Το να ξυπνάς σε ένα κομψό δωμάτιο ξενοδοχείου με θέα το ηλιακό σύστημα θα μπορούσε να είναι το μέλλον του ταξιδιού, τουλάχιστον σύμφωνα με τη διαστημική εταιρεία Orbital Assembly.
Η εταιρεία με έδρα τις ΗΠΑ αποκάλυψε νέες πληροφορίες για την ιδέα της σχετικά με το διαστημικό ξενοδοχείο, το οποίο σχεδιάζει από το 2019.
Αυτή η φουτουριστική ιδέα αποτελείται από πολλές μονάδες που συνδέονται με φρεάτια ανελκυστήρα που συνθέτουν έναν περιστρεφόμενο τροχό που βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τη Γη.
Η Orbital Assembly στοχεύει τώρα να εκτοξεύσει όχι έναν αλλά δύο διαστημικούς σταθμούς με τουριστικά καταλύματα: ο σταθμός Voyager έχει προγραμματιστεί να φιλοξενήσει 400 άτομα και να ανοίξει το 2027, ενώ ο νέος σταθμός Pioneer, που θα στεγάζει 28 άτομα, θα μπορούσε να λειτουργήσει σε μόλις τρία χρόνια.
Ο στόχος, λέει η Orbital Assembly, είναι να λειτουργήσει ένα διαστημικό «επιχειρηματικό πάρκο» που θα φιλοξενεί γραφεία καθώς και τουρίστες.
Ο διαστημικός τουρισμός φαίνεται πιο κοντά από ποτέ -τον περασμένο χρόνο, ο δισεκατομμυριούχος ιδρυτής της Virgin Ρίτσαρντ Μπράνσον εκτοξεύτηκε στο υποτροχιακό διάστημα με την εταιρεία του Virgin Galactic, ενώ ο ηθοποιός του Star Trek Ουίλιαμ Σάτνερ έγινε ο γηραιότερος άνθρωπος στο διάστημα χάρη σε μια εκδρομή με την Blue Origin.
Ωστόσο, καθώς το κόστος για ένα διαστημικό ταξίδι είναι υψηλό, καθιστά δύσκολο για πολλούς από εμάς να οραματιστούμε πραγματικά ότι θα μπορούσαμε να περάσουμε την ετήσια άδεια μας μακριά από αυτόν τον πλανήτη.
Ο Τιμ Αλατόρε, επικεφαλής επιχειρησιακός διευθυντής της Orbital Assembly, πιστεύει ότι αυτό το εμπόδιο θα αρθεί καθώς «απογειώνεται» ο διαστημικός τουρισμός.
«Ο στόχος ήταν πάντα να καταστήσουμε δυνατό για μεγάλους αριθμούς ανθρώπων να ζουν, να εργάζονται και να ευδοκιμούν στο διάστημα», δήλωσε ο Αλατόρε στο CNN Travel.
Σύμφωνα με τον ίδιο, ο μικρότερης κλίμακας σταθμός Pioneer καθιστά εφικτό περισσότεροι άνθρωποι να αρχίσουν να διαβιούν στο διάστημα πιο γρήγορα.
Χώροι γραφείων και ερευνητικές εγκαταστάσεις θα είναι επίσης προς ενοικίαση τόσο στο σταθμό Pioneer όσο και στο σταθμό Voyager. Αυτό συνιστά μια “win-win” κατάσταση για την Orbital Assembly, καθώς πολλοί από τους βραχυπρόθεσμους στόχους της εξαρτώνται από τη χρηματοδότηση.
Σε μια συνέντευξη του 2019 στο CNN Travel, ο Αλατόρε εξήγησε ότι η φυσική του σταθμού Voyager λειτουργεί σαν περιστρεφόμενος κουβάς με νερό. Κοντά στο κέντρο του σταθμού δεν θα υπήρχε τεχνητή βαρύτητα, αλλά προς τα κάτω στο εξωτερικό του σταθμού, η αίσθηση της βαρύτητας αυξάνεται.
Για τον σταθμό Pioneer εξήγησε ότι καθώς θα είναι μικρότερος, το επίπεδο βαρύτητάς του θα είναι διαφορετικό. Θα εξακολουθούν να υπάρχουν αυτό που αποκαλεί τις «ανέσεις» της τεχνητής βαρύτητας, όπως ντους και ένα καθιστό γεύμα, αλλά οι χώροι με λιγότερη βαρύτητα θα επιτρέψουν ακόμη περισσότερες διασκεδαστικές, διαστημικές ιδιορρυθμίες.
Οι εσωτερικοί χώροι των δύο σταθμών υποδηλώνουν ένα εσωτερικό που δεν διαφέρει από ένα πολυτελές ξενοδοχείο εδώ στη Γη, απλώς με μερικές πρόσθετες όψεις «από άλλον πλανήτη» -θα έλεγε κανείς.
Ο Αλατόρε, ο οποίος έχει ένα υπόβαθρο στην αρχιτεκτονική, έχει δηλώσει στο παρελθόν ότι η αισθητική του ξενοδοχείου ήταν μια άμεση απάντηση στην ταινία του Stanley Kubrick «2001: A Space Odyssey».
Τα διαστημικά ταξίδια έγιναν πιο συνηθισμένα τον περασμένο χρόνο, με τη Virgin Galactic, την Blue Origin και την εταιρεία SpaceX του Ίλον Μασκ να διοργανώνουν τέτοιου είδους «εκδρομές».
Ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός (ISS) έχει φιλοξενήσει τουρίστες στο παρελθόν, συμπεριλαμβανομένου του πρώτου διαστημικού τουρίστα στον κόσμο Ντένις Τίτο το 2001. Αλλά ο Αλατόρε σημειώνει ότι ο ISS είναι κυρίως χώρος εργασίας και έρευνας και το διαστημικό ξενοδοχείο του Orbital Assembly εκπληρώνει μια διαφορετική θέση. «Θα πρέπει να είναι σαν ένα όνειρο επιστημονικής φαντασίας, ένας άνετος χώρος όπου νιώθεις σαν στο σπίτι σου», σημείωσε.
Καθώς οι δισεκατομμυριούχοι «ρίχνουν» χρήματα στο διάστημα, υπάρχει επίσης μια αυξανόμενη αντίδραση κατά του διαστημικού τουρισμού, με πολλούς ανθρώπους να προτείνουν ότι τα χρήματα θα μπορούσαν να δαπανηθούν καλύτερα στη Γη.
Σε απάντηση αυτής της κριτικής, ο Αλατόρε πρότεινε ότι «πολλές τεχνολογίες που αλλάζουν τη ζωή» προέρχονται από την εξερεύνηση του διαστήματος, όπως το GPS. Υπέθεσε επίσης ότι η ζωή στο διάστημα θα περιλαμβάνει τη δημιουργία «βιώσιμων κοινωνιών».
Παρά το γεγονός ότι το κόστος ενός εισιτηρίου για το διάστημα είναι επί του παρόντος βαρύ, σύμφωνα με τον Αλατόρε, ο διαστημικός τουρισμός δεν θα είναι μόνο για τους δισεκατομμυριούχους, λέγοντας ότι κάνουν ό,τι μπορούν για να κάνουν το χώρο προσβάσιμο σε όλους, όχι μόνο στους πλούσιους.
πηγή: CNN