Τους πρώτους τουρίστες από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τα κράτη – μέλη Σένγκεν αλλά και 14 ξένες χώρες, υποδέχθηκε πριν 2 μέρες η χώρα μας.
Στο επίκεντρο βρέθηκε η Κρήτη και συγκεκριμένα το αεροδρόμιο του Ηρακλείου Ν. Καζατζάκης, στο οποίο γύρω στις 8.00 το πρωί της Τετάρτης, έφτασε η πρώτη πτήση της TUI από το Αννόβερο μεταφέροντας 182 τουρίστες κάνοντας έτσι την εκκίνηση της τουριστικής περιόδου.
Το αεροπλάνο από την Γερμανία το περίμεναν δύο πυροσβεστικά οχήματα που δημιούργησαν έναν εντυπωσιακό τρόπο υποδοχής, με αψίδες νερού, ενώ έξω από το αεροδρόμιο υπήρχαν λύρες που υπό τους ήχους της Κρητικής μουσικής υποδέχονταν τους 182 επιβάτες της πτήσης.
Τραγούδια το πρωί, διαμαρτυρίες το απόγευμα
Λίγες ώρες αργότερα και συγκεκριμένα γύρω στις 20:00, στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου έφτασε και ο υπ. Τουρισμού κ. Θεοχάρης, προκειμένου να διαπιστώσει πώς πήγε η πρώτη ημέρα άφιξης των επισκεπτών από το εξωτερικό στο νησί.
Αντιπροσωπεία αποτελούμενη από τον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου και εκπροσώπους του σωματείου ξενοδοχοϋπαλλήλων και οδηγών τουριστικών λεωφορείων με αφορμή την επίσκεψη του κ. Θεοχάρη, πραγματοποίησαν διαμαρτυρία προκειμένου να του γνωστοποιήσουν τα αιτήματά τους και να εκφράσουν την ανάγκη τους η πολιτεία να τους στηρίξει.
Ο κ. Θεοχάρης επαναλαμβάνοντας το αισιόδοξο μήνυμα για τον τουρισμό που επιχειρείται να σταθεί στα πόδια του και θα μπορούσε να αποτελέσει το κλειδί για την ικανοποίηση αιτημάτων των εργαζομένων, ανέφερε ότι αντιλαμβάνεται την αγωνία τους και θα γίνει προσπάθεια είτε προς το υπουργείο Εργασίας , είτε προς οποιοδήποτε άλλο συναρμόδιο υπουργείο, να γίνουν κινήσεις προς επίλυση των όποιων προβλημάτων.
Αγωνία από τους εργαζόμενους του τουρισμού: “Ζούμε μέρες εξαθλίωσης”
Την ίδια ώρα, οι αρνητικές εκπλήξεις για τους εργαζόμενους στον τουρισμό συνεχίζονται, αφού μόλις προχθες ανακοινώθηκε ότι τελικά η υποβολή δηλώσεων από τους εποχικούς εργαζόμενους για την αποζημίωση ειδικού σκοπού ύψους 534 ευρώ, θα ξεκινήσει στις 7 Ιουλίου αντί για χθες, όπως αρχικά είχε ανακοινώσει το υπουργείο Εργασίας.
“Πότε θα πληρωθούν οι δικαιούχοι επιτέλους αυτά τα 534€ του Ιουνίου;
Τηρήστε τον Νόμο 1545/85 άρθρο 18 παρ.6 που λέει πως είναι υποχρεωτική η επαναπρόσληψη και στους εποχικά εργαζόμενους στα 12μηνης λειτουργίας ξενοδοχεία αλλά και στον Επισιτισμό!
Σήμερα που υποτίθεται πως ξεκίνησε η Τουριστική σαιζόν οι εργαζόμενοι δέχονται ακόμα ένα πλήγμα.
Ζούμε μέρες εξαθλίωσης. Το ποτάμι της οργής ξεχειλίζει. Δώστε λύση τώρα», αναφέρει η ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ένωσης Εργαζομένων Επισιτισμού και Τουρισμού.
Το βάρος στους ξενοδόχους – 2 ξενοδοχεία καραντίνας σε πυκνοκατοικημένη περιοχή
Αλλαγή αποφάσεων έστω και τη τελευταία στιγμή ζητούν από την κυβέρνηση οι ξενοδόχοι και οι τοπικές αρχές της Κρήτης σχετικά με τα ξενοδοχεία καραντίνας, τα οποία κινδυνεύουν να μετατραπούν σε υγειονομικές βόμβες από τον τρόπο και με τους όρους με τους οποίους έχουν επιλεγεί. Στην Κρήτη έχουν οριστεί τρία ξενοδοχεία καραντίνας μετά από αιτήσεις που υπέβαλαν οι ιδιοκτήτες τους, ένα στα Χανιά και δύο στη Χερσόνησο.
Τα εν λόγω ξενοδοχεία στη Χερσονήσο βρίσκονται εντός του αστικού ιστού, σε άμεση επαφή με πυκνοκατοικημένη και άκρως τουριστική περιοχή, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ασφάλεια των κατοίκων αλλά και των υπόλοιπων επισκεπτών. Μέσω της «Εφ.Συν.» ο δήμαρχος Χερσονήσου αλλά και ο πρόεδρος των ξενοδόχων Ηρακλείου εξέφρασαν τις ανησυχίες τους για την εξέλιξη αυτή, χωρίς όμως να έχουν πάρει την παραμικρή απάντηση.
«Αν αυτά τα δύο ξενοδοχεία γεμίσουν με συνολικά 60 φορείς του κορονοϊού, όση και η χωρητικότητά τους, και αν κάτι πάει στραβά, θα κινδυνεύσει να μπει ολόκληρη η Χερσόνησος σε τοπικό lockdown και καταλαβαίνετε τι θα σημαίνει αυτό επικοινωνιακά για τον τουρισμό της Κρήτης και όλης της χώρας», λέει στην «Εφ.Συν.» ο δήμαρχος Χερσονήσου Γιάννης Σέγκος, επισημαίνοντας παράλληλα και τους μεγάλους κινδύνους για τον τοπικό πληθυσμό και τους εργαζόμενους στην περιοχή.
Ξεκίνημα με αβεβαιότητα
Οι πρώτοι τουρίστες έχουν αρχίσει να έρχονται στη χώρα μας, ωστόσο τα υγειονομικά πρωτόκολλα παραμένουν ασαφή μιας και εξακολουθούν να μένουν ακόμα και σήμερα αναπάντητα κάποια βασικά ερωτήματα ως προς τη διαχείριση κρούσματος σε κάποιο ξενοδοχείο. Οι ασθενείς πως θα μεταφέρονται στα ξενοδοχεία καραντίνας; Οι οικογένειες και οι κοινές παρέες θα πηγαίνουν μαζί τους; Πως θα γίνεται η ιχνηλάτηση των εργαζομένων που εξυπηρέτησαν τους νοσούντες;
Κι ενώ το κυβερνητικό επιτελείο στέλνει μηνύματα αισιοδοξίας, επιχειρηματίες, εργαζόμενοι αλλά και επισκέπτες έρχονται κάθε μέρα αντιμέτωποι με το αίσθημα της αβεβαιότητας. Τελικά κατά πόσο η Ελλάδα είναι έτοιμη για το νέο αυτό ξεκίνημα;