Κραυγή αγωνίας από τους ξενοδόχους – Τα 6 μέτρα στήριξης που ζητά η ΠΟΞ με επιστολή

78

Επιστολή απέστειλε στην κυβέρνηση ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ) Γρηγόρης Τάσιος, με την οποία ζητά την στήριξη των ξενοδοχείων στην δύσκολη αυτή συγκυρία και ζητώντας άμεσα μέτρα στήριξης των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων για να αποφευχθεί μαζικό κύμα απολύσεων προσωπικού.

Μεταξύ άλλων, στην επιστολή σημειώνεται ότι το «άνοιγμα του Τουρισμού που ανακοινώθηκε (σωστά) στις 14 Μαΐου δεν σήμανε και έναρξη λειτουργίας των ξενοδοχείων». «Σήμερα οι κρατήσεις είναι στο “0” και στο “0” παραμένουν εννοείται και οι προκαταβολές και τα έσοδα» προσθέτει και συμπληρώνει: «Δεν αναφερόμαστε στην εικόνα του μηνός Ιουνίου, αλλά και στον Ιούλιο που ελπίζαμε τα πράγματα να είναι καλύτερα. Δυστυχώς οι ελπίδες που είχαμε στις αρχές του έτους για μια σεζόν που θα πλησιάσει το 50% του έτους 2019 δείχνουν να εξανεμίζονται, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεών μας και τη διατήρηση των θέσεων εργασίας».

Στην επιστολή η ΠΟΞ ζητά από την κυβέρνηση την λήψη των ακόλουθων μέτρων:

Μείωση του ΦΠΑ στη διαμονή έως τέλος του 2021 (ώστε να εξεταστούν τα αποτελέσματα οφέλη με δυνατότητα επέκτασης και το 2022), το οποίο θα ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων στη δύσκολη προσπάθεια επανεκκίνησης του ελληνικού τουρισμού και θα αποδώσει στο τέλος στα δημόσια ταμεία περισσότερα έσοδα.

Παράταση του μέτρου των αναστολών των συμβάσεων εργασίας έως τις 31102021 για τις εποχικές επιχειρήσεις και έως την 31122021 για τις συνεχούς λειτουργίας επιχειρήσεις με στόχο τον περιορισμό των απολύσεων.

Παράταση του προγράμματος ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ έως το τέλος του 2021 (για εποχικής και συνεχούς λειτουργίας επιχειρήσεις) με επιδότηση του συνόλου των εργοδοτικών εισφορών. Ειδικά για τις εποχικές επιχειρήσεις παροχή της δυνατότητας εφαρμογής του συγκεκριμένου μέτρου και τον μήνα Ιούνιο.

Απαλλαγή των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων από το συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ.

Κατά την εφαρμογή του μέτρου της επιδότησης παγίων δαπανών μη συνυπολογισμό του επιστρεπτέου μέρους της επιστρεπτέας προκαταβολής, το οποίο άλλωστε αποτελεί δάνειο.

Παράταση της περιόδου αποπληρωμής των δανείων που έχουν χορηγηθεί μέσω του ΕΤΕΑΝ (ΤΕΠΙΧ και Ταμείο Εγγυοδοσίας).

Δείτε ολόκληρη την επιστολή ΕΔΩ