Λυρίδες: Δείτε πότε ο ουρανός θα ”βρέξει” τα περισσότερα πεφταστέρια της Άνοιξης

33

Οι Λυρίδες, η πρώτη ανοιξιάτικη βροχή από «πεφταστέρια», θα κορυφωθούν στον ουρανό του βορείου ημισφαιρίου, όπου ανήκει και η Ελλάδα, το βράδυ της Πέμπτης προς ξημερώματα της Παρασκευής.

Το φαινόμενο συνήθως διαρκεί από τις 16 έως τις 25 Απριλίου και η κορύφωση τους παρατηρείται συνήθως γύρω στις 22 Απριλίου κάθε χρόνο.

Η εν λόγω βροχή διαττόντων καταγράφηκε για πρώτη φορά το 687 π.Χ. από τους Κινέζους και φαινομενικά προέρχεται από τον αστερισμό της Λύρας, από τον οποίο πήρε το όνομά της και ιδίως από τον αστέρα Βέγα (Άλφα Λύρας), που είναι το πιο λαμπρό άστρο του συγκεκριμένου αστερισμού και το δεύτερο φωτεινότερο άστρο του νυχτερινού ουρανού του βορείου ημισφαιρίου.

Η πραγματική, όμως, πηγή προέλευσης είναι ο κομήτης C/1861 G1 «Θάτσερ», τον οποίο ανακάλυψε το 1861 ο Αμερικανός Α. Θάτσερ. Ο κομήτης αφήνει στο πέρασμά του μία μακριά ουρά σκόνης και σωματιδίων, η οποία διασταυρώνεται κάθε χρόνο με την τροχιά του πλανήτη μας. Ο κομήτης θα ξαναπεράσει πολύ κοντά από τη Γη το 2276, καθώς η τροχιά του γύρω από τον Ήλιο διαρκεί περίπου 415 χρόνια.

Σε ποιες περιοχές θα είναι ευκρινές το φαινόμενο

Η βροχή κορυφώνεται από το βράδυ της 22ας Απριλίου και το πρωί της 23ης Απριλίου. Οι μετρήσεις κυμαίνονται συνήθως από 5 έως 20 μετέωρα ανά ώρα, περίπου 10 κατά μέσο όρο. Ως αποτέλεσμα της φωτορύπανσης, οι παρατηρητές στην ύπαιθρο μπορούν να δουν περισσότερα από τους παρατηρητές σε μια πόλη. Ο ουρανός δεν θα είναι ανοιχτός παντού για να παρακολουθήσετε το φαινόμενο καθώς προβλέπεται συννεφιά κυρίως στη δυτική Ελλάδα.

Δείτε το φαινόμενο online: