Μουσεία, σπουδαία αξιοθέατα, παραλίες και κτίρια με παραδοσιακή αρχιτεκτονική, ένα πανέμορφο κάστρο! Όλα αυτά διαθέτει η Ναύπακτος…
Ιδανική ακόμα και για μονοήμερη μιας και πλέον οι νέοι σύγχρονοι αυτοκινητόδρομοι έχουν φέρει πιο κοντά μας την ελληνική περιφέρεια. Σε λιγότερο από δυόμιση ώρες από την Αθήνα, μέσω της Ολυμπίας Οδού μπορείτε να βρεθείτε σε αυτή την πανέμορφη παραθαλάσσια πόλη απολαμβάνοντας μία σύντομη και όμορφη διαδρομή.
Στην πόλη που δεν της λείπει τίποτα θα μπορέσετε να κάνετε βόλτες στο γραφικό και all time classic λιμάνι της, να χαρείτε την άπλετη θέα από το γραφικό κάστρο της, να φάτε στα εστιατόρια στα πλακόστρωτα στενά της αλλά και στις εξαιρετικές ψαροταβέρνες με φόντο τη θάλασσα.
Για όσους θέλουν και βόλτα στο βουνό, η απάντηση είναι μία. Ορεινή Ναυπακτία!
Τι να δείτε
Ενετικό Κάστρο της Ναυπάκτου
Είναι ένα από τα ομορφότερα και καλύτερα διατηρημένα κάστρα της Ελλάδας, που προσφέρει μάλιστα και μία από τις ομορφότερες θέες, καθώς από το κάστρο μπορείτε να δείτε την είσοδο του Κορινθιακού κόλπου. Είναι ένα μοναδικό αρχιτεκτονικής σημασίας φρούριο, καθώς ξεκινά από το λόγο πάνω από την πόλη και καταλήγει μέχρι τη θάλασσα. Το κάστρο χτίστηκε σε διάφορες φάσεις αλλά τη σημερινή του μορφή την οφείλει στους Ενετούς, για τους οποίους η πόλη είχε μεγάλη στρατηγική σημασία για την κυριαρχία τους στον ελλαδικό χώρο. Σήμερα είναι τόσο καλοδιατηρημένο που μπορείτε να δείτε όλα τα στάδια κατασκευής του αλλά και να περπατήσετε δίπλα στη θάλασσα.
Λιμάνι της Ναυπάκτου
Το λιμάνι της Ναυπάκτου δημιουργείται από τους δύο βραχίονες του κάστρου που ξεκινούν από το λόφο της Ναυπάκτου και καταλήγει στη θάλασσα. Στο τέλος κάθε βραχίονα υπάρχει από ένας πύργος και το άνοιγμα που δημιουργούν είναι 35 μέτρα. Η Ναύπακτος έχει υπάρξει ενδιάμεσος σταθμός και μεγάλης εμπορικής σημασίας λιμάνι, όπου εμπορεύματα ξεφορτώνονταν και διοχετεύονταν στην ορεινή Ναυπακτία και Δωρίδα.
Φετιχιέ Tζαμί Ναυπάκτου
Το Φετιχιέ Τζαμί βρίσκεται στο λιμάνι της Ναυπάκτου. Χτίστηκε το 1499 από το σουλτάνο Βαγιαζίτ Βελή και το όνομά του σημαίνει “Τέμενος της κατάκτησης”. Είναι χτισμένο με πέτρα στα χαμηλότερα τμήματα και με οπτόπλινθους στο επάνω τμήμα όπου υπάρχουν και τόξα. Το δάπεδο ήταν στρωμένο με κεραμικά πλακίδια, μέρος των οποίων είναι ορατό σήμερα. Ο επισκέπτης μπορεί να δει την κόγχη του μιχράμπ, τη βάση του μιναρέ, τον τρούλο και την κρήνη “κούβα”. Λειτουργεί ως εκθεσιακός χώρος.
Άγαλμα του Θερβάντες Ναυπάκτου
Ο γνωστός συγγραφέας Θερβάντες είχε υπάρξει στρατιώτης στο πολεμικό πλοίο Μαρκέσα του Δον Χουάν της Αυστρίας και πήρε μέρος στη Ναυμαχία της Ναυπάκτου εναντίον του Οθωμανικού στόλου. Αν και είχε πυρετό και μπορούσε να μην πάρει μέρος στη μάχη, εκείνος αποφάσισε να πολεμήσει και τραυματίστηκε στο θώρακα και το αριστερό του χέρι. Μάλιστα τα τραύματα ήταν τόσο σοβαρά που μετά τη μάχη έμεινε έξι μήνες στο νοσοκομείο. Σήμερα στη Ναύπακτο μπορείτε να δείτε το άγαλμα του διάσημου συγγραφέα με ανασηκωμένο το δεξί χέρι, το χέρι δηλαδή που σώθηκε στη μάχη και με το οποίο έγραψε όλα του τα λογοτεχνικά έργα.
Στενοπάζαρο
Πλακόστρωτο σοκάκι με διώροφα παραδοσιακά κτίρια και προσεγμένα μαγαζιά. Θα βρείτε επίσης την επιβλητική πέτρινη βρύση στη βάση του μεγάλου πλατάνου κοντά στην εκκλησία του Αγίου Δημητρίου.
Παλιά Πόλη
Εξερευνήστε τα πλακόστρωτα δρομάκια με τα χαμηλά σπίτια και τους κήπους της παλιάς πόλης και μάθετε την ιστορία της πόλης μέσα από τα αξιοθέατα που θα συναντήσετε, όπως την εντυπωσιακή Σιδηρόπορτα, το Βεζύρ τζαμί και το χαμάμ και την οικία Τζαβέλα.
Ώρα για βουτιές…
Παραλία Ψανή
Βρίσκεται στα δυτικά του λιμανιού της Ναύπακτου. Είναι πολύ μεγάλη με συνολικό μήκος περίπου 5km και με εστιατόρια, ταβέρνες, καφενεία και ζαχαροπλαστεία να είναι στη διάθεσή σας. Ο δρόμος στο πάνω μέρος διατρέχει όλο το μήκος της παραλίας, κάτω από τη σκιά αιωνόβιων δένδρων. Περίπου σε μήκος 1Κμ είναι κλειστός στην κυκλοφορία αυτοκινήτων και έτσι προσφέρει ασφάλεια στους περιπατητές και τους ποδηλάτες. Η παραλία συνεχίζεται για περίπου 4 ακόμη χιλιόμετρα. Είναι βραβευμένη με γαλάζια σημαία και έχει ναυαγοσώστη. Η παραλία της Ψανής είναι ιδανική για οικογένειες με μικρά παιδιά καθώς έχει καθαρή ακρογιαλιά, χλιαρά αβαθή νερά και παιδική χαρά.
Συστήνεται για μπάνιο όταν φυσάει μαΐστρος ή ελαφρύς βοριάς. Εκτός από το καλοκαίρι, τις υπόλοιπες εποχές του χρόνου προσφέρεται για περιπάτους στον παραλιακό δρόμο με τα πλατάνια και θέα την γέφυρα του Ρίο-Αντίρριο.
Παραλία Γρίμποβο
Το όνομά της στα σλαβικά σημαίνει περιοχή με πολλά νερά. Σε μήκος είναι περίπου 200 μ. μικρότερη από την Ψανή και βρίσκεται ανατολικά του παλαιού λιμανιού. Απλώστε τη πετσέτα στα βότσαλα και βουτήξτε στα κρυστάλλινα νερά του Γρίμποβου, της δεύτερης μεγάλης παραλίας της Ναυπάκτου. Η παραλία είναι πλήρως εξοπλισμένη και έχει λάβει βραβείο γαλάζιας σημαίας. Στα δυτικά της παραλίας υπάρχει μια λιμνούλα με πάπιες και κύκνους, που δείχνουν εξαιρετικά δείγματα εξοικείωσης με τους περαστικούς, ενώ το 2016 εγκαινιάστηκε και σύγχρονη πιστοποιημένη παιδική χαρά για την αναψυχή των παιδιών. Πολλά ουζερί, καφετέριες και ταβέρνες σας καρτερούν να καθίσετε κάτω από τα αιωνόβια πλατάνια. Στην ανατολική πλευρά της παραλίας βρίσκεται η γειτονιά της Αφροδίτης, όπου μπορείτε να δείτε τη βρύση της αγάπης. Ένας τοπικός μύθος ήθελε τη θεά Αφροδίτη να λούζεται εδώ. Όλες οι ανύπαντρες και οι χήρες έρχονταν στην πηγή, ευελπιστώντας πως τα ευλογημένα νερά της θα τις βοηθούσαν να βρουν ταίρι. Οι δυσανάγνωστες αρχαίες ελληνικές επιγραφές που υπάρχουν πάνω σ’ έναν βράχο, δίπλα στην πηγή, εικάζεται ότι ανήκουν στο ιερό του Ασκληπιού που βρισκόταν εδώ.
Παραλία Χιλιαδού
Ένα από τα πολλά χωριά της πεδιάδας του Μόρνου είναι η Χιλιαδού, ένα μικρό καμποχώρι δίπλα στην θάλασσα. Βρίσκεται 10 χιλιόμετρα από την πόλη της Ναυπάκτου με κατεύθυνση προς Ιτέα. Διασχίζοντας το χωριό συναντά κανείς χαμηλά διώροφα σπιτάκια με κεραμοσκεπή απλωμένα εκατέρωθεν του κεντρικού φιδίσιου δρόμου που καταλήγει στην παραλιακή ζώνη. Εκεί, το μικρό καταφύγιο για τα ψαροκάικα και η αμμώδης παραλία μήκους 2 χιλιομέτρων χάρισαν στον τόπο μια ανερχόμενη τουριστική κίνηση και υποδομή προσελκύοντας παράλληλα επισκέπτες από διάφορα μέρη της Ελλάδος αλλά και του εξωτερικού.
Η Χιλιαδού διαθέτει εστιατόρια, ψαροταβέρνες, beach bar και καφέ που προσφέρονται για να ικανοποιήσουν τις ανάγκες του επισκέπτη και του παραθεριστή. Είναι ιδανική όταν φυσάει ελαφρύς μαΐστρος.