Ο Φαληρικός όρμος μεταμορφώνεται σε τεράστιο πάρκο

190

Οι μελέτες Ανάπλασης Φαληρικού Όρμου έχουν εκπονηθεί από τον Ιταλό παγκοσμίου φήμης αρχιτέκτονα Renzo Piano με πάρκο 220 στρεμμάτων και 3.500 δέντρα.

Η ζωή των κατοίκων του Μοσχάτου, της Καλλιθέας και του φαλήρου πρόκειται σύντομα να μεταμορφωθεί, καθώς ένα από τα σημαντικότερα έργα ανάπλασης, αυτό στο Φαληρικό Όρμο, οδεύει προς τη δεύτερη φάση του με τα έργα της πρώτης φάσης να βρίσκονται σε πορεία ολοκλήρωσης.  Η πρώτη φάση του έργου περιλαμβάνει και την ήδη σε λειτουργία μετατοπισμένη λεωφόρο Ποσειδώνος αλλά και σημαντικά περιβαλλοντικά έργα που είναι ήδη ορατά.

Η εικόνα θα είναι ένα κόσμημα για την Αττική καθώς εκεί που τώρα βρίσκονταν σκηνές με Ρομά και εργολάβοι άφηναν μπετά, και όλος ο παράλιος χώρος ήταν μια ανεξέλεγκτη χωματερή τώρα θα γίνει ένα υπέροχο πάρκο που θα δώσει και ανάσα στην περιβαλλοντικά υποβαθμισμένη Αθήνα, αλλά και μια μεγάλη έξοδο των Αθηναίων προς το θαλάσσιο μέτωπο αφού θα ενωθεί και με το πιο επιτυχημένο πάρκο της πρωτεύουσας, το Πάρκο στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος που περιβάλλει τη Λυρική και την Εθνική Βιβλιοθήκη.

Ταυτόχρονα, έχουν μπει οι βάσεις για τα έργα Β` φάσης που έρχονται να ολοκληρώσουν τη μεγάλη αυτή παρέμβαση. Πρόκειται για το έργο δημιουργίας του λεγόμενου «Οικολογικού Πάρκου» που θα κυριαρχεί στην περιοχή του Φαληρικού Όρμου. Τα έργα Β` φάσης εκτιμάται ότι θα διαρκέσουν περίπου 30 μήνες από την υπογραφή της σύμβασης (2,5 χρόνια).

Η Περιφέρεια και το μεγάλο της έργο

Το έργο έχει τη στήριξη της ηγεσίας της Περιφέρειας Αττικής και αναμένεται να αποτελέσει ένα από τα μεγάλα έργα του νέου Περιφερειάρχη κ.Γιώργου Πατούλη. Αν και οφείλουμε να σημειώσουμε ότι το έργο ξεκίνησε επί Ρένας Δούρου. Άλλωστε χρονικά η υλοποίηση του είναι πιθανόν να συμπέσει με εκείνη της ανάπτυξης του Μητροπολιτικού Πάρκου στο Ελληνικό. Μαζί τα δύο πάρκα θα αποτελέσουν τους δύο σημαντικότερους πνεύμονες πρασίνου στα Νότια Προάστια του Μητροπολιτικού Συγκροτήματος της Αθήνας.

Η δημιουργία ενός μεγάλου πνεύμονα για την Αττική

Στη Β` φάση του έργου προβλέπεται η δημιουργία ενός μεγάλου παράκτιου άλσους της Αθήνας που θα διαθέτει 3.500 δέντρα και πάνω από 200.000 θάμνους. Με την ολοκλήρωση των έργων το νέο Πάρκο του Φαληρικού Όρμου θα συνδεθεί (μέσω της Εσπλανάδας) με το Κέντρο Πολιτισμού Ι.Σ.Νιάρχος, την Μαρίνα Φλοίσβου και το υφιστάμενο Πάρκο Φλοίσβου δημιουργώντας ένα μεγάλο  πνεύμονα πρασίνου για τη Αθήνα και τις περιοχές του Πειραιά, του Φαλήρου, του Μοσχάτου, της Καλλιθέας και του Παλαιού Φαλήρου.

Αξίζει να αναφέρουμε πως οι μελέτες Ανάπλασης Φαληρικού Όρμου έχουν εκπονηθεί από τον Ιταλό παγκοσμίου φήμης αρχιτέκτονα Renzo Piano και είναι μία δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Τα έργα χρηματοδοτούνται αποκλειστικά από την Περιφέρεια Αττικής.

Η ανεκμετάλλευτη σήμερα επιφάνεια της περιοχής αναπλάθεται, ώστε να δημιουργηθεί πάρκο μητροπολιτικής κλίμακας, το οποίο συνδέει φυσικά και ανεμπόδιστα την πόλη με το θαλάσσιο μέτωπό της. Η σύνδεση αναπτύσσεται σε πέντε εγκάρσιους άξονες που αρθρώνουν γραμμικούς περίπατους, με κοινή απόληξη στο στοιχείο του νερού, σε εξέδρες που εισχωρούν στη θάλασσα ως υπόμνηση των εξεδρών που υπήρχαν στο φαληρικό μέτωπο στις αρχές του 20ού αιώνα. Συγχρόνως το υδάτινο στοιχείο διεισδύει στο πάρκο, με τα τρία υγρά κανάλια και με τη διαμόρφωση γραμμικών θαλάσσιων στοιχείων, δημιουργώντας ζωντανούς πόλους αναψυχής και επαναφέροντας την κολύμβηση στον Φαληρικό Όρμο.

Renzo Piano Building Workshop

Στο μητροπολιτικό πάρκο θα εμπεριέχονται, επιπλέον του εκτεταμένου πρασίνου και των χώρων εκτόνωσης στη φύση και στη θάλασσα, λειτουργίες εκπαιδευτικού και ενημερωτικού χαρακτήρα με άξονα τη φύση και την επιστήμη, δραστηριότητες πολιτισμού, αναψυχής, τουρισμού, αθλητισμού και ναυταθλητισμού, άσκησης και αναψυχής, καθώς και μικρής έκτασης και τοπικού ενδιαφέροντος εμπορικές χρήσεις.

Πηγή: thetoc.gr