Λήμνος: Εγκαινιάζεται ο αρχαιολογικός χώρος του Καβείριου από την Υπ. Πολιτισμού

67

Τα εγκαίνια του αρχαιολογικού χώρου του Καβειρίου Λήμνου, διοργανώνει η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λέσβου, τα οποία θα τελέσει η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Δρ Λίνα Μενδώνη, το Σάββατο, 26 Σεπτεμβρίου στις 6 το απόγευμα στο ιερό των Καβείρων στη Λήμνο.

Λόγω των περιοριστικών όρων που ισχύουν για εκδηλώσεις για την αποφυγή διασποράς του covid 19, η είσοδος στον χώρο θα γίνεται μόνο κατόπιν επίδειξης προσκλήσεως που διατίθεται από την ΕΦΑ Λέσβου.

Τα εγκαίνια θα πλαισιώσει η γνωστή σοπράνο Κάτια Πάσχου σε μια ιδιαίτερη μουσική εκδήλωση.

Πρόκειται για ένα έργο σε ένα από τα πιο σημαντικά ιερά της Λήμνου, για το οποίο η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λέσβου εκπόνησε μελέτες, ενέταξε και υλοποίησε στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος Κρήτη και Νήσοι Αιγαίου 2014-2020 της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου.

Η ιστορία του μνημείου

Στο απόκρημνο Λημνιό ακρωτήριο της Χλόης, στα βόρεια του κόλπου του Πουρνιά και στην εκτός των τειχών περιφέρεια της αρχαίας πόλης της Ηφαιστίας, ιδρύθηκε πιθανώς στον ύστερο 8ο και στον πρώιμο 7ο αιώνα π. Χ., το ιερό των Καβείρων, αφιερωμένο στους Κάβειρους, δαίμονες της φωτιάς και της μεταλλουργίας, της γονιμότητας, του κρασιού και της θάλασσας, γιοι της θεάς Λήμνου, της Καβειρώ και του Ήφαιστου, του ύψιστου θεού της Λήμνου, προστάτη της φωτιάς και των μετάλλων.