Οδικός τουρισμός: Αυξάνεται μέρα με τη μέρα η διέλευση τουριστών – Συνεχίζονται οι “ουρές” στον Προμαχώνα

118

Ολοένα και περισσότεροι επισκέπτες ταξιδεύουν από τα Βαλκάνια στη Βόρεια Ελλάδα, μέσω των ελληνοβουλγαρικών συνόρων, γεγονός που δημιουργεί ένα κλίμα αισιοδοξίας στους επαγγελματίες του τουρισμού, της Ανατολικής Μακεδονία και Θράκης.

Συνεχίζονται οι “ουρές” και η ταλαιπωρία στο τελωνείο

Ωστόσο όπως είναι λογικό, οι “ουρές” στο τελωνείο του Προμαχώνα είναι μεγάλες, λόγω των ελέγχων της αστυνομίας αλλά και των δειγματοληπτικών ελέγχων που πραγματοποιούν τα κλιμάκια του ΕΟΔΥ. Ήδη, η στελέχωση του συνοριακού σταθμού έχει ενισχυθεί με επιπλέον προσωπικό, ενώ επιτρέπεται η μετακίνηση όχι μόνο μεταξύ των 27χωρών της ΕΕ (συν της Νορβηγίας, της Ισλανδίας, του Λιχτενστάιν και της Ελβετίας) αλλά και των Σέρβων πολιτών.

Σήμερα Πέμπτη, η κατάσταση να είναι καλύτερη, με την “ουρά” των οχημάτων να φτάνει περίπου το 1 χλμ. σε σχέση με τα 8 χλμ. την Τετάρτη και η μέση αναμονή των οδηγών για να περάσουν από το σημείο φτάνει τα 40 λεπτά. Ωστόσο, δεν υπάρχει εφησυχασμός, καθώς όσο περνά η ώρα αυξάνεται και ο όγκος των οχημάτων. Το Σαββατοκύριακο πλησιάσει οπότε και αναμένεται να αυξηθεί η κίνηση Ελλήνων του εξωτερικού και τουριστών που θέλουν να μπουν στην Ελλάδα.

Αυξάνεται ο αριθμός κρατήσεων κυρίως σε Θάσο και Σαμοθράκη

Στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, όπως αναφέρει στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού Θάνος Τσώνης, καθημερινά οι τουρίστες αυξάνονται και οι κρατήσεις ειδικά στη Θάσο και τη Σαμοθράκη αρχίζουν να βελτιώνονται. «Δεν μπορούμε ακόμη να κάνουμε συνολική εκτίμηση της κατάστασης, διότι είναι νωρίς αλλά βλέπουμε μεγάλο ενδιαφέρον. Ειδικά για τη Σαμοθράκη, να τονίσω ότι από τη στιγμή που η ακτοπλοϊκή σύνδεση, η οποία είναι καθημερινή, επιδοτείται καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, οι τιμές των εισιτηρίων παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα», αναφέρει ο κ.Τσώνης.

Επισημαίνει, ωστόσο, ότι «δεν πρέπει να εφησυχάζουμε και να χαλαρώνουμε, διότι ο κορονοϊός υπάρχει. Χρειάζεται προσοχή και λήψη των μέτρων υγιεινής και των προληπτικών μέτρων που απαιτούνται». «Γι’ αυτό», σημειώνει, «όσοι κάνουν το τεστ ανίχνευσης κορονοϊού, περιμένουν μια μέρα στο ξενοδοχείο του προορισμού τους, μέχρι να πάρουν τα αποτελέσματα».

Ενδιαφέρον από Σέρβους τουρίστες

Μέχρι στιγμής, από τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα περνούν πολλοί Βούλγαροι, Ρουμάνοι και Σέρβοι. «Μετά την πρώτη μέρα που δημιουργήθηκε μια αναστάτωση καθώς δεν επιτράπηκε η είσοδος των Σέρβων, τώρα που αυτό άλλαξε, η κατάσταση εξομαλύνθηκε και οι Σέρβοι συνεχίζουν να ενδιαφέρονται για διακοπές στην Ελλάδα. Οι περισσότεροι έρχονται παραδοσιακά την περίοδο από το τέλος του Ιουνίου έως τις 20 Αυγούστου», επισημαίνει ο Νίκος Σαπουντζής, εκπρόσωπος του Οργανισμού Τουρισμού του Βελιγραδίου και του Εθνικού Οργανισμού Τουρισμού της Σερβίας στην Ελλάδα. Ως προορισμούς επιλέγουν τη Χαλκιδική, την Πιερία, τα Βρασνά, την Ασπροβάλτα και τη Θάσο, σύμφωνα με τον κ. Σαπουντζή.

Πάντως, η Ένωση Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης αποφάσισε ομόφωνα να συστήσει σε όλους τους ιδιοκτήτες καταλυμάτων- μέλη της, την παροχή έκπτωσης επιπλέον ποσοστού 10% επί της χαμηλότερης δυνατής τιμής σε όσους πελάτες με σερβικό διαβατήριο διαμείνουν σε αυτά έως και την 31η Ιουλίου 2020, υπό την μοναδική προϋπόθεση η κράτηση να έχει πραγματοποιηθεί απευθείας με το κατάλυμα.

Όπως επισημαίνει ο πρόεδρος της ΕΞΘ Ανδρέας Μανδρίνος είναι «μια κίνηση που γίνεται στο κατάλληλο timing καθώς θέλουμε να τονίσουμε τους μακροχρόνιους δεσμούς που μας συνδέουν και ότι σερβική τουριστική αγορά αποτελεί για πολλές δεκαετίες μία από τις σημαντικότερες κινητήριες δυνάμεις στη στήριξη του τουρισμού της ευρύτερης περιοχής».

Στην Πιερία, όπου η πλειονότητα των τουριστών προέρχονται από Σερβία, δεν φαίνεται να υπάρχει κάποια σημαντική αλλαγή του κλίματος, σύμφωνα με την πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Πιερίας Ευαγγελία Ξυπτερά. «Προς το παρόν, οι κρατήσεις παραμένουν σε πολύ χαμηλά επίπεδα, απλώς διαφαίνεται ένα θετικό κλίμα», προσθέτει η κ. Ξυπτερά. «Μέχρι τις 15 Ιουλίου, η τουριστική κίνηση δεν φαίνεται να αλλάζει, οι πληρότητες των ξενοδοχείων παραμένουν χαμηλές, αδύνατον να γεμίσουν όλα τα ξενοδοχεία που είναι ανοιχτά», τονίζει ο ο Χρυσόστομος Καλαφάτης, ιδιοκτήτης τουριστικού πρακτορείου με εξειδίκευση στην αγορά των Βαλκανίων.

 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ ΜΠΕ