#Μετακίνηση 6: Γίνε τουρίστας στη γειτονιά σου!

349

Γράφει ο Γιάννης Παπαδημητρόπουλος

Από τους κωδικούς που οι πολίτες χρειάζεται να στέλνουν στο 13033, ώστε να μετακινηθούν μέσα στο πλαίσιο των μέτρων περιορισμού της κυκλοφορίας για την αντιμετώπιση του COVID-19, ο κωδικός 6 αντιστοιχεί στη σωματική άσκηση ή βόλτα για τις ανάγκες κατοικιδίου. Ο σκοπός του είναι η μικρή χρονικά μετακίνηση κοντά στο σπίτι για περπάτημα, τρέξιμο ή ποδήλατο, όπως και για βόλτα του σκύλου ή άλλου κατοικίδιου ζώου. Είναι ο κωδικός που, με το γενικόλογο της διατύπωσής του, έχει προκαλέσει μια πλειάδα χιουμοριστικών σχολίων, κάποια από τα οποία είναι πραγματικά πολύ ευρηματικά. Επίσης, είναι αυτός που χρησιμοποιείται πιο συχνά για την δικαιολόγηση της παραβίασης των μέτρων!

Όπως λοιπόν οι περισσότεροι Έλληνες, έτσι κι εγώ τις μέρες αυτές της καραντίνας κάνω τα απογεύματα μικρές βόλτες στη γειτονιά μου, με τα ακουστικά στα αυτιά, συνοδεία μουσικής. Είναι βόλτες μοναχικές, ή σπάνια μετά από συνεννόηση, με κάποιο συγγενικό ή φιλικό πρόσωπο, μέσα στα επιτρεπόμενα από τις διατάξεις όρια. Κατοικίδιο δεν έχω, ώστε η έξοδος αυτή να επιβάλλεται από το δικό του “πρόγραμμα”!

Θέλοντας να αυξήσω τον αριθμό των βημάτων που περπατάω, πηγαίνω μέσα από στενά που βγάζουν σε παράλληλους δρόμους, περπατάω και από τις δύο πλευρές ενός δρόμου κι ανεβαίνω όσα σκαλιά μπορώ να βρω στα στενάκια. για να τα ξανακατέβω μετά. Σταματάω, ξεκινάω, πολλές φορές γυρίζω από άλλο δρόμο από αυτόν που πήγα. Διασχίζω τις πλατείες, και μετά επιστρέφω. Διαβάζω πινακίδες, κοιτάζω βιτρίνες (κλειστών) καταστημάτων, παρατηρώ λεπτομέρειες σε προσόψεις κτιρίων ή τις μικρές πλάκες που έχουν στην είσοδο οι πολυκατοικίες που φιλοξενούν ιατρεία, λογιστές, δικηγορικά ή τεχνικά γραφεία.

Σίγουρα η περίοδος που διανύουμε δεν είναι και η καλύτερη. Ειδικά στον τουριστικό κλάδο, όλα είναι ρευστά και οι περισσότερες προβλέψεις είναι απαισιόδοξες όσον αφορά το βραχυπρόθεσμο και μεσοπρόθεσμο ορίζοντα ή μοιρασμένες, σε παγκόσμια κλίμακα. Όμως θεωρώ ότι η ελεγχόμενη αυτή μετακίνηση για “σωματική άσκηση”, μας δίνει μια ιδιαίτερη ευκαιρία. Την ευκαιρία να ανακαλύψουμε και να εξερευνήσουμε εμείς την πόλη μας σαν τουρίστες!

Σκέψου το! Πότε ήταν η τελευταία φορά που περπάτησες κοντά στο σπίτι σου κοιτάζοντας γύρω σου χωρίς να βιάζεσαι, αυτό που συνήθως, με μια απορριπτική διάθεση λέμε “χαζεύοντας”; Έχεις παρατηρήσει τα παρακείμενα κτίρια και τα κοντινά σου σπίτια; Ένα καλαίσθητο γκράφιτι που έχει γίνει τώρα τελευταία; Την εκκλησία της γειτονιάς σου; Είσαι σίγουρος ότι ξέρεις τα ονόματα όλων των οδών κοντά στο σπίτι σου; Κι αν τα ξέρεις, έχεις ψάξει σε τι αναφέρονται; Είναι πόλεις; Είναι ιστορικά πρόσωπα της περιοχής ή γενικότερα;

Όταν βγαίνεις για περπάτημα – σωματική άσκηση, ειδικά τώρα που δεν υπάρχει τόσος κόσμος στο δρόμο, μπορείς να είσαι κυριολεκτικά τουρίστας στη γειτονιά σου. Μπορείς να την δεις με άλλα μάτια. Αλήθεια, έχεις σκεφτεί ποτέ τί ενδιαφέρον θα έβλεπε ένας τουρίστας αν βρισκόταν στη γειτονιά σου; Τι θα φωτογράφιζε, τι θα ανέβαζε στα social media; Τι θα έλεγε στους φίλους του να δουν όταν έρθουν; Αν μένεις σε μια γειτονιά του κέντρου της Αθήνας ή μιας άλλης μεγάλης πόλης, ίσως πάρα πολλά. Αν όμως μένεις σε μια συνοικία ή σε μια κωμόπολη στην επαρχία; Όλο και κάτι αξιοσημείωτο υπάρχει, οι ελληνικές πόλεις είναι πολύ όμορφες και σχεδόν ανεξερεύνητες. Μπορεί να ζεις κοντά στη θάλασσα ή σε ένα ωραίο πάρκο, σε έναν ποδηλατόδρομο ή σε γηπεδάκια. Μπορεί να ζεις σε μια αστική περιοχή με παλιά ή νεότερα κτίρια που αξίζουν αναγνώρισης, ή να έχεις κοντά σου ένα μνημείο που δεν είναι ευρέως γνωστό. Μπορεί να έχεις εκεί μια ωραία βιτρίνα ή μια retro επιγραφή. Μια γάτα σε ένα παράθυρο ή ένα παλιό κλασικό αμάξι.

Διαβάστε επίσης

Έχω λοιπόν μια πρόταση. Την επόμενη φορά που θα πας για “Μετακίνηση 6”, αλλά και κάθε επόμενη φορά, μην κάνεις την ίδια διαδρομή που κάνεις συνήθως για να πας στη δουλειά, στο κοντινότερο μέσο μεταφοράς ή στο σούπερ μάρκετ. Περπάτα σε άλλους γειτονικούς δρόμους ή σε στενά που δεν έχεις ξανά περπατήσει, παρ΄ ότι βρίσκονται πολύ κοντά στο σπίτι σου. Περπάτα αργά και χαλαρά, όπως ένας τουρίστας θα περπατούσε στους ίδιους δρόμους. Σήκωσε το βλέμμα σου και δες τα κτίρια, τα μπαλκόνια, τις λεπτομέρειες. Δες τα ονόματα των οδών και σκέψου αν τις ξέρεις όλες και τι αντιπροσωπεύει η καθεμία. Δες τις επιγραφές των καταστημάτων και των επαγγελματιών της περιοχής. Υπήρχε πάντα αυτό το ιατρείο ή αυτό το γραφείο εδώ; Πώς γίνεται αυτή η υπηρεσία του Δήμου να είναι τόσο κοντά στο σπίτι σου και να μην την ήξερες; Περίεργο που δεν είχες παρατηρήσει το σκαλιστό γύψινο διάκοσμο σε αυτό το σπίτι, ενώ είναι στο διπλανό δρόμο. Τι όμορφο κάγκελο που έχει αυτή η αυλίτσα, πρέπει να είναι πριν τη δεκαετία του 60. Και τα δέντρα μέσα; Πορτοκαλιές!

Στάσου και βγάλε φωτογραφίες από ο,τι σου κινεί την περιέργεια. Ανέβασέ τις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με #μετακίνηση6 ή #luckynumber6 ή κάποιο άλλο hashtag και σίγουρα με check in στην τοποθεσία. Δείξε την ομορφιά της γειτονιάς σου σε όλους, λέγοντας λίγα λόγια γι΄ αυτήν.

Γνώρισε στους άλλους τα μέρη της γειτονιάς σου που αγαπάς, ή που δεν ήξερες καν ότι υπάρχουν. Μάθε την κι εσύ καλύτερα!

Και φυσικά, μην ξεχάσεις να μας στείλεις φωτογραφίες από τη γειτονιά σου στο Passenger. “Όταν όλα θα έχουν τελειώσει”, εκτός από μακρινούς και κοντινούς τουριστικούς προορισμούς, θα απολαύσουμε πάλι τις γειτονιές μας. Και η δική σου γειτονιά μπορεί να είναι ο ονειρεμένος προορισμός ενός άλλου. Ανάδειξέ τον!

* Οι φωτογραφίες που συνοδεύουν το κείμενο είναι τραβηγμένες από τον αρθρογράφο κατά τη “μετακίνηση 6”, σε ακτίνα 200 μέτρων από το σπίτι που διαμένει κατά την περίοδο της καραντίνας, στην Πάτρα.