Μια νέα σύγχρονη “όαση” πρασίνου στη γειτονιά των Πετραλώνων

7

Βαθιά «ανάσα» δίνει στη γειτονιά των Πετραλώνων το νέο, αναβαθμισμένο πάρκο Βουτιέ, το οποίο μετά τις εργασίες ολικής ανάπλασης από τον Δήμο Αθηναίων μεταμορφώθηκε σε μια σύγχρονη «όαση» πρασίνου, που επιτρέπει στους κατοίκους της περιοχής να ξεφύγουν από τον θόρυβο της πόλης, απολαμβάνοντας έναν όμορφο περίπατο.

Το πανέμορφο πάρκο, έκτασης περίπου πέντε στρεμμάτων, φροντίστηκε από τις υπηρεσίες του Δήμου, αποκτώντας  περισσότερο πράσινο, νέο αστικό εξοπλισμό και σύγχρονες υποδομές.  

Με δεδομένο ότι  η υποβάθμιση της ποιότητας ζωής στις μεγάλες πόλεις συνδέεται σε μεγάλο βαθμό από τις περιορισμένες εκτάσεις πρασίνου, η δημοτική αρχή προχώρησε σε σημαντικές εργασίες ενίσχυσης του πρασίνου. Προς αυτή την κατεύθυνση, οι υπηρεσίες του Δήμου φρόντισαν την υφιστάμενη φύτευση, υλοποιώντας παράλληλα σειρά προκατασκευαστικών και χωματουργικών εργασιών με σκοπό την προετοιμασία του χώρου για τις νέες κατασκευές και φυτεύσεις.

Σε μια επιφάνεια πρασίνου 1.960 τ.μ φυτεύτηκαν 1.650 θάμνοι προσδίδοντας ομοιογένεια στο χώρο, καθώς και 14 νέα δέντρα τα οποία ενισχύουν σημαντικά το..πράσινο χρώμα στο πάρκο. Ταυτόχρονα, τοποθετήθηκε νέος χλοοτάπητας συνολικής επιφάνειας 1.515 τ.μ, ενώ για την επαρκή άρδευση των φυτών και την αναβάθμιση πίεσης νερού και ποτίσματος εγκαταστάθηκε ένα σύγχρονο σύστημα άρδευσης.  

«Τα μικρά και μεγάλα πάρκα της Αθήνας βγαίνουν από τη λήθη. Γίνονται ξανά κομμάτι της καθημερινότητας μας,  αποκτώντας περισσότερο πράσινο,  νέες υποδομές και σύγχρονο αστικό εξοπλισμό. Οι κάτοικοι των Πετραλώνων, βρίσκουν , πλέον, στο Πάρκο Βουτιέ μια μικρή αλλά πολύτιμη «πράσινη» διέξοδο από το γκρίζο της πόλης. Έναν σύγχρονο, αναμορφωμένο και πλήρως λειτουργικό δημόσιο χώρο, που τροφοδοτεί τη γειτονιά με περισσότερο οξυγόνο», δήλωσε με αφορμή την ανάπλαση του πάρκου ο Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης.

Η «βεντάλια» των παρεμβάσεων του Δήμου περιλάμβανε, επίσης, την αναβάθμιση των υποδομών αλλά και την ανανέωση του αστικού εξοπλισμού του πάρκου. Τα φωτιστικά αντικαταστάθηκαν με κεφαλές τεχνολογίας LED για βελτιωμένη ενεργειακή απόδοση, ενώ τα πεζούλια, οι σκάλες αλλά και τα τοιχία συντηρήθηκαν και βάφτηκαν.

Οι άνθρωποι της διεύθυνσης καθαριότητας πραγματοποίησαν «σαρωτικές» εργασίες καθαρισμού στο χώρο, απομακρύνοντας τα άχρηστα υλικά που υποβάθμιζαν την εικόνα του πάρκου, ενώ για την καλύτερη και λειτουργικότερη οριοθέτηση των διαδρομών εντός του πάρκου δημιουργήθηκε ένα  χωμάτινο δάπεδο 452 τετραγωνικών μέτρων.   

Ειδική μέριμνα υπήρξε, φυσικά, και για τα κιγκλιδώματα της παιδικής χαράς, τα οποία συντηρήθηκαν και βάφτηκαν, ενώ στο πλαίσιο της ενίσχυσης αυτού του ξεχωριστού πνεύμονα πρασίνου με σύγχρονο και ασφαλή αστικό εξοπλισμό, τοποθετήθηκαν νέα καθιστικά και κάδοι απορριμμάτων.