Με την “πλάτη στον τοίχο” χιλιάδες καταλύματα χειμερινών προορισμών

89

Στο χείλος της καταστροφής βρίσκονται χιλιάδες καταλύματα τα οποία ζουν αποκλειστικά από τον χειμερινό τουρισμό.

Παρόλο που οι μετακινήσεις από νομό σε νομό έχουν απαγορευθεί, η λειτουργία των ξενοδοχείων 12μηνης λειτουργίας δεν έχει ανασταλεί με κυβερνητική εντολή- όπως συνέβη στο πρώτο lockdown- με αποτέλεσμα οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις να μην μπορούν να ενταχθούν ούτε στο πλαίσιο των αναστολών φορολογικών υποχρεώσεων, παρά το ότι έχουν σχεδόν μηδενικό τζίρο!

Οι επαγγελματίες του κλάδου αναμένουν με αγωνία ειδικά μέτρα στήριξης, όπως ένα πρόγραμμα επιδότησης ζημιών για τις «κενές» κλίνες, ανάλογο με αυτό που προβλέφθηκε για τα τουριστικά λεωφορεία.

Παράταση του προγράμματος “Τουρισμός για Όλους” ζητούν οι άνθρωποι του τουρισμού

Δεδομένου των περιοριστικών μέτρων που έχουν ληφθεί για την πανδημία, είναι αντικειμενικά αδύνατο μέχρι τέλος του έτους οι δικαιούχοι να μπορέσουν να αξιοποιήσουν τα vouchers τους από το πρόγραμμα “Τουρισμός για όλους”.

Στόχος του προγράμματος είναι η τόνωση του εσωτερικού τουρισμού, κάτι το οποίο είναι αδύνατον να γίνει με κλειστές τις μετακινήσεις από νομό σε νομό.

Την παράταση του προγράμματος μέσω τουριστικών γραφείων, μέχρι το τέλος του 2021 (αντί για 31/12/2020), ζήτησε με επιστολή της προς το υπουργείο Τουρισμού η Ομοσπονδία Ελληνικών Συνδέσμων Γραφείων Ταξιδίων & Τουρισμού, FedHATTA.

Γεμάτα τα καταλύματα  βραχυχρόνιας μίσθωσης, άδεια τα μεγάλα ξενοδοχεία

Ωστόσο την ίδια ώρα που τα ξενοδοχεία έχουν μηδενικές πληρότητες και έσοδα στο απόλυτο μηδέν, τα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης (ενοικιάσεις σπιτιών και βιλών) κινούνται σε ποσοστά που αγγίζουν και το 80%.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Διαχειριστών Ακινήτων (ΠΑ.ΣΥ.ΔΑ.) Ανδρέας Χίου, στο GRTimes.gr, “οι κρατήσεις είχαν, ήδη, ξεκινήσει από τα τέλη Σεπτεμβρίου και Οκτώβριο και οι πληρότητες για Καλάβρυτα και Αράχωβα για την περίοδο των Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς έφτασαν στο 80%”.

“Τώρα αλλάζουν τα δεδομένα” συμπληρώνει ο κ. Χίου εξηγώντας ότι λόγω της μεγαλύτερης ευελιξίας και την πολιτική ακυρώσεων, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ακυρώσουν μέχρι και μία εβδομάδα πριν την άφιξή τους, δίχως κόστος. Έτσι εξηγείται και το γεγονός, ότι, μέχρι στιγμής, δεν υπάρχουν ακυρώσεις στα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης. Ερωτηθείς δε σχετικά με την τήρηση πρωτοκόλλων υγιεινής ο κ. Χίου απαντάει πως η απολύμανση και η καθαριότητα είναι δεδομένη, αφενός για τους πελάτες αφετέρου για τους ίδιους τους ιδιοκτήτες.

Το προφίλ των ενδιαφερόμενων για ενοικίαση σε καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης για την επίμαχη εορταστική περίοδο είναι κυρίως οικογένειες, ενώ όπως ανέφερε ο κ. Χίου, Καλάβρυτα και Αράχωβα είναι στο 80%, Ζαγοροχώρια και Πήλιο γύρω στο 60%-70%.

Τάσιος: «Ανοικτά κλειστά» με μηδενικές πληρότητες τα νόμιμα ξενοδοχειακά καταλύματα

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, Γρηγόρης Τάσιος αναφέρει:

“Τα όσα διαβάζουμε σε διάφορα δημοσιεύματα για αυξημένες κρατήσεις σε βίλες και κατοικίες που βρίσκονται σε δημοφιλείς χειμερινούς προορισμούς, απολύτως καμία σχέση δεν έχουν με τη κατάσταση που επικρατεί στα νόμιμα ξενοδοχειακά καταλύματα, τα οποία παραμένουν “ανοικτά κλειστά”, με μηδενικές πληρότητες και έσοδα στο απόλυτο μηδέν».

Σύμφωνα με τον κ. Τάσιο, σε κάθε περίπτωση, τα εν λόγω δημοσιεύματα θα έπρεπε να απασχολήσουν σοβαρά τα συναρμόδια υπουργεία, «που από το 2015 μέχρι και σήμερα δεν έχουν πράξει τα αναγκαία, ώστε να ρυθμίσουν οριστικά την “αγορά” των βραχυχρόνιων μισθώσεων, που ανταγωνίζεται αθέμιτα τις επιχειρήσεις μας. Μια “αγορά” που αφέθηκε εν μέσω πανδημίας να λειτουργεί χωρίς στοιχειώδεις υγειονομικούς κανόνες, παρέμεινε δε ανοικτή ακόμα και την περίοδο που όλες οι υπόλοιπες δραστηριότητες υποχρεώθηκαν να διακόψουν τη λειτουργία τους».