Η τσερέπα είναι στην πραγματικότητα ένα παραδοσιακό σκεύος που μοιάζει με γάστρα. Ουσιαστικά πρόκειται για ένα πήλινο καπάκι, με το οποίο σκεπάζουμε το μεταλλικό ταψί μέσα στο οποίο ετοιμάζεται το φαγητό.
Το καπάκι αυτό είναι από λευκό πηλό, που έχει ζυμωθεί μαζί με μαλλιά γίδας για να μη σκορπάει εύκολα. Σε ένα από τα ορεινά χωριά της βόρειας Ιθάκης, τον Πλατειθριά, υπάρχει μία περιοχή με πηλό, ο λεγόμενος κουτελάς, από τον οποίο φτιάχθηκαν σχεδόν όλες οι τσερέπες του νησιού, από εμπειροτέχνες κατασκευαστές.
Ωστόσο η λέξη “τσερέπα” παραπέμπει και στην ομώνυμη τεχνική μαγειρέματος της Ιθάκης και της Κεφαλλονιάς, ενώ το “κοτόπουλο τσερέπα” αποτελεί παραδοσιακή συνταγή της Ιθάκης.
Και μην ξεχνάτε! Η Levante Ferries σας περιμένει να σας ταξιδέψει με τα υπερσύγχρονα πλοία της ως στο νησί του Οδυσσέα για να δοκιμάσετε όλα τα πεντανόστιμα πιάτα του!
Δείτε τη συνταγή για κοτόπουλο στην τσερέπα
Υλικά
- 1 κοτόπουλο κομμένο σε μερίδες
- 3-4 σκελίδες σκόρδο
- Πατάτες (τόσες ώστε να γεμίσει το ταψί) κομμένες “κυδωνάτες”
- 2 ντομάτες
- 2-3 κουταλιές φρέσκο βούτυρο
- 1/3 κούπας ελαιόλαδο
- 2 κουταλάκια σάψυχο*
- 1 λεμόνι (χυμό)
- αλάτι
- πιπέρι
Εκτέλεση
Κόβουμε τις ντομάτες κατ’ ευθείαν στη γάστρα. Ψιλοκόβουμε από πάνω το σκόρδο και προσθέτουμε όλα τα υλικά εκτός από το κοτόπουλο και τις πατάτες, ώστε να δημιουργηθεί μια ωμή σάλτσα. Βάζουμε το κοτόπουλο και στη συνέχεια τις πατάτες και ανακατεύουμε με τα χέρια μέχρι να πάει η ντομάτα σε όλα τα κομμάτια. Ψήνουμε στους 200 βαθμούς για 30′ και συνεχίζουμε για άλλα 30′ περίπου στους 180.
Info *To σάψυχο είναι ένα μυρωδικό που συναντάται στην Ιθάκη και θυμίζει θυμάρι και ρίγανη. Μπορείτε λοιπόν να το αντικαταστήσετε μ’ ένα κουταλάκι απ΄το καθένα από αυτά. (συνταγή από bostanistas.gr)