Ορεινή Ναυπακτία: Ανακαλύπτοντας την Άνω Χώρα

412

Υπέροχη φύση, παραδοσιακά και αυθεντικά χωριά, καταπράσινα δάση και κελαριστά ρυάκια. Αυτά και πολλά ακόμα συνθέτουν ένα παραμυθένιο σκηνικό που εντυπωσιάζει και κερδίζει όλο και περισσότερους φίλους της ορεινής απόδρασης. 

Στην Άνω Χώρα της Ορεινής Ναυπακτίας θα απολαύσετε θέα πάνω από τα σύννεφα, θα φάτε ντόπια κρέατα σε παραδοσιακά ταβερνάκια και θα κάνετε βόλτα σε πλακόστρωτα δρομάκια…

Σκαρφαλωμένη στα 1.050 μ. υψόμετρο, η Μεγάλη Λομποτινά, όπως λεγόταν επί Τουρκοκρατίας, η Άνω Χώρα έβαλε πριν από μερικά χρόνια την Ορεινή Ναυπακτία στο χάρτη των χειμερινών ταξιδιωτών. Σε απόσταση 55 χλμ. από τη Ναύπακτο, τα φροντισμένα πέτρινα σπίτια και τα καλντερίμια της απλώνονται στις πλαγιές της Συρτάς, προστατευμένα χάρη στα Βαρδούσια από τον άνεμο.

Ο στενός δρόμος της παλιάς αγοράς είναι ιδανικός για βόλτες, που μπορεί να σας φέρουν μέχρι την άλλη «γειτονιά» του χωριού, την σεμνή Κάτω Χώρα, 800 σχεδόν μέτρα χαμηλότερα.

Στην κεντρική πλατεία στέκει ο ναός της Αγίας Παρασκευής και πιο κάτω, το λεωφορείο-αντίκα του ’40, ο «Καρνάβαλος», περιμένει να σας μεταφέρει στην εποχή που άνθρωποι και ζωντανά έκαναν το δρομολόγιο Ναύπακτος – Άνω Χώρα. Ο «Καρνάβαλος» αποστρατεύτηκε το 1983, οι Ανωχωρίτες όμως του έφτιαξαν μία θέση, μαζί με παλιές φωτογραφίες και δρομολόγια, αφιερωμένη «Σ’ αυτούς που έφυγαν και σ’ αυτούς που έρχονται. Για να Θυμούνται», όπως λέει η πλάκα του λεωφορείου.

Οι πιο δραστήριοι περπατήστε στο μονοπάτι του Κάκαβου και απολαύστε μια υπέροχη διαδρομή 45 λεπτών με σπάνια φυτά και εντυπωσιακά τρεχούμενα νερά. Στο παρελθόν αποτέλεσε βασικό άξονα επικοινωνίας της Άνω Χώρας με τον χωριό της Αμπελακιώτισσας.

Στο κοντινό χωριό Αμπελακιώτισσα βρίσκεται η Ιερά Μονή Παναγίας Αμπελακιώτισσας – Αγίου Πολυκάρπου.  Το Μοναστήρι οφείλει το όνομά του στην εικόνα της Παναγίας από τα Αμπελάκια της Θεσσαλίας. Οι Τούρκοι πέταξαν την εικόνα στον Πηνειό. Η εικόνα παρασύρθηκε από το ρεύμα για να βρεθεί στις 15 Αυγούστου 1455, κρεμασμένη στα κλαδιά της βελανιδιάς που βρίσκεται πίσω από το ιερό του ναού. Μετά από αυτό χτίστηκε το Μοναστήρι σε αυτό το σημείο. Το 1475 το Μοναστήρι απόχτησε και το δεξί χέρι του Αγίου Πολυκάρπου, Επισκόπου Σμύρνης.

Οι πιο περιπετειώδης μπορείτε να κάνετε ράφτινγκ και το καγιάκ στον Εύηνο ποταμό. Η κατάβαση του ποταμού γίνεται με έμπειρους οδηγούς – εκπαιδευτές που θα σας παρέχουν και τον απαραίτητο εξοπλισμό.

Πως θα πάτε στην Ορεινή Ναυπακτία

Η Άνω Χώρα απέχει από την Αθήνα 274 χλμ. Μέσω της Ολυμπίας Οδού περάστε στη Ναύπακτο, ακολουθήσετε την περιμετρική της Ναυπάκτου και έπειτα θα ακολουθήσετε τις ταμπέλες για Άνω Χώρα.

Επιλέξτε το χωριό ως τη βάση σας και ξεκινήστε από εκεί μία απόδραση στο όνειρο!