Νυμφαίο Φλώρινας ή αλλιώς Χιονάτη του Βορρά!

513

Βόλτα σε δάση οξιάς γεμάτα μανιτάρια, παιχνίδια με το χιόνι πλάι σε εντυπωσιακά αρχοντικά, εκλεκτά κρασιά από ονομαστούς αμπελώνες, συναντήσεις… με αρκούδες! Το Νυμφαίο, 28 χλμ. από τη Φλώρινα, κατάφερε να γίνει ένα από τα ωραιότερα χωριά της Ευρώπης και όχι άδικα!

Η ιστορία του

Ο οικισμός ιδρύθηκε γύρω στο 1385 από Βλάχους Οδίτες, δηλαδή λατινοφωνήσαντες αυτόχθονες Μακεδόνες, που επί 1.400 χρόνια φιλούσαν τη γειτονική Εγνατία Οδό και κατέφυγαν τότε στα απρόσιτα βουνά ύστερα από σκληρές μάχες με τους Οθωμανούς. Αυτοί ήταν, εκτός από κτηνοτρόφοι, και άξιοι πολεμιστές. Για αυτό πέτυχαν να γίνει το χωριό τους βακούφι. Μέχρι τις αρχές του 17ου αιώνα, ζούσαν κυρίως με ληστρικές επιδρομές στα τσιφλίκια του κάμπου. Το 1650 – 1680, όταν οι Τούρκοι κατέστρεψαν τη Νικολίτσα, ένα βλαχοχώρι στον Γράμμο, πολλοί Νικολιτσιώτες -περίφημοι αργυροχρυσοχόοι- εγκαταστάθηκαν στο Νυμφαίο και μύησαν τους Νιβεστιανούς στην τέχνη τους.

Έτσι, στα τέλη του 17ου αιώνα, το χωριό έγινε το κέντρο αργυροχρυσοχοίας όλων των Βαλκανίων για τους υπόλοιπους τρεις αιώνες. Όλο το χειμώνα κατεργάζονταν τα πολύτιμα μέταλλα και την άνοιξη έφευγαν μπουλούκια για να πουλήσουν την πραμάτεια τους στην Κωνσταντινούπολη και τις πόλεις που βρίσκονταν στα παράλια του Δούναβη, αλλά και ως την Αίγυπτο, καβάλα σε καμήλες, όπως μαρτυρούν οι φωτογραφίες από τη μόνιμη έκθεση στη Νίκειο Σχολή. Γυρνώντας πλούσιοι, στόλιζαν το χωριό τους με εκκλησίες κι αρχοντικά.

Η πτώση όμως ήρθε κατά την διάρκεια της γερμανικής κατοχής και του εμφυλίου, λόγω της θέσης του χωριού μέσα στο Βίτσι. Με τα χρόνια οι δύσκολες συνθήκες οδήγησαν το Νυμφαίο σε εγκατάλειψη.

Η ”Χιονάτη του Βορρά”

Σε υψόμετρο 1.350 μέτρα, πάνω στις κορυφογραμμές του όρους Βίτσι, στο βόρειο άκρο της Ελλάδας, το όμορφο αυτό ελληνικό χωριό είναι η προσωποποίηση του χειμώνα! Λόγω της γεωγραφικής του θέσης όπως είναι φυσικό, το χιόνι κάνει την εμφάνισή του με το που κρυώσει ο καιρός με τις θερμοκρασίες να πέφτουν υπό του μηδενός.

Αν τον χειμώνα αναζητήσετε ένα προορισμό χιονισμένο, αυτός είναι ο ιδανικός! Οι εικόνες με το χωριό ντυμένο στα λευκά, είναι σαν να έχουν βγει από καρτ-ποστάλ!

Τι να κάνετε άμα βρεθείτε εκεί!

1. Να επισκεφτείτε τις αρκούδες. Οι εγκαταστάσεις του Αρκτούρου βρίσκονται αρκετά κοντά στο χωριό αλλά θα χρειαστεί ποδαρόδρομος για να φτάσετε ως εκεί, μεγάλη προσοχή στην επιλογή παπουτσιού.

2. Να ανεβείτε στον Προφήτη Ηλία. Ο δρόμος ξεκινά πίσω από το Ηρώο στην αρχή του χωριού, αρκετός ποδαρόδρομος κι εδώ αλλά με το που συναντήσετε τη θέα, ο κόπος σας δε θα πάει στράφι.

3. Πιείτε τοπικό τσίπουρο. Αυτό το πράγμα με το τσίπουρο στο υψόμετρο του Νυμφαίου πρέπει να το δοκιμάσετε για να καταλάβετε. Εξάλλου, αυτό που το κάνει μοναδικό είναι η προσθήκη ξερών δαμάσκηνων.

4. Τουρ στο στρατηγείο του Παύλου Μελά. Ένα από τα πιο σημαντικά αξιοθέατα της Φλώρινας με ιστορία. Αν βρεθείτε εκεί, μη παραλείψετε αυτό το σημείο.

5. Ιππασία. Κόκκινες οξιές, χιόνι παντού παρέα με τα άλογα, ό,τι πιο μαγευτικό. Το μυαλό σας αδειάζει και όταν έρθει η ώρα να κατεβείτε από το άλογο, δε θα παίρνετε τα πόδια σας.

Bonus: Δοκιμάστε τοπικά πιάτα όπως η τσουκνιδόπιτα. Θυμίζει σπανακόπιτα, αλλά πιο γευστική!