Lockdown: Πώς θα μετακινούμαστε από το Σάββατο – Οι 6 επιλογές SMS στο 13033

301

Το 13033, θα ενεργοποιηθεί επίσημα από τις 6 π.μ το πρωί του Σαββάτου στα πλαίσια εφαρμογής των νέων μέτρων για τον περιορισμό της πανδημίας του νέου κορονοϊού.

Ο πολίτης πρέπει να δηλώνει:

-το ονοματεπώνυμο του,

-τη Διεύθυνση κατοικίας του

-και τον λόγο που αντιστοιχεί στην έξοδο από το σπίτι.

Το SMS πρέπει να είναι της μορφής: X κενό ονοματεπώνυμο και διεύθυνση κατοικίας όπου Χ ο λόγος εξόδου με τον αριθμό 1, 2, 3, 4, 5, 6 που αντιστοιχεί στις αιτιολογίες:

1.Μετακίνηση για λόγους υγείας (μετάβαση σε φαρμακείο, επίσκεψη στον γιατρό ή μετάβαση σε νοσοκομείο ή κέντρο υγείας, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία).

2. Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών ειδών πρώτης ανάγκης, όπου δεν είναι δυνατή η έγκαιρη αποστολή τους.

3. Μετάβαση σε δημόσια υπηρεσία, εφόσον δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική ή τηλεφωνική εξυπηρέτηση και μόνο για κατεπείγουσες ανάγκες, μετά από τον καθορισμό ραντεβού για το οποίο ενημερώνεται εγγράφως ή ηλεκτρονικώς ο πολίτης και υπό την επιπλέον προϋπόθεση επίδειξης της ως άνω ενημέρωσης. Μετάβαση στην τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή.

4. Μετάβαση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη. Μεταφορά από και προς τον τόπο εργασίας συζύγου ή συγγενούς πρώτου βαθμού, εφόσον υφίσταται σχετική ανάγκη. Μεταφορά ανηλίκου από και προς σχολική μονάδα.

5. Μετάβαση σε τελετή (π.χ. κηδεία) υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.

6. Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά δύο (2) άτομα, υπό την προϋπόθεση τήρησης στην τελευταία αυτή περίπτωση της αναγκαίας απόστασης του ενάμισι (1,5) μέτρου. Μετάβαση για σίτιση αδέσποτων ζώων, εφόσον η μετάβαση πραγματοποιείται εντός του δήμου κατοικίας του πολίτη.

Μετά την επιτυχή αποστολή ενός SMS στο 13033 ακολουθεί η απάντηση: “Μετακίνηση κενό X κενό ονοματεπώνυμο και διεύθυνση κατοικίας”.

Ποιοι θα μπορούν να κυκλοφορούν από τις 9 το βράδυ μέχρι τις 5 το πρωί

Για το διάστημα 21:00-05:00 επιτρέπονται οι μετακινήσεις ΜΟΝΟ για λόγους εργασίας (με βεβαίωση εργοδότη τύπου Α, χωρίς SMS), υγείας (SMS – Επιλογή 1) και η ατομική κίνηση με κατοικίδιο ζώο (SMS – Επιλογή 6).

Πότε επιτρέπεται μετακίνηση εκτός νομού στο lockdown, τα έντυπα που χρειάζονται

Η απαγόρευση κυκλοφορίας ξεκινάει το πρωί του Σαββάτου και η μετακίνηση εκτός νομού επιτρέπεται για εργασία και συγκεκριμένα μετάβαση από και προς την εργασία, που πιστοποιείται με σχετική έγγραφη βεβαίωση του εργοδότη μέσω του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ. Το ίδιο ισχύει και εφόσον πρόκειται για αυτοαπασχολούμενο.

-Μετακίνηση για λόγους υγείας που πιστοποιείται με σχετική ιατρική βεβαίωση.

-Μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, που πιστοποιείται με έγγραφη δήλωση του πολίτη.

-Μετακίνηση εκτός νομού για μετάβαση στον τόπο της μόνιμης κατοικίας

Σε αυτή την περίπτωση τον Μάρτιο επιτρεπόταν η εφάπαξ μετάβαση στον τόπο της μόνιμης κατοικίας που πιστοποιείται με Βεβαίωση Κατοικίας Ειδικής Χρήσης που λαμβάνεται ατελώς από την ΑΑΔΕ.

Προσοχή: η μετάβαση μπορεί να γίνει μόνο μια φορά, χωρίς δικαίωμα επιστροφής

Μετακινήσεις που αφορούν το σχολείο

Για τις μετακινήσεις που αφορούν το σχολείο, χρειάζεται να υπάρχει και συμπληρωμένο έντυπο, τ’ οποίο, από την προσεχή Δευτέρα, θα πρέπει να φέρουν μαζί τους οι μαθητές ή οι γονείς – εάν συνοδεύουν το παιδί/ά.

 

Στο forma.gr οι αναλυτικές οδηγίες και βεβαιώσεις κυκλοφορίας

Αναλυτικές οδηγίες και βεβαιώσεις κυκλοφορίας αναρτώνται στο forma.gr. Στην τεράστια πρόκληση που αντιμετωπίζουμε, η τεχνολογία είναι σύμμαχός μας» γράφει σε ανάρτησή του στο twitter ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, μετά και την ανακοίνωση του νέου lockdown από τον πρωθυπουργό.

Έτσι οι πολίτες μπορούν να μπούνε στην ιστοσελίδα, forma.gov.gr στην οποία θα βρούνε τα σχετικά έγγραφα για την δήλωση τύπου Α και Β, αλλά και τις σχετικές οδηγίες.  Στο site υπάρχουν βεβαιώσεις για κυκλοφορία εργαζομένου, κυκλοφορία ανηλίκου μαθητή ή μαθήτριας, αλλά και μεμονωμένες μετακινήσεις.