγησε σε μια μικρή σπηλιά. Έκπληκτοι, μέσα στην σπηλιά, πάνω σε φύκια, είδαν την εικόνα της Παναγίας. Την προσκύνησαν και την μετέφεραν στο παρεκκλήσι του Αγίου Αθανασίου. Την άλλη μέρα όμως η εικόνα γύρισε στην σπηλιά της! Έτσι, οι νησιώτες αποφάσισαν να χτίσουν Ναό πάνω από την σπηλιά. Οι εργασίες για την ανέγερση του ναού έγιναν με γοργούς ρυθμούς και η Εκκλησιά ήταν σχεδόν έτοιμη σε ελάχιστο χρόνο. Έλειπε όμως η σκεπή, γιατί δεν υπήρχε ξυλεία. Η ίδια η Παναγία φρόντισε γι” αυτό.

Ένα καράβι φορτωμένο με ξυλεία κινδύνευσε ανοιχτά στο πέλαγος έξω από την Άνδρο. Ο καπετάνιος μαζί με τους ναυτικούς παρακαλούσαν την Παναγία να τους σώσει από τον επικείμενο κίνδυνο. Φωτισμένος ο καραβοκύρης έριξε την ξυλεία στη θάλασσα. Έτσι το πλοίο σώθηκε. Η ξυλεία σιγά σιγά βγήκε στην ακτή κοντά στην σπηλιά, για να σκεπάσουν οι μάστορες την ξεσκέπαστη Εκκλησία. Επειδή η ξυλεία βρέθηκε αναπάντεχα και μάλιστα στην ώρα της, πραγματικά θεόσταλτη, η Εκκλησία της Παναγίας ονομάστηκε «Θεοσκέπαστη».

 

Eκκλησία της Αγίας Θεοδώρας – Αρκαδία

Πρόκειται για ένα πετρόκτιστο βυζαντινό εκκλησάκι του 11ου αι. του οποίου οι διαστάσεις δεν ξεπερνούν τα 4 μ. πλάτος και τα 5 μ. μήκος, ενώ σκεπάζεται και από δίριχτη σκεπή με πέτρινες πλάκες. Από τη βάση του ναΐσκου αναβλύζει πηγαίο νερό. Το παράξενο είναι ότι πάνω στην πέτρινη στέγη έχουν φυτρώσει 17 πανύψηλα δέντρα (κυρίως βελανιδιές) βάρους δεκάδων τόνων και ύψους 20 μέτρων! Το αξιοθαύμαστο επίσης είναι ότι τα δέντρα αυτά δεν έχουν εμφανείς ρίζες.

Σύμφωνα με το θρύλο, κατά το Μεσαίωνα η Θεοδώρα ήταν ένα φτωχό δεκαεπτάχρονο κορίτσι που καταδικάσθηκε σε θάνατο και εκτελέστηκε στο σημείο εκείνο. Τις τελευταίες της στιγμές προσευχήθηκε στο Θεό ζητώντας του «το σώμα της να γίνει εκκλησία, τα χρόνια της να γίνουν δέντρα και το αίμα της να γίνει νερό να τα ποτίζει». Αργότερα οι συγχωριανοί της έφτιαξαν στον τόπο αυτό ένα εκκλησάκι στη μνήμη της, με την ολοκλήρωση του οποίου διαπίστωσαν έκπληκτοι ότι στη σκεπή είχαν φυτρώσει 17 ολόκληρα δέντρα!

Σε απόσταση αναπνοής από το κέντρο της Αθήνας…

Αγ. Νικόλαος- Βουλιαγμένη

Ένα καλά “κρυμμένο”, σχεδόν άγνωστο, αλλά και παρατημένο εκκλησάκι, κτισμένο το 1947 σ’ ένα βράχο, επάνω σε μια πλαγιά του λαιμού Βουλιαγμένης, σχεδόν δίπλα από το ναυτικό όμιλο Βουλιαγμένης. Είναι αφιερωμένο στον Άγιο Νικόλαο μιας και βρίσκεται ακριβώς πάνω στη θάλασσα.
Το ξωκλήσι στα βράχια δεν το γνωρίζει ούτε η Μητρόπολη Γλυφάδας και δυστυχώς δεν τελούνται γάμοι εκεί.

Είναι ένα καλά κρυμμένο μυστικό για τους κατοίκους της περιοχής. Και γιατί όσο όμορφοι και να είναι οι υπόλοιποι ναοί που έχουν χτιστεί στα μέρη μας, κανένας δεν είναι τόσο κοντά στη θάλασσα, σε κανέναν δεν πηγαίνεις απλά για να ξεχαστείς (ή να προσευχηθείς) όπως πας στον Άγιο Νικόλαο.

Προφήτης Ηλίας – Υμηττός

Το μονοπάτι που οδηγεί στο εκκλησάκι έχει ιδιαίτερες δυσκολίες κι η διαδρομή διαρκεί περίπου μία ώρα. Ωστόσο η θέα από κεί ψηλά είναι ικανή να αποζημιώσει και τον πιο απαιτητικό.

Η ιστορία της μικρής εκκλησίας του Προφήτη Ηλία που βρίσκεται στον Υμηττό, στην περιοχή της Άνω Γλυφάδας. Πριν 67 χρόνια το 1950 ένας ευσεβής οικοδόμος ο Σαράντος, είδε στον ύπνο του τον Προφήτη Ηλία, ο οποίος του είπε να ανέβει στο βουνό για να ψάξει να βρει την εικόνα του.

Πράγματι, μετά από το όνειρο αυτό, ο ευσεβής εκείνος άνθρωπος άρχισε να ψάχνει την γύρω περιοχή για να βρει την εικόνα. Μετά από πολλές προσπάθειες αρκετά ψηλά, σε μια υπέροχη τοποθεσία, βρήκε την εικόνα.