Lava cake, το απόλυτο γλυκό με σοκολάτα. Είναι κέικ υγρής σοκολάτας με αφράτη υφή και λιωμένη υγρή σοκολάτα στο κέντρο του που ρέει σαν λάβα σοκολάτας. Για να φτιάξεις τα τέλεια κέικ υγρής σοκολάτας πρέπει να προσέξεις το ψήσιμο.
Yλικά
Για τα lava cakes
- 110 γραμ. βούτυρο
- 180 γραμ. σοκολάτα
- 2 αυγά
- 2 κρόκους αυγών
- 1 πρεζα αλάτι
- 40 γραμ. ζάχαρη
- 30 γραμ. αλεύρι γ.ο.χ.
Για τις φόρμες
- Λίγο μαλακό βούτυρο
- Λίγο κακάο
- Ρευστή χτυπημένη κρέμα για το σερβίρισμα
Για την καραμέλα γάλακτος
- 100 γραμ. μαύρη μαλακή ζάχαρη
- 50 γραμ. βούτυρο
- 150 γραμ. κρέμα γάλακτος 35%
- 2 πρέζες ανθό αλατιού
Εκτέλεση
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200ºC στον αέρα.
- Βουτυρώνουμε με το μαλακό βούτυρο 6 πυρίμαχα σκεύη για σουφλέ.
- Πασπαλίζουμε με κακάο και φροντίζουμε να ντυθούν οι φόρμες με κακάο στη βάση και στα πλαϊνά.
- Τινάζουμε να φύγει το περιττό κακάο
- Βάζουμε τα πυρίμαχα σε ταψάκι. Αφήνουμε στην άκρη για λίγο μέχρι να ετοιμάσουμε τα κέικ υγρής σοκολάτας.
- Θα χρησιμοποιήσουμε σοκολάτα από 50-60 % περιεκτικότητα σε κακάο για να έχουμε πιο ρευστό αποτέλεσμα.
- Ψιλοκόβουμε την σοκολάτα.
Φτιάχνοντας τα lava cake
- Κόβουμε σε κομμάτια το βούτυρο και το βάζουμε σε πυρίμαχο μπολ. Προσθέτουμε τη ψιλοκομμένη σοκολάτα.
- Βάζουμε το πυρίμαχο με το βούτυρο και την σοκολάτα σε μπεν μαρί.
- Σε χαμηλή φωτιά ζεσταίνουμε τα υλικά ανακατεύοντας πότε- πότε με μαλακή σπάτουλα, μέχρι να λιώσουν τελείως και η σοκολάτα και το βούτυρο.
- Μόλις λιώσουν τα υλικά, αποσύρουμε από τη φωτιά.
- Αφήνουμε να σταθεί 3-4′, να πέσει η θερμοκρασία της σοκολάτας, για να μην ψηθούν τα αυγά που θα προσθέσουμε.
- Βάζουμε τους κρόκους με τα αυγά σε ένα μέτριο μπολ. Προσθέτουμε το αλάτι και τη ζάχαρη.
- Με μίξερ χειρός, χτυπάμε τα υλικά σε δυνατή ταχύτητα μέχρι να ασπρίσουν και να γίνουν ανοιχτόχρωμη κρέμα. Περίπου για 2’.
- Προσθέτουμε στα χτυπημένα αυγά την λιωμένη σοκολάτα και με το σύρμα ανακατεύουμε να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
- Τελευταία στιγμή, κοσκινίζουμε το αλεύρι στο σοκολατένιο μείγμα. Αναδιπλώνουμε με απαλές κινήσεις, με μια μαλακή σπάτουλα μέχρι να μην βλέπουμε αλεύρι.
- Σταματάμε το ανακάτεμα των υλικών. Όσο λιγότερο ανακατέψουμε το αλεύρι στο lava cake, τόσο πιο αφράτο θα είναι το αποτέλεσμα.
- Ισομοιράζουμε τα lava cakes στα έτοιμα πυρίμαχα μπολ.
- Γεμίζουμε μέχρι τα 3/4 της κάθε φόρμας. Αν τα φορμάκια σας είναι μικρά θα βγουν 6 μερίδες lava cake σοκολάτας.
- Τοποθετούμε το ταψάκι στην μεσαία σχάρα και ψήνουμε για 8-9´ μέχρι τα πλαϊνά στο λάβα κέικ να σταθεροποιηθούν αλλά το κέντρο τους όταν αγγίζουμε με το δάχτυλο να είναι μαλακό και να τρέμει.
- Αφού ψηθούν αφήνουμε τα lava cakes να σταθούν για 1’ στις φόρμες.