Νησιώτικα αμυγδαλωτά: Η γλυκιά ιστορία πίσω από το παραδοσιακό έδεσμα

682

 

Το σχήμα τους μοιάζει με αχλαδάκια και είναι το γλυκό που προσφέρεται για μεγάλες γιορτές! Σε γάμους, βάφτισεις, αρραβώνες. Μικρά, μυρωδάτα γλυκά με βάση το αμύγδαλο, και πασπαλισμένα με άφθονη άχνη ζάχαρη, γλυκαίνουν όλους τους ουρανίσκους…

Σε πολλά μέρη της Ελλάδας και κυρίως στα νησιά, τις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα, συναντάμε πολλές εκδοχές των αμυγδαλωτών. Ανάλογα με τον τόπο καταγωγής τους, τα αμυγδαλωτά που φτιάχνονται κατά βάση με αλεσμένα ασπρισμένα αμύγδαλα, ανθόνερο και ζάχαρη, εμπλουτίζονται με ασπράδια αβγών, μέλι, σιμιγδάλι ή τριμμένη φρυγανιά και αρωματίζονται με μπαχαρικά όπως γαρύφαλλο, κανέλα, βανίλια, αλλά και με ξύσμα εσπεριδοειδών ή εσάνς πικραμύγδαλου.

Πριν «κολυμπήσουν» μέσα στην άχνη ζάχαρη, πλάθονται σε διάφορα σχήματα, όπως αχλαδάκια, μισοφέγγαρα, μπαλάκια, οβάλ και περίτεχνα λουλουδάκια.

Υλικά

  • 450 γραμ. αμυγδαλόψιχα (ξεφλουδισμένη και αλεσμένη)
  • 240 γραμ. ζάχαρη άχνη
  • 40 γραμ. σιμιγδάλι ψιλό
  • 50 γραμ. ανθόνερο
  • 60 γραμ. βούτυρο (λιωμένο και κρύο)
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 2 ασπράδια (σε θερμ. δωμ.)
  • 1 κρόκο αυγού (σε θερμ. δωμ.)
  • 2 βανίλιες

Για την επικάλυψη

  • λίγο ανθόνερο
  • 500 γραμ. ζάχαρη άχνη (κοσκινισμένη)

Εκτέλεση

Για τα νησιώτικα αμυγδαλωτά αχλαδάκια του γάμου και της χαράς, προθερμαίνουμε πρώτα το φούρνο στους 170 °C. Στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί σε δύο ρηχές λαμαρίνες.

Βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ το αλεσμένο αμύγδαλο. Προσθέτουμε την άχνη και το σιμιγδάλι. Τα ανακατεύουμε καλά με το χέρι. Περιχύνουμε με το ανθόνερο και το λιωμένο βούτυρο.

Σε ένα άλλο μπολ βάζουμε τα ασπράδια και το αλάτι. Τα χτυπάμε με το σύρμα ή με το μίξερ χειρός σε μέτρια ταχύτητα για 3-4΄μέχρι να φουσκώσουν. Προσθέτουμε τον κρόκο και τις βανίλιες και χτυπάμε με το μίξερ να ενσωματωθούν στο μείγμα. Τα προσθέτουμε στο μείγμα των στερεών υλικών. Ζυμώνουμε με το χέρι, με απαλές κινήσεις να ενωθούν τα δύο μείγματα σε μία ζύμη.

Σκεπάζουμε τη ζύμη με καθαρή πετσέτα. Την αφήνουμε λίγο να σταθεί και να στεγνώσει (περίπου 1 ώρα).

Πλάθουμε μικρά, μακρόστενα αμυγδαλωτά σαν αχλαδάκια. Εάν η ζύμη κολλάει, βουτάμε τα χέρια σε ανθόνερο. Τα αραδιάζουμε στις στρωμένες με λαδόκολλα λαμαρίνες και τα ψήνουμε για περίπου 25΄, μέχρι να ροδίσουν ελαφρώς. Για να ξεκολλήσουν από τη λαδόκολλα, τη νοτίζουμε ελαφρώς από την ανάποδη με την παλάμη μας.

Τα αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς. Τότε, τα αλείφουμε με ανθόνερο με ένα πινέλο και τα κυλάμε στην άχνη, να ενωθούν καλά με τη ζάχαρη. Μπορούμε ένα ένα να τα τυλίξουμε σε μεμβράνη κουζίνας ή να τα προσφέρουμε σε καραμελόχαρτα.

Extra Tips:

Εάν κάνουμε μεγάλη ποσότητα, πχ για γάμο ή βάφτιση, τότε, αφού ψηθούν τα βουτάμε στο ανθόνερο και τα αφήνουμε σε καθαρή πετσέτα για μια νύχτα. Την επόμενη μέρα τα ζαχαρώνουμε με την άχνη. Έπειτα ένα έτα τα τυλίγουμε σε διάφανη μεμβράνη και τα αποθηκεύουμε. Με αυτόν τον τρόπο θα παραμείνουν μαλακά όσες μέρες και αν περάσουν.

Συνταγή: argiro.gr