Κορωνοϊός: Εκτακτα μέτρα στο «Ελ. Βενιζέλος»

113

Εκτακτα μέτρα λαμβάνονται στο αεροδρόμιο της Αθήνας «Ελ. Βενιζέλος» για την ανίχνευση ύποπτων κρουσμάτων του νέου κορωνοϊού.

Συγκεκριμένα, ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) μετά από εντολή του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια εφαρμόζει ο σύστημα ενεργητικής επιτήρησης για την ανίχνευση ύποπτων κρουσμάτων του νέου κοροναϊού 2019-nCoV σε όλες τις απευθείας πτήσεις από την Κίνα.

Τα μέτρα αυτά, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΕΟΔΥ, ενισχύουν την ήδη υπάρχουσα διαδικασία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των ταξιδιωτών, και περιλαμβάνουν:

Θερμομέτρηση με τη χρήση θερμομέτρων υπερύθρων, των επιβατών καθώς και του πληρώματος των αεροσκαφών επιλεγμένων πτήσεων.

Ενημέρωση των ταξιδιωτών με αφίσες (σε δύο γλώσσες) που έχουν τοποθετηθεί σε επιλεγμένα σημεία στον χώρο αφίξεων και αναχωρήσεων του Διεθνούς Αερολιμένα.

Διανομή ενημερωτικού φυλλαδίου με όλες τις απαραίτητες πληροφορίες σχετικά με τις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας στην κινεζική γλώσσα.

Μέτρα στην Ιταλία με υπέρυθρα θερμόμετρα

Την ίδια ώρα, στην Ιταλία λαμβάνουν νέα έκτακτα μέτρα, καθώς έχουν ήδη βρεθεί δύο θετικά κρούσματα. Υπό τον φόβο πως θα πληγεί σημαντικά ο τουρισμός, η κυβέρνηση αποφάσισε να τοποθετήσει σε όλα τα αεροδρόμια σκάνερ θερμότητας, ώστε να ανιχνεύουν με αυτόν τον τρόπο όσους έχουν μολυνθεί από τον κορωνοϊό.

Δεύτερο κρουαζιερόπλοιο σε καραντίνα λόγω του κορωνοϊού

Μετά το κρουαζιερόπλοιο στην Ιαπωνία που είναι σε καραντίνα, ένα ακόμη σταμάτησε έξω από λιμάνι, αυτή τη φορά στην Ταϊβάν. Σύμφωνα με τα τοπικά ΜΜΕ, το κρουαζιερόπλοιο είχε προορισμό το λιμάνι Καοσιούνγκ, στο νότιο τμήμα της Ταϊβάν, αλλά του απαγορεύτηκε η είσοδος στο λιμάνι και βρίσκεται σε προσωρινή καραντίνα, καθώς υπάρχουν δύο ή τρία άτομα τουλάχιστον, που έχουν μολυνθεί από τον κορωνοϊό. Ελάχιστοι επιβάτες μπόρεσαν να αποβιβαστούν, ενώ άλλοι θα μείνουν μέσα στο πλοίο και θα εξεταστούν.

Αυξάνεται ο αριθμός των θυμάτων

Ο αριθμός των θυμάτων για άλλη μία ημέρα ανέβηκε σημαντικά, φτάνοντας τους 490 θύματα στην Κίνα. Τα κρούσματα έχουν φτάσει πλέον τα 24.324, ενώ αρκετές χώρες έχουν θέσει σε καραντίνα κατοίκους, αλλά και επιβάτες σε κρουαζιερόπλοια. Την ίδια ώρα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, επιμένει πως τα μέτρα της Κινεζικής κυβέρνησης, μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση αυτής της κρίσης.