Πρόκειται για μια παραλλαγή της παραδοσιακής μαϊντανοσαλάτας από τη Σύρο. Αλείφεται σε φρυγανισμένες φέτες ψωμιού ή σερβίρεται σαν ντιπ με κριτσίνια ή με σφικτοβρασμένα αυγά ή με μια πατατοσαλάτα. Πολύ ωραία ιδέα είναι να την απλώσουμε σε ώριμες ντομάτες κομμένες στη μέση.
Υλικά
- 2 φλιτζ. τσαγιού φύλλα μαϊντανού, πατικωμένα
- 1 ξερό κρεμμύδι, κομμένο σε μέτρια κομμάτια
- 200 ml ελαιόλαδο
- 1 κουτ. σούπας κάππαρη, ξεπλυμένη και στραγγισμένη
- 1 σκελίδα σκόρδου, χονδροκομμένη
- 1 κουτ. σούπας μουστάρδα, απαλή
- 2 μέτριες φέτες ψωμί (κατά προτίμηση χωριάτικο, με προζύμι), χωρίς την κόρα, μουσκεμένες σε λίγο νερό και καλά στυμμένες
- 1 μέτρια πατάτα, κατά προτίμηση βιολογική, βρασμένη μέχρι να μαλακώσει, ξεφλουδισμένη και λιωμένη με το πιρούνι
- 1 κουτ. σούπας ξίδι από λευκό κρασί
- 1 κουτ. γλυκού μέλι
- χυμός από ½ λεμόνι
- αλάτι και άσπρο πιπέρι
Εκτέλεση
Βάζω στον κάδο του μπλέντερ το μαϊντανό, το κρεμμύδι και 2 – 3 κουτ. σούπας από το ελαιόλαδο. Πολτοποιώ καλά τα υλικά για τουλάχιστον 1 λεπτό, σταματώντας κάθε τόσο για να σπρώξω με ένα κουτάλι το μείγμα που έχει κολλήσει στα τοιχώματα του κάδου, για να το χτυπήσω κι αυτό.
Προσθέτω την κάππαρη, το σκόρδο, τη μουστάρδα, το ψωμί, τη λιωμένη πατάτα, το ξίδι, το μέλι και το χυμό λεμονιού και χτυπάω καλά για άλλο 1 λεπτό, ώστε τα υλικά αυτά να λιώσουν καλά και να ενωθούν με τον υπόλοιπο πολτό.
Χωρίς να σταματήσω το χτύπημα ρίχνω λίγο-λίγο το υπόλοιπο ελαιόλαδο, μέχρι η μαϊντανοσαλάτα να γίνει λεία και κρεμώδης. Τη μεταφέρω σε ένα μπολ, δοκιμάζω και αλατοπιπερώνω κατά βούληση.
Σερβίρω τη σαλάτα αμέσως ή τη διατηρώ στο ψυγείο, σκεπασμένη, για να τη σερβίρω κρύα. Σερβίρεται όπως το τζατζίκι.
Πηγή: dinanikolaou.gr