Οι κάτοικοι αυτού του νησιού ψήφισαν σε ποσοστό 67% κατά του ανοίγματος του τουρισμού

46

Οι κάτοικοι του νησιού του Πάσχα, που είναι αποκομμένοι εδώ και περισσότερο από ενάμιση χρόνο από τον υπόλοιπο κόσμο εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού, ψήφισαν χθες Κυριακή σε ποσοστό 67% κατά του ανοίγματος του νησιού στους τουρίστες.

Το νησί αυτό βρίσκεται στον νότιο Ειρηνικό Ωκεανό, 3.700 χιλιόμετρα από τις ακτές της Χιλής και έχει περίπου 10.000 κατοίκους. Είναι ένα νησί της Πολυνησίας και αποτελεί επαρχία της Χιλής.

Οι κάτοικοι του Ράπα Νούι, αρχική ονομασία νησιού, εκλήθησαν να απαντήσουν «ναι» ή «όχι» στο ερώτημα: «Θέλετε να ανοίξουμε το νησί τον Ιανουάριο;».

Το «όχι» κέρδισε με 649 ψήφους, έναντι 320 για το «ναι», όπως ανακοινώθηκε. Μόνο 972 άνθρωποι συμμετείχαν στην ψηφοφορία, λιγότερο από το 20% των κατοίκων που είχαν κληθεί στις κάλπες.

Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας δεν είναι δεσμευτικό και την τελική απόφαση θα λάβουν οι υγειονομικές αρχές της επαρχίας Βαλπαραΐσο, στην οποία υπάγεται το νησί του Πάσχα, ή το υπουργείο Υγείας το οποίο ακόμη δεν έχει διευκρινίσει αν θα δεχθεί το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.

Δεν έχουν δει τουρίστες από τον Μάρτιο του 2020

Οι κάτοικοι του νησιού του Πάσχα δεν έχουν δει τουρίστες από τον Μάρτιο του 2020 όταν επιβλήθηκε στη Χιλή κατάσταση εξαίρεσης και υιοθετήθηκαν υγειονομικοί περιορισμοί για την αντιμετώπιση της covid-19. Στη Χιλή έχουν καταγραφεί περισσότερα από 1,6 εκατομμύριο κρούσματα και περισσότεροι από 36.000 θάνατοι από την αρχή της πανδημίας.

Το νησί του Πάσχα έχει καταγράψει μέχρι στιγμής οκτώ κρούσματα covid-19 και κανένα από τον Σεπτέμβριο του 2020, ενώ δεν έχουν υπάρξει θάνατοι λόγω της νόσου, σύμφωνα με τα στοιχεία των τοπικών αρχών.

Το 73,1% των κατοίκων έχουν ανοσοποιηθεί κατά της covid-19, όμως το ιατρικό κέντρο που βρίσκεται στην Χάνγκα Ρόα, πρωτεύουσα του νησιού, δεν διαθέτει μονάδα εντατικής θεραπείας. Εξάλλου πριν ένα μήνα είχε σταλεί από τη Χιλή ένα ασθενοφόρο, το μοναδικό που υπάρχει στο νησί προκειμένου να μπορεί να μεταφέρει ασθενείς με covid-19.

«Τα έσοδα του νησιού προέρχονται από την τουριστική βιομηχανία. Είναι η πηγή της οικονομίας», εξήγησε ο Σαλβαδόρ Ατάν αντιπρόεδρος της τοπικής κοινότητας Μάου Χενούα, ο οποίος είχε ταχθεί υπέρ του ανοίγματος του νησιού.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ