Όσοι δεν φορούν σωστά τη μάσκα… θα συλλαμβάνονται – Δείτε που

17

Σε συλλήψεις σε όποιον δε φορά σωστά τη μάσκα, θα προχωρούν οι αστυνομικές αρχές ύστερα από εντολή της κυβέρνησης των Φιλιππίνων.

Ακόμη, η κυβέρνηση φρόντισε να επιβάλλει αρκετά πρόστιμα στους ανυπάκουους πολίτες γιατί από το Μάρτιο έως και σήμερα, η εξάπλωση του κορωνοϊού επεκτάθηκε και σε γειτονικές περιοχές πέραν της πρωτεύουσας. Ο Υπουργός Δικαιοσύνης και ο διοικητής της αστυνομίας έχουν ζητήσει από τα μέλη των δυνάμεων να επιβληθούν πρόστιμα ή κοινωνική εργασία σε αυτούς που δεν συνεργάζονται, έναντι της σύλληψης που επιθυμεί ο Ροντρίγκο, καθώς, μετά από το περιστατικό θανάτου ενός άνδρα, οι αστυνομικοί τον εξανάγκασαν να κάνει 100 κάμψεις για παραδειγματισμό.

Ωστόσο, ο πρόεδρος, τόνισε πως οι αστυνομικοί θα πρέπει να είναι απόλυτοι και αυστηροί σε όσους δεν τηρούν τα μέτρα. Οι εντολές μου στην αστυνομία είναι ότι πρέπει να συλλαμβάνουν τους ανθρώπους που δεν φορούν σωστά τη μάσκα τους”, επεσήμανε. Δεν το κάνω για εμένα, αλλά για εσάς. Είναι προς το συμφέρον της χώρας να μην μολύνετε κανέναν και να μην μολυνθείτε, υποστήριξε.

Πέρυσι, ο Ροντρίγκο Ντουέρτε σε μια από τις πολλές ανάρμοστες του δηλώσεις είχε πει πως η εξουσία οφείλει να εναντιώνεται σε όποιον προκαλεί το ”χάος” στις περιοχές που κανονικά βρίσκονται υπό καθεστώς lockdown, αναγκάζοντας έτσι τις οργανώσεις προάσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων να παρέμβουν. Μάλιστα, ο εκπρόσωπος του Φιλιππινέζου προέδρου, Χάρι Ρόκε, επιβεβαίωσε ότι δόθηκε εντολή στην αστυνομία να συλλαμβάνει όσους δεν φορούν σωστά τη μάσκα τους, ενώ διευκρίνισε ότι ενδέχεται να παραμένουν υπό κράτηση για το διάστημα των 12 ωρών. Η οργάνωση προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Karapatan απάντησε ότι πρόκειται για μια απόφαση “αντιεπιστημονική και αναποτελεσματική”, ενώ κατήγγειλε και την “υπερβολική χρήση βίας” από την αστυνομία.

“Ο υπερπληθυσμός στα κέντρα κράτησης όπου οι συνθήκες είναι απάνθρωπες αποτελεί ήδη κίνδυνο για την υγεία των φυλακισμένων. Το να συλλαμβάνουμε εκατοντάδες άλλους για να τους βάλουμε σε εγκαταστάσεις όπου είναι αδύνατο να τηρούνται οι αποστάσεις απλώς θα διευκολύνει την γοργή εξάπλωση μολυσματικών ασθενειών όπως η covid-19”, ισχυρίστηκε η ΜΚΟ.