Λυριτζή: Η φιλοσοφία της ελληνικής φιλοξενίας θα πρέπει να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα

339

l”Η εικόνα των κρατήσεων στα ξενοδοχεία ενδέχεται να βελτιωθεί όσο βελτιώνεται η πραγματικότητα στις χώρες προέλευσης των επισκεπτών μας και με την βασική προϋπόθεση ότι η Ελλάδα παραμένει ένας ασφαλής προορισμός”, τονίζει η Δήμητρα Λυριτζή, επαγγελματίας του Τουρισμού, μιλώντας στο passenger.gr. Η κ. Λυριτζή αναφέρει ότι από ώρα σε ώρα τα πράγματα ενδέχεται να αλλάζουν, ωστόσο ήδη κάποια ξενοδοχεία πήραν από τώρα την απόφαση να μην ανοίξουν καθόλου για τη σεζόν αυτή.

1) Καθώς υπάρχει πια ένας οδικός χάρτης για την επαναλειτουργία των τουριστικών καταλυμάτων, έχετε εικόνα έως σήμερα για τις κρατήσεις τους επόμενους μήνες;

Αυτή τη στιγμή η εικόνα των κρατήσεων για τους καλοκαιρινούς μήνες δεν μπορεί να μας δώσει ρεαλιστικά στοιχεία για την πορεία της ζήτησης έτσι όπως τελικά θα εξελιχθεί. Αυτό δε μπορεί να γίνει όσο εισέρχονται συνεχώς νέα δεδομένα στην επικαιρότητα αναφορικά με τον τουρισμό και τα ταξίδια. Δεν έχουμε παρά να αναμένουμε. O Μάιος θα μας δώσει σημαντικές πληροφορίες, που χρειαζόμαστε ώστε να έχουμε μια πιο αντιπροσωπευτική εικόνα της ζήτησης, τόσο για τον Ιούνιο μέσα στον οποίο καλούνται να επανεκκινήσουν τα 12μηνης λειτουργίας καταλύματα, όσο και για τον Ιούλιο, που θα ανοίξουν ξανά τα εποχικής λειτουργίας. Από ώρα σε ώρα τα πράγματα ενδέχεται να αλλάζουν και με αυτό το δεδομένο θα κληθούμε να ζήσουμε εφεξής. Σε μια εποχή όπου τίποτα δεν είναι σίγουρο, όλα είναι πιθανό να συμβούν. Υπάρχει πολύ έντονη ανησυχία από τα ξενοδοχεία αυτή τη στιγμή για το αν οι επιβεβαιωμένες κρατήσεις για τους πρώτους μήνες είναι αρκετές ώστε να εξασφαλίσουν μια βιώσιμη πραγματικότητα. Κάποια ξενοδοχεία ήδη πήραν από τώρα την απόφαση να μην ανοίξουν καθόλου για την σεζόν αυτή. Υπό ένα αισιόδοξο πρίσμα, η εικόνα των κρατήσεων ενδέχεται να βελτιωθεί όσο βελτιώνεται η πραγματικότητα στις χώρες προέλευσης των επισκεπτών μας και με την βασική προϋπόθεση ότι η Ελλάδα παραμένει ένας ασφαλής προορισμός.

2) Βλέπετε να υπάρχει ενδιαφέρον από το εξωτερικό για το πότε θα «ξανανοίξει» η Ελλάδα ως προορισμός διακοπών; Δέχεστε ερωτήματα;

Θεωρώ ότι η Ελλάδα αποτελεί αυτή τη στιγμή τον επικρατέστερο προορισμό στις προτιμήσεις των ταξιδιωτών από το εξωτερικό. Όποιος, μέσα σε όλη αυτή τη παγκόσμια δοκιμασία, ονειρεύεται καλοκαιρινές διακοπές, κατά πάσα πιθανότητα τοποθετεί τον εαυτό του και τους αγαπημένους του σε κάποιο ελληνικό νησί ή κάποιο άλλο παραδοσιακό ελληνικό τοπίο. Οι Έλληνες ως φιλόσοφοι της φιλοξενίας, έχουμε την μοναδική ικανότητα να δημιουργούμε εμπειρίες που ο επισκέπτης επιθυμεί να βιώνει ακόρεστα. Σε αυτή τη παγκόσμια συγκυρία κι όταν μπορέσει ο ταξιδιώτης από το εξωτερικό να επισκεφθεί τη χώρα, η φιλοσοφία της ελληνικής φιλοξενίας θα πρέπει να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα και απαιτήσεις και να εξασφαλίσει την ασφάλεια μέσα στην οποία οι εμπειρίες των επισκεπτών θα παραμείνουν μοναδικές και ακόμα πιο αξιομνημόνευτες. Φιλοδοξώ ότι αν όλοι μας ενστερνιστούμε ένα όραμα στο οποίο η Ελλάδα θα είναι η πρώτη χώρα που θα ανακάμψει και θα εμπνεύσει εμπιστοσύνη στους φιλοξενούμενους της, ενδεχομένως μακροπρόθεσμα να πετύχουμε ακόμα καλύτερα αποτελέσματα από αυτά προ πανδημίας! Σίγουρα όμως θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε τις δύσκολες προκλήσεις που έρχονται βραχυπρόθεσμα. Θαρρώ πώς δηλώνουμε όλοι έτοιμοι για αυτό!

3) Η ανησυχία για το αντίκτυπο στον αριθμό και στις απολαβές των θέσεων εργασίας στον τουρισμό, εποχικές και μόνιμες είναι διάχυτη. Καθώς ένα μεγάλο ποσοστό των Ελλήνων εργαζομένων άμεσα ή έμμεσα απασχολείται στον τουρισμό και σε επιχειρήσεις που περιστρέφονται γύρω από αυτόν, πώς βλέπετε εσείς την αγορά εργασίας στον τουρισμό την επόμενη ημέρα;

Δικαιολογημένα υπάρχει η ανησυχία αυτή. Η στήριξη που αναμένεται να δοθεί με τα οικονομικά κι εργασιακά μέτρα για τις επιχειρήσεις του κλάδου, αισιοδοξώ ότι θα επιτύχει να κατευθύνει τους επιχειρηματίες στον τρόπο με το οποίο θα συνεχίσουν να εξασφαλίζουν την παροχή μέριμνας προς τους εργαζομένους τους. Παράλληλα θα ενθαρρύνει τους εργαζόμενους να συνεχίσουν με πίστη και αφοσίωση την παροχή των υπηρεσιών τους στον κλάδο. Ας μην ξεχνάμε ότι η επιτυχία του κλάδου αυτού στη χώρα μας οφείλεται στο ότι το σημαντικότερο ατού στο βιογραφικό των εργαζομένων σε αυτόν είναι η “ψυχή” τους, αλλά και στην μέριμνα και την φροντίδα που έχουν επιδείξει οι εργοδότες προς αυτούς. Αναμένουμε λοιπόν τα μέτρα εκείνα που θα εξασφαλίσουν την απρόσκοπτη συνέχιση του βασικού συστατικού της επιτυχίας αυτής.

4) Οι ενδείξεις αναφέρουν ότι θα υπάρξει κύμα εσωτερικού τουρισμού, καθώς οι Έλληνες θα θελήσουν να ξεπεράσουν τα αρνητικά συναισθήματα που δημιουργήθηκαν το τελευταίο τρίμηνο και θα θελήσουν να ταξιδέψουν μέσα στη χώρα. Θεωρείτε ότι αυτό μπορεί να καλύψει το κενό του διεθνούς τουρισμού για το 2020;

Πριν την πανδημία, είχαμε θέσει υψηλές προσδοκίες για το 2020, θεωρώντας δεδομένη την αυξημένη εισροή επισκεπτών από το εξωτερικό. Τώρα που τα πράγματα εξελίχθηκαν αλλιώς και καλούμαστε να συμβιβαστούμε με τα νέα δεδομένα, δεν έχουμε παρά να προσαρμοστούμε και να γίνουμε όσο το δυνατόν πιο ευέλικτοι. Ακόμα όμως κι αν πράγματι υπάρξει κύμα εσωτερικού τουρισμού, θα ήταν δύσκολο να καλύψει το κενό που θα άφηνε η πλήρης απουσία του διεθνούς. Για να πούμε ότι κάποιο κενό μπορεί να καλυφθεί μόνο από τον εσωτερικό τουρισμό, σίγουρα απαιτείται ενίσχυση μέσω προγραμμάτων κοινωνικού τουρισμού και άλλων παρόμοιων κινήτρων. Η υπομονή, η προσαρμοστικότητα, η ευελιξία και η αισιοδοξία σε συνδυασμό με τα όλα τα μέτρα που θα εφαρμοστούν για τα ταξίδια, ίσως τελικά μας δώσουν ένα αποτέλεσμα που δεν μας αφήσει και τόσο απογοητευμένους όταν πια η σεζόν ολοκληρωθεί.

5) Τι πιστεύετε και τι γνωρίζετε ότι θα αλλάξει στα ξενοδοχεία σε όλα τα επίπεδα; Έχετε λάβει συγκεκριμένες οδηγίες από τους αρμόδιους κρατικούς φορείς; Ο όμιλος που εργάζεστε έχει αναπτύξει δικά του πρωτόκολλα και διαδικασίες;

Πολλά θα αλλάξουν στον τρόπο λειτουργίας των ξενοδοχείων, τόσο σε αυτά που θα βλέπει πλέον ο επισκέπτης όσο και στο back office. Το προσωπικό και οι διοικήσεις όλων των ξενοδοχείων θα τροποποιήσουν τις διαδικασίες τους σε όλους τους τομείς. Ήδη, έχει αρχίσει η ανάπτυξη νέων διαδικασιών και είμαστε σε αναμονή του επίσημου οδηγού από τον αρμόδιο κρατικό φορέα ώστε να προγραμματισθούν εγκαίρως εκπαιδεύσεις του προσωπικού και προετοιμασία των ξενοδοχείων, τηρώντας απαρέγκλιτα τους κανονισμούς αυτούς.

6) Καθώς εκτός από εργαζόμενη στον τουρισμό είστε και άτομο που ταξιδεύει συχνά για επαγγελματικούς λόγους και για αναψυχή σε όλο τον κόσμο, εσείς πότε έχετε σκοπό να ταξιδέψετε ξανά; Ποια μέτρα προφύλαξης θα παίρνετε;

Οι λάτρεις των ταξιδιών αισθάνονται κενό όταν δεν έχουν στα σκαριά ή ήδη προγραμματίσει κάποιο ταξίδι. Προσωπικά, μαζί με αγαπημένα μου πρόσωπα που μας ενώνει η λατρεία για εξορμήσεις, έχουμε ήδη κάνει την πρώτη μας κράτηση για ένα από τα Σαββατοκύριακα του Ιουλίου σε ένα από τα αγαπημένα μας Κυκλαδίτικα νησιά! Εύχομαι να μπορέσουμε να πραγματοποιήσουμε το ταξίδι αυτό. Είναι γεγονός ότι μέσα σε όλα τα αρνητικά συναισθήματα που προκαλεί σε όλους μας η πανδημία, η προοπτική έστω και μιας μικρής εξόρμησης δίνει κουράγιο και δύναμη. Η τήρηση των απαραίτητων μέτρων θεωρείται αυτονόητη, επιδεικνύοντας ο καθένας ατομική ευθύνη και προσαρμόζοντας το ταξίδι του έτσι ώστε να μην θέσει σε κίνδυνο την δική του υγεία αλλά και την δημόσια υγεία.
Τα ταξίδια αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι του τρόπου ζωής εκατομμύριων ανθρώπων και σε αυτά οφείλουμε τα σημαντικά ποσοστά του ΑΕΠ της χώρας μας και της συνολικής απασχόλησης. Οφείλουμε να τα διαφυλάξουμε με σεβασμό και αλληλεγγύη!

 

*Οι Έξι Ερωτήσεις είναι μια σειρά μικρών συνεντεύξεων ουσίας με έμπειρους επαγγελματίες πρώτης γραμμής του ελληνικού τουρισμού και γενικότερα της αγοράς, που καταθέτουν τις απόψεις τους σχετικά με τις ευκαιρίες και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα, η οικονομία και η τουριστική βιομηχανία σήμερα.