Ανάμεσα στις πιο χαρακτηριστικές γεύσεις του Ιονίου, το Μπουρδέτο ξεχωρίζει ως πιάτο απλό αλλά γεμάτο χαρακτήρα όπως και οι νησιώτες που το δημιούργησαν.
Η λέξη προέρχεται από το ιταλικό brodetto, που σημαίνει «μικρή σούπα» ή «ζωμός». Στη Ζάκυνθο όμως, το Μπουρδέτο έγινε ένα δυνατό, καυτερό φαγητό με ψάρι και πάπρικα, μαγειρεμένο από ψαράδες που ήθελαν κάτι νόστιμο και ζεστό μετά τη θάλασσα.
Σήμερα, όποιος φτάσει στο νησί είτε για διακοπές είτε για μια σύντομη απόδραση δεν μπορεί να φύγει χωρίς να το δοκιμάσει. Και η πιο όμορφη αρχή για αυτό το γευστικό ταξίδι είναι το ίδιο το ταξίδι με τη Levante Ferries, τη σύγχρονη σύνδεση του Ιονίου με την ηπειρωτική Ελλάδα. Με άνεση, θέα στο απέραντο γαλάζιο και αέρα από παράδοση, σε φέρνει στο νησί των Φιοριτών, εκεί όπου η κουζίνα μοσχοβολά πάπρικα, ντομάτα και λεμόνι.
Υλικά (για 4 άτομα):
- 
1 κιλό φρέσκο ψάρι (ροφός, σκορπιός ή μπακαλιάρος)
 - 
½ φλ. ελαιόλαδο
 - 
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
 - 
2 σκελίδες σκόρδο
 - 
2 κουτ. γλυκού γλυκιά πάπρικα
 - 
1 κουτ. γλυκού καυτερή πάπρικα
 - 
400 γρ. ντομάτα τριμμένη
 - 
½ φλ. νερό
 - 
Αλάτι, πιπέρι
 - 
Χυμός από 1 λεμόνι ή λίγο ξύδι στο τέλος
 
Εκτέλεση:
- 
Σοτάρισε τα κρεμμύδια σε ελαιόλαδο μέχρι να γυαλίσουν.
 - 
Πρόσθεσε το σκόρδο και τις πάπρικες, ανακάτεψε γρήγορα για να μην καούν.
 - 
Ρίξε την τριμμένη ντομάτα, το νερό, αλάτι και πιπέρι. Άφησέ τα να σιγοβράσουν 10 λεπτά.
 - 
Πρόσθεσε το ψάρι και άφησέ το να μαγειρευτεί σε χαμηλή φωτιά χωρίς να το ανακατεύεις δυνατά, για 15–20 λεπτά.
 - 
Στο τέλος, ρίξε το λεμόνι ή το ξύδι για να ισορροπήσει η γεύση.
 
Σερβίρεται με φρέσκο ψωμί και ένα ποτήρι λευκό κρασί Ζακύνθου.

			
				