Ο Στράτος και η Αλίκη γυρίζουν τον κόσμο και μας εξηγούν γιατί τελικά… αξίζει το κάθε μίλι!

379

Ο Στράτος και η Αλίκη, είναι ένα ζευγάρι με όρεξη για δραστηριότητες και ταξίδια που λατρεύουν να γνωρίζουν κόσμο και να δοκιμάζουν νέες εμπειρίες. Περιμένουν με την ίδια λαχτάρα την κάθε επόμενη εξόρμηση ή δραστηριότητα τους και όνειρό τους είναι να γυρίσουν τον κόσμο.

Πριν λίγο καιρό δημιούργησαν την δική τους ιστοσελίδα, το wortheverymile.com και έκτοτε μοιράζονται μαζί μας όλες τους τις στιγμές και τις εμπειρίες τους!

Πάμε να τους γνωρίσουμε μέσα από 7 ερωτήσεις γεμάτες… ταξίδια!

1. Πότε ξεκινήσατε να ταξιδεύετε και ποιο ήταν το πρώτο σας ταξίδι;

Είχαμε ξεκινήσει ήδη να ταξιδεύουμε πριν γνωριστούμε (δυστυχώς!). Εγώ (Στράτος) το πρώτο ταξίδι το έκανα στα 23, σχετικά μεγάλος, ενώ η Αλίκη στα 15. Στα από κοινού μας ταξίδια, ξεκινήσαμε το 2017. Το πρώτο ταξίδι που οργανώσαμε μαζί ήταν στην Ολλανδία, όπου εκεί πιο συγκεκριμένα επισκεφθήκαμε προφανώς το Άμστερνταμ και μετά την Χάγη και την Ουτρέχτη.

2. Περιγράψτε μας κάποιο περιστατικό (ευχάριστο ή δυσάρεστο) από ταξίδι σας το οποίο σας εξέπληξε και το οποίο δε θα ξεχάσετε ποτέ.

Αφού μας δίνεται η επιλογή, θα γράψουμε ένα ευχάριστα- δυσάρεστο γεγονός. Βρισκόμασταν στην Αίγυπτο και πηγαίναμε στην περιοχή της Γκίζας για να δούμε τις πυραμίδες. Στην διαδρομή ο οδηγός προσφέρθηκε να μας βοηθήσει να κλείσουμε ένα τουρ με καμήλες που θέλαμε. Μας πήγε σε έναν γνωστό του, που θεωρητικά θα μας έκανε καλύτερη τιμή. Αρχικά αντιληφθήκαμε ότι κάτι δεν πήγαινε καλά, όταν μας έλεγαν να μην αναφερθούμε για το κόστος της διαδρομής σε οποιονδήποτε μας ρωτήσει εντός της Γκίζας. Ωστόσο δεχτήκαμε και κλείσαμε το τουρ στην τιμή των 80€ ανά άτομο.

Όταν περάσαμε την είσοδο μας προσέγγισαν δυο άντρες με όπλα και άρχισαν να μας ρωτάνε από που κλείσαμε την δραστηριότητα και σε τι τιμή. Αρχικά δεν ξέραμε αν έπρεπε να απαντήσουμε ή όχι, μέχρι που ο ένας από τους δυο μας υπέδειξε ένα σήμα και μας είπε ότι είναι της τουριστικής αστυνομίας. Μετά τις αποκαλύψεις τελικά, βρήκαν τον οδηγό που μας είχε κλείσει το τουρ και πήραμε τα λεφτά μας πίσω. Στη συνέχεια μας οδήγησαν σε ένα χώρο εντός της Γκίζας και από εκεί κλείσαμε εκ νέου το νέο τουρ μας με ξεναγό στην μισή τιμή, δηλαδή 40€ το άτομο.
Για να καταλήξουμε, το δυσάρεστο είναι ότι πήγαν να μας πάρουν 80€ και προφανώς δεν είναι θέμα τόσο τα λεφτά, όσο ο τρόπος με τον οποίον επιχείρησαν να το κάνουν. Ωστόσο το ευχάριστο της υπόθεσης είναι ότι όντως οι άνθρωποι της τουριστικής αστυνομίας καταδικάζουν τέτοιες συμπεριφορές και θέλουν να προστατέψουν τον τουρισμό της χώρας τους, κάτι που μας έδειξαν έμπρακτα.

3. Τι θα συμβουλεύατε κάποιον που οργανώνει ταξίδι στο εξωτερικό για 1η φορά;

Για να προγραμματίσει κάποιος ένα ταξίδι, πρέπει πρώτα να έχει κάνει την κατάλληλη έρευνα. Μπορεί ο ενθουσιασμός να μας ωθεί σε γρήγορες και βιαστικές αποφάσεις, με την έρευνα στα αντίστοιχα site όμως, θα βρούμε τις πιο κατάλληλες τιμές και προσφορές που αρμόζουν στην περίσταση μας. Προτείνουμε επίσης να περιοριστείτε στα αξιοθέατα και στις δραστηριότητες που σας ενδιαφέρουν πραγματικά και να μην σπαταλήσετε χρόνο και χρήμα στις τουριστικές παγίδες και στα υπερτιμημένα μουσεία ή γεύματα.

Συνήθως οι περισσότεροι έχουν την λογική του «μια φορά ταξιδεύω» και προσπαθούν να κάνουν τα πάντα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα. Το αποτέλεσμα είναι η άσκοπη σπατάλη χρημάτων και ότι τελικά καταλήγεις να μην το απολαμβάνεις όσο θα ήθελες.

Μια ακόμα συμβουλή είναι να προτιμάτε να περπατάτε στις πόλεις, να «χάνεστε» στα στενά τους, να γνωρίζετε ντόπιους, να δοκιμάζετε παραδοσιακά φαγητά και να επιλέγετε τα τοπικά μαγαζιά και όχι τις μεγάλες διεθνείς αλυσίδες. Έτσι θα μπορείτε να γνωρίσετε καλύτερα τον πολιτισμό και την νοοτροπία του προορισμού σας και να γεμίζετε εικόνες και εμπειρίες που πραγματικά αξίζουν.

4. O covid-19 έχει περιορίσει σημαντικά τα ταξίδια μας κυρίως στο εξωτερικό. Είχατε σχεδιάσει κάποιο ταξίδι το οποίο αναγκαστήκατε να ακυρώσετε; Τι σχεδιάζετε για το άμεσο μέλλον;

Είχαμε σχεδιάσει ένα ταξίδι στην Καππαδοκία που το περιμέναμε αρκετό καιρό, αλλά δυστυχώς λόγω της κατάστασης που προέκυψε ακυρώθηκε. Προφανώς αυτό ήταν το λιγότερο, μπροστά στην πρωτόγνωρη κατάσταση που κληθήκαμε όλοι να αντιμετωπίσουμε.

Ωστόσο δεν πτοηθήκαμε, μιας και μας δόθηκε η ευκαιρία να γυρίσουμε αρκετά μέρη στην χώρα μας, που προφανώς δεν έχει να ζηλέψει σε τίποτα αρκετούς από τους κορυφαίους ταξιδιωτικούς προορισμούς παγκοσμίως.

Στα άμεσα σχέδια μας είχαμε την Τσεχία και γενικότερα κάποιο ταξίδι στην Ευρώπη, επειδή κατά καιρούς βρίσκαμε ελκυστικές τιμές στα αεροπορικά. Δεδομένης της ρευστής κατάστασης όμως, δεν έχουμε προβεί ακόμη σε κάποια αγορά εισιτηρίων ακόμη.

5. Πως πιστεύετε ότι θα είναι τα ταξίδια στη μετά covid εποχή;

Πιστεύουμε ότι όσοι αγαπούν τα ταξίδια και αποτελεί για αυτούς μια βιωματική εμπειρία όπως για μας, θα δηλώσουν το παρόν με την πρώτη ευκαιρία μόλις όλο αυτό τελειώσει. Προφανώς αυτό δεν σημαίνει ότι θα είμαστε το ίδιο αμέριμνοι όπως είχαμε συνηθίσει. Θεωρητικά θα υπάρχουν τα αντίστοιχα μέτρα προστασίας και εντός των αεροπλάνων, αλλά και στους επιθυμητούς προορισμούς μας. Είτε στο κομμάτι της εστίασης, είτε γενικότερα όπου παρατηρείται συνήθως μεγάλος συνωστισμός.

Σίγουρα όμως τίποτα από τα παραπάνω δεν είναι απαγορευτικό για να συνεχίζουμε να κάνουμε σχέδια, να απολαμβάνουμε τις στιγμές μας και να κάνουμε αυτό που αγαπάμε. Όταν σκέφτεσαι θετικά και έχεις υπομονή η λύση αργά ή γρήγορα βρίσκεται.

6. Ως travel bloggers σίγουρα λατρεύετε τα ταξίδια και πάτε σε όλα τα μέρη με τον ίδιο ενθουσιασμό. Ωστόσο, υπάρχει κάποιος αγαπημένος προορισμός που θα επιστρέφατε ξανά και ξανά;

Γενικά είμαστε της λογικής να μην δαπανάμε χρήματα για τους ίδιους προορισμούς, όχι γιατί δεν το αξίζουν, αλλά επειδή με τα ίδια λεφτά μπορούμε να ανακαλύψουμε καινούριες εμπειρίες. Ωστόσο έχουμε 2 συγκεκριμένους προορισμούς που μας έχουν κλέψει την καρδιά και όχι άδικα! Σίγουρα θα επιστρέφαμε ξανά και ξανά στην Νέα Υόρκη, όπου εκεί έγινε η πρόταση γάμου και ήταν ένα ξεχωριστό ταξίδι για εμάς (και επειδή η πόλη προφανώς είναι φοβερή!!). Και ο δεύτερος αγαπημένος προορισμός που θα επιστρέφαμε ξανά, είναι τα νησιά Phi Phi στην Ταϊλάνδη. Ήταν το πρώτο μας ταξίδι στην Ασία. Μας εντυπωσίασε η κουλτούρα τους και οι χαλαροί τους ρυθμοί και ζήσαμε στιγμές απόλυτης χαλάρωσης και ηρεμίας. Εκεί πήγαμε για το ταξίδι του μέλιτος μας.

7. Διαβάζουμε στο site σας ότι μεταξύ άλλων στα μελλοντικά σας σχέδια είναι να ενισχύσετε τις εθελοντικές σας πράξεις. Πείτε μας 2 λόγια για την ενασχόληση σας με τον εθελοντισμό και πώς αυτόν τον συνδέεται με τα ταξίδια και την αγάπη σας γι αυτά.

Ο εθελοντισμός αρχικά είναι κάτι που υπήρχε στις ζωές μας από παλιότερα. Προσωπικά (Στράτος) είμαι εθελοντής αιμοδότης περισσότερο από 6 χρόνια και κατά καιρούς δίνουμε το παρόν και με την Αλίκη σε διάφορες τοπικές δράσεις, αλλά και προσωπικές. Είτε αυτό είναι κάποια δεντροφύτευση, είτε συλλογή ρούχων και τροφίμων για αστέγους και αντίστοιχα η διανομή τους.

Γενικότερα έχουμε στο μυαλό μας, όπως όλοι προφανώς, το να περνάμε καλά, αλλά άλλο τόσο μας αρέσει να μπορούμε να είμαστε χρήσιμοι και να συνεισφέρουμε στις ευπαθείς ομάδες ή και σε προβλήματα του περιβάλλοντος.

Μέσω της ταξιδιωτικής μας ιστοσελίδας έχουμε στα μελλοντικά μας σχέδια, να αποκτήσουν τα λόγια μας σε συνδυασμό με τις πράξεις μας μια σχετική βαρύτητα και να μπορέσουμε να κάνουμε περισσότερα έργα. Συγκεκριμένα πριν λίγες μέρες είχαμε την πρώτη μας συνεργασία με την συλλογικότητα «Αρχή Διαλόγου», που δραστηριοποιείται τουλάχιστον 10 χρόνια στον δήμο Χαϊδαρίου και όχι μόνο.

Αποφασίσαμε να δίνουμε το 50 % τον εσόδων από κρατήσεις που θα γίνονται μέσω της ιστοσελίδας μας (από την ενότητα travel & booking), σε πράξεις που αναφέραμε παραπάνω.

Ακολουθήστε τον Στράτο και την Αλίκη στο Instagram, πατώντας εδώ.