Στην Κεφαλονιά αγαπάνε την μπακαλιαρόπιτα η οποία έχει την τιμητική της τις Απόκριες. Ωστόσο, λέγεται ότι τη συγκεκριμένη πίτα τη φτιάχνουν και στις 29 Αυγούστου του Ιωάννη του Προδρόμου, αλλά και την 25η Μαρτίου.
Δείτε τη συνταγή
Υλικά
1 φύλλο παστό μπακαλιάρο 1- 1 ½ κιλό
1 κούπα λάδι
2-3 κρεμμύδια τριμμένα στον τρίφτη
2 σκελίδες σκόρδο επίσης τριμμένο
λίγο πιπέρι
αλάτι με πάρα πολύ προσοχή
1 μάτσο μαιντανός ψιλοκομμένος
1 μάτσο άνιθος ψιλ/νος
1 μάτσο μάραθος ψιλ/νος
ρίγανη
1 πορτοκαλόφλουδα από ένα ολόκληρο πορτοκάλι
2 φλ. καφέ ρύζι
1 κουτί πουμαρό τομάτα
Για το φύλλο
1 κιλό αλεύρι
1 φλιτζάνι χλιαρό νερό
1 κουταλάκι ξύδι
1 πρέζα αλάτι
1 φλ. καφέ γάλα
1 αυγό ολόκληρο
ελαιόλαδο για το άνοιγμα και λάδωμα των φύλλων
λευκό κρασί για το ράντισμα της πίτας
Εκτέλεση
Ξαλμυρίζουμε τον μπακαλιάρο για 24 ώρες.
Όταν γίνει αυτό, τον βάζουμε σε κατσαρόλα με μπόλικο νερό για 15 λεπτά να μαλακώσει και αφού πάρει μία βράση, τον ξεκοκκαλίσουμε.
ΤΟ Νερό ΤΟΥ ΔΕΝ ΤΟ Πετάμε, κρατάμε 3-4 φλυτζάνια.
Πετάμε πέτσα και κόκκαλα, χωρίς να τον λιώσουμε, να υπάρχουν τα κομματάκια του.
Τρίβουμε τα κρεμμύδια και τα σοτάρουμε με λίγο λάδι. Έπειτα ρίχνουμε και τον μπακαλιάρο και τον φέρνουμε βόλτα 2-3΄της ώρας.
Ρίχνουμε το σκόρδο ψιλοκομμένο και την ντομάτα προσθέτοντας και το ζωμό για να βράσουν.
Ρίχνουμε και την πορτοκαλόφλουδα για να δώσει άρωμα μόνον για 2-3 λεπτά και μετά την πετάω.
Ρίχνουμε και τα μυρωδικά και το πιπέρι.
Ρίχνουμε και το ρύζι.
Περιμένουμε όλα τα υλικά να πιούνε το ζουμί τους όχι όμως και να στεγνώσουν.
Αν ο μπακαλιάρος δεν έχει ξαλμυρίσει καλά τότε δεν χρειάζεται αλάτι καθόλου η γέμιση.
Βγάζουμε τη γέμιση από τη φωτιά και την αφήνω να κρυώσει.
Ζυμώνουμε τα υλικά του φύλλου.
Χωρίζουμε το σε δύο κομμάτια, το ένα λίγο μεγαλύτερο από το άλλο.
Λαδώνουμε το ταψί.
Στρώνουμε το μεγαλύτερο φύλλο και απλώστε το έτσι που να καλύπτει τον πάτο και τα πλάγια του ταψιού.
Αδειάστε πάνω τη γέμιση και στρώστε την ομοιόμορφα. Προσοχή να μην πέσει εδώ το ρύζι κι εκεί ο μπακαλιάρος.
Ανοίγουμε το άλλο φύλλο ίσια ίσια όσο η επιφάνεια της πίτας, απλώστε το από πάνω και γυρίστε τις άκρες γύρω γύρω για να κλείσει η πίτα.
Χαρακώστε την επιφάνεια με ένα μαχαιράκι, ραντίστε με λευκό κρασί και ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο 180β. γύρω στη μία ώρα ή μέχρι να γίνει το φύλλο χρυσορόδινο.
Ταξιδέψτε στην πανέμορφη Κεφαλονιά μαγειρεύοντας! Όμως μην ξεχνάτε! Η Levante Ferries σας περιμένει να σας ταξιδέψει με τα υπερσύγχρονα πλοία της ως στο νησί για να δοκιμάσετε όλα τα πεντανόστιμα πιάτα της!
(Συνταγή από cookpad.com)