Νέες ρυθμίσεις για το Airbnb στην Αθήνα – Σε ποιες περιοχές μπαίνει “φρένο”

12

Σε μία νέα πραγματικότητα καλούνται να προσαρμοστούν οι ιδιοκτήτες πλατφορμών βραχυχρόνιας μίσθωσης (Αirbnb) με την 88η ΔΕΘ να τους επιφυλάσσει «απαγορεύσεις» αλλά και κίνητρα για να «γυρίσουν» τα ακίνητά τους στην μακροχρόνια μίσθωση.

Από το βήμα της ΔΕΘ ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε μέτρα στοχευμένα στις βραχυχρόνιες μισθώσεις καθιστώντας σαφή την πρόθεση της κυβέρνησης να βάλει φρένο στην ανεξέλεγκτη εξάπλωσή τους (χωρίς όμως να τις δαιμονοποιήσει όπως ανέφερε, σε μία δύσκολη άσκηση ισορροπίας), παρέχοντας παράλληλα κίνητρα στους ιδιοκτήτες να μετακινήσουν τα ακίνητά τους στις «παραδοσιακές» μακροχρόνιες μισθώσεις.

Υπό αυτό το πρίσμα, μπαίνει «κόφτης» στα Airbnb με απαγόρευση νέων βραχυχρόνιων μισθώσεων στα 3 κεντρικά διαμερίσματα της Αθήνας τουλάχιστον για έναν χρόνο με τον πρωθυπουργό χθες να αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο για επέκταση της απαγόρευσης και σε άλλες περιοχές εφόσον διαπιστωθεί «κορεσμός».

Πού «κλειδώνουν» oι άδειες για Airbnb στην Αθήνα

Σε όλο το κέντρο της Αθήνας (Koυκάκι, Θησείο, Πετράλωνα, Παγκράτι) μέχρι και τον Νέο Κόσμο, σταματά για έναν χρόνο η έκδοση νέων αδειών για ιδιοκτήτες που θέλουν να μπουν στις πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης.

Πιο συγκεκριμένα η έκδοση αδειών παγώνει για:

Το 1ο δημοτικό διαμέρισμα Αθήνας που περιλαμβάνει το κέντρο των Αθηνών με το λεγόμενο εμπορικό τρίγωνο (Στάδιο-Ομόνοια-Πλάκα).

Το 2ο δημοτικό διαμέρισμα Αθήνας που περιλαμβάνει τις ΝΑ συνοικίες από Νέο Κόσμο μέχρι Στάδιο.

Το 3ο δημοτικό διαμέρισμα Αθήνας που περιλαμβάνει τις ΝΔ συνοικίες Αστεροσκοπείου, Πετραλώνων, Μεταξουργείου και Θησείου.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως όσοι επιλέξουν να αποσύρουν τα ακίνητα από τις πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης ή ανοίξουν κλειστά ακίνητα και τα διαθέσουν σε μακροχρόνια μίσθωση, θα απαλλαγούν για τρία χρόνια από τον φόρο στα ενοίκια.

Τα Airbnb θα έρθουν αντιμέτωπα και και με την αύξηση του τέλους ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση. Όπως ανακοινώθηκε στην ΔΕΘ από τον πρωθυπουργό το τέλος αυξάνεται (από Απρίλιο έως Οκτώβριο), αναλογικά, για ξενοδοχεία, καταλύματα και ενοικιαζόμενα ακίνητα μέσω πλατφορμών.

Το τέλος ανέρχεται σήμερα έως 10 ευρώ ανά διανυκτέρευση. Τα έσοδα που θα εισπραχθούν θα επιστρέφουν στις τοπικές κοινωνίες για να οργανώσουν καλύτερα τις υποδομές τους απέναντι στο βάρος που δέχονται κάθε καλοκαίρι.

Σκέρτσος στο OT FORUM: Δεν δαιμονοποιούμε τις βραχυχρόνιες μισθώσεις

Υπενθυμίζεται πως ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος, μιλώντας στο στούντιο του ΟΤ, στο πλαίσιο της 88ης ΔΕΘ, αναφέρθηκε στο μείζον κοινωνικό ζήτημα που έχει δημιουργηθεί σε όλο τον κόσμο από τη βραχυχρόνια μίσθωση.

«Ειδικά εδώ έχουμε το εξής πρόβλημα εξερχόμενοι από μια μεγάλη ύφεση. Σημειώνεται ανισομέρεια προσφοράς και ζήτησης ακινήτων, ενώ υπάρχουν κλειστά ακίνητα που οι ιδιοκτήτες δεν έχουν τη δυνατότητα να τα ανακαινίσουν, γι’ αυτό και θα δοθούν επιπλέον κίνητρα», σημείωσε. «Σήμερα υπάρχουν περίπου 700 χιλιάδες κλειστά διαμερίσματα, με τα 400 χιλιάδες να είναι στην Αττική. Περιμένουμε ενημέρωση και από τους servicers για να έχουμε ολοκληρωμένη εικόνα».

«Παρακολουθώντας το ισοζύγιο βραχυχρόνιων και μακροχρόνιων μισθώσεων – ύστερα από ειδική συμφωνία της ΑΑΔΕ με τις πλατφόρμες, καταλαβαίνουμε τι γίνεται και πού. Βλέπουμε πως κινδυνεύει να αλλοιωθεί ο οικιστικός χαρακτήρας ολόκληρων περιοχών και εμείς δεν το θέλουμε. Χωρίς να δαιμονοποιούμε τη βραχυχρόνια μίσθωση, πατάμε λίγο φρένο με τα κίνητρα και τα μέτρα, δίνοντας ανάσα στην αγορά», συμπλήρωσε.

Σπάνε το φράγμα του 1 εκατ.

Tην ανοδική πορεία των βραχυχρόνιων μισθώσεων επεσήμανε και το ΙΝΣΕΤΕ στο τελευταίο στατιστικό δελτίο του, όπου ανέφερε ότι η συνεχής αύξηση της προσφοράς καταλυμάτων που καταγράφεται το 2024 αντικατοπτρίζει την δυναμική ανάπτυξης του κλάδου.

Σύμφωνα με το ΙΝΣΕΤΕ η αύξηση της προσφοράς καταλυμάτων έφτασε τις 20.000 σε ετήσια βάση, αύξηση που παρέμεινε σταθερή από μήνα σε μήνα, καθόλη την διάρκεια του πρώτου εξαμήνου της χρονιάς. Ειδικά τον Ιούνιο δε, όπου ξεκινά κι επισήμως η θερινή σεζόν, ο αριθμός καταλυμάτων τον Ιούνιο ανήλθε στα 224.860, έναντι 204.578 ένα χρόνο πριν.

Μάλιστα η ανάλυση της πληρότητας των καταλυμάτων για το α’ τρίμηνο 2024 αποτύπωσε μια σταθερότητα σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2023 παρά την αύξηση της προσφοράς καταλυμάτων και κλινών. Γεγονός που υποδηλώνει παράλληλα αύξηση της ζήτησης.

Έσοδα 5 δισ. ευρώ

Σύμφωνα με τον ΙΝΣΕΤΕ, τον Ιανουάριο η πληρότητα διατηρήθηκε στο 12%, επαναλαμβάνοντας την ίδια απόδοση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους. Τον Φεβρουάριο, σημειώνεται μείωση της πληρότητας σε 10% (έναντι 13%) ενώ τον Μάρτιο η πληρότητα ανέρχεται σε 16% (έναντι 15% τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους. Τον Απρίλιο, η πληρότητα διαμορφώθηκε σε 23% (έναντι 24%) ενώ τον Μάιο ανήλθε σε 30% (έναντι 26%). Τέλος, τον Ιούνιο η πληρότητα σε αυξήθηκε σε 40% έναντι 38% τον Ιούνιο του 2023.

Την ίδια στιγμή, πλησιάζουν το 1 εκατ. οι κλίνες των καταλυμάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης, τύπου Airbnb, η προσφορά των οποίων αυξάνεται σταθερά τα τελευταία χρόνια. Οι κλίνες Airbnb ξεπερνούν σε αριθμό τις κλίνες των ξενοδοχείων ενώ τα έσοδα των βραχυχρόνιων μισθώσεων εκτιμάται πως μπορεί φέτος να ξεπεράσουν τα 5 δισ. ευρώ.

 

Πηγή: ot.gr