Κωνσταντινούπολη: Εκεί όπου η Ευρώπη συναντά την Ασία

375

Η μεγαλύτερη πόλη της Τουρκίας με πληθυσμό που ξεπερνά τα 12 εκατομμύρια κατοίκους, χτισμένη στις δύο όχθες του Κεράτιου Κόλπου, με αύρα από Βόσπορο, συνθέτει εικόνες γεμάτες αντιθέσεις.

Μαγική και πολύχρωμη, χτισμένη επάνω σε δύο ηπείρους, η Κωνσταντινούπολη ξεχειλίζει από ιστορία και σας ξεναγεί σε ένα σταυροδρόμι πολιτισμών, γεμάτο εικόνες, γεύσεις, αρώματα…

Η κληρονομιάς της και το ένδοξο παρελθόν της, την καθιστούν ως ένα από τα ταξίδια που πρέπει να κάνουμε έστω μία φορά στη ζωή μας. Μόλις 1,5 ώρα από την Αθήνα (δείτε τις πτήσεις της AEGEAN εδώ), σας περιμένει να την εξερευνήσετε!

Τι να δείτε/ τι να κάνετε στην Κωνσταντινούπολη

Μπλε Τζαμί

Το τζαμί του σουλτάνου Αχμέτ, ονομάζεται συχνά και Μπλε Τζαμί εξαιτίας των μπλε κεραμιδιών που κοσμούν τους εσωτερικούς του τοίχους. Χτίστηκε μεταξύ 1609 και 1616 σε μια προσπάθεια να ξεπεραστεί η λαμπρότητα της Αγίας Σοφίας που βρίσκεται ακριβώς απέναντι. Όπως και πολλά άλλα τζαμιά, το τζαμί του σουλτάνου Αχμέτ περιλαμβάνει τον τάφο του ιδρυτή του. Σήμερα το μπλε τζαμί είναι ακόμα ενεργό και είναι ένα διάσημο αξιοθέατο καθώς χιλιάδες τουρίστες περνάνε της πύλες του καθημερινά θέλοντας να δούνε πως είναι το εσωτερικό ενός μουσουλμανικού τεμένους.

Αγία Σοφία

Είναι ένα από τα κορυφαία σύμβολα του Χριστιανισμού παγκοσμίως. Η παρούσα Αγία Σοφία χτίστηκε μεταξύ 532 και 537 υπό την διοίκηση του Ιουστινιανού, πάνω από μια προηγούμενη ομώνυμη εκκλησία που καταστράφηκε από ταραχές. Αρχιτέκτονες είναι ο φυσικός, Ισίδωρος από την Μίλητο και ο μαθηματικός, Αρτέμιος που με την κατασκευή της Αγίας Σοφίας αλλάξανε την ιστορία της αρχιτεκτονικής. Πολλοί μύθοι και θρύλοι αποδίδουν την κατασκευή του ναού, στον θεό που έμμεσα προμήθευσε τα αρχιτεκτονικά σχέδια. Ειδικά για των θόλο της Αγίας Σοφίας, η επιβλητικότητα του και το ύψος του μέσα στον γιγαντιαίο ναό, έκανε τους ανθρώπους να μιλάνε για έναν θόλο που κρέμεται από τον ουρανό. Η Αγία Σοφία ήταν ο μεγαλύτερος καθεδρικός στον κόσμο για περίπου 1000 χρόνια, μέχρι και την κατασκευή του καθεδρικού της Σεβίλης το 1520. Από την κατάληψη της Πόλης, το 1453 και μετά, η Αγία Σοφία λειτούργησε ως τζαμί και μάλιστα ήταν και οδηγός για την κατασκευή άλλον τεμένων της Οθωμανικής αυτοκρατορίας. Από το 1935 και μετά το μνημείο αυτό είναι μουσείο με χιλιάδες επισκέπτες καθημερινά, από όλο τον πλανήτη, που ταξιδεύουν για να το θαυμάσουν.

Στις 10 Ιουλίου 2020, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υπέγραψε διάταγμα, με το οποίο η Αγία Σοφία μετατρέπεται και πάλι σε τζαμί, το οποίο θα είναι ανοιχτό σε όλους τους μουσουλμάνους, τους χριστιανούς και τους ξένους, όπως δήλωσε. Το «πράσινο φως» είχε δώσει νωρίτερα με απόφασή του το Συμβούλιο της Επικρατείας, το ανώτατο διοικητικό δικαστήριο της Τουρκίας, ακυρώνοντας το προεδρικό διάταγμα του Κεμάλ Ατατούρκ.

Τοπ Kαπί

Πρόκειται για ένα σύμπλεγμα οθωμανικών παλατιών χτισμένο στο ακρωτήριο του Sarayburnu, πίσω από την Αγία Σοφία, ενώ είναι ορατό σχεδόν από κάθε σημείο του Βοσπόρου και του Κεράτιου κόλπου. Κατά την διάρκεια της Βυζαντινής αυτοκρατορίας στο σημείο βρισκόταν η ακρόπολη της πόλης. Όταν η οθωμανική αυτοκρατορία κατέλαβε την πόλη δημιουργήθηκε η ανάγκη για ένα νέο παλάτι και ο Σουλτάνος διάλεξε το σημείο. Οι εργασίες ξεκίνησαν το 1459 και αρχικά ονομάζονταν ‘Νέο παλάτι’. Το παλάτι είναι ένα σύμπλεγμα που αποτελείται από τέσσερα κύρια προαύλια και πολλά μικρότερα κτίρια όπως μουσουλμανικά τεμένη, νοσοκομείο και αρτοποιείο. Χρησιμοποιήθηκε για 400 χρόνια ως κύρια κατοικία των Σουλτάνων και στην χρυσή του εποχή το παλάτι ήταν σπίτι για 4000 ανθρώπους. Από το τέλος του 17ου αιώνα άρχισε να χάνει την αίγλη του. Μετά το τέλος της Οθωμανικής αυτοκρατορίας το 1921, το Τοπ Kαπί μετατράπηκε σε μουσείο.

Γέφυρα και πύργος του Γαλατά

Η γέφυρα του Γαλατά διασχίζει των κεράτιο κόλπο. Η πρώτη γέφυρα που καταγράφεται ήταν την εποχή του Ιουστινιανού τον 6ο αιώνα και ήταν κοντά στα Θεοδοσιανά τείχη. Στην τοποθεσία που βρίσκεται σήμερα η γέφυρα χτίστηκαν κατά το παρελθόν τέσσερις γέφυρες, η σημερινή πέμπτη γέφυρα κατασκευάστηκε το 1994. Είναι μια αναδιπλωμένη γέφυρα, 490 μέτρων. Από πάνω του διέρχονται αυτοκίνητα, τραμ και φυσικά πεζοί, ενώ όταν ο καιρός το επιτρέπει είναι γεμάτη με ψαράδες. Στην βάση της γέφυρας υπάρχει ένας όροφος που στεγάζει μαγαζιά και restaurant. Αν σηκώσετε το κεφάλι σας ψηλά ενώ διασχίζετε την γέφυρα του Γαλατά θα δείτε, από την μία πλευρά την Αγία Σοφία και το Μπλε τζαμί και από την απέναντι των πύργο του Γαλατά. Ο μεσαιωνικός αυτός πύργος είναι 66.9 μέτρων και κατασκευάστηκε το 1348. Στην κορυφή του υπάρχει ένα restaurant και καφετερία, ενώ η πανοραμική θέα της παλιάς Κωνσταντινούπολης είναι φανταστική.

Πατριαρχείο

Είναι η Έδρα της Ορθόδοξης Εκκλησίας και βρίσκεται στην περιοχή Φανάρι της Κωνσταντινούπολης. Στο Πατριαρχείο κατοικοεδρεύει ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος Α΄ ο οποίος είναι ο 270ς στην σειρά Πατριάρχης. Το Πατριαρχείο ιδρύθηκε το 331μ.Χ. όταν δηλαδή μεταφέρθηκε η πρωτεύουσα της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας από την Ρώμη στην Νέα Ρώμη – Κωνσταντινούπολη. Το 1599 θεμελιώθηκε και ο Ιερός Ναός του Αγίου Γεωργίου που αποτελεί τον κύριο λατρευτικό χώρο του Πατριαρχείου. Το Πατριαρχείο έδρευε όλα τα χρόνια στο Φανάρι πλην της περιόδου 1204 μέχρι 1261 οπότε η Πόλη είχε αλωθεί και κατακτηθεί από τους Λατίνους.  Με την άλωση της Κωνσταντινούπολης το 1453 από τους Τούρκους το Πατριαρχείο αναγνωρίστηκε ως ο πολιτικός εκπρόσωπος των Χριστιανικών υπόδουλων εθνών της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Με αυτόν τον τρόπο ο Πατριάρχης υπεράσπιζε τα δικαιώματα αυτών των λαών στην Υψηλή Πύλη αλλά και η Υψηλή Πύλη έλεγχε τους λαούς αυτούς μέσω πιέσεων στον Πατριάρχη.

Βόσπορος

Αποτελεί το στενότερο πέρασμα της διεθνής ναυσιπλοΐας και ενώνει την Μαύρη Θάλασσα με την Θάλασσα του Μαρμαρά, η οποία με την σειρά της ενώνει τα Δαρδανέλια με το Αιγαίο. Το πέρασμα έχει μήκος 30 χιλιόμετρα ενώ κατά το μήκος και των δύο πλευρών του είναι χτισμένη η πόλη της Κωνσταντινούπολης. Διαθέτει δύο γέφυρες που το διασχίζουν, και έχουν μήκος περίπου 1 χιλιόμετρο. Η πρώτη ονομάζεται ‘Γέφυρα του Βοσπόρου’ και κατασκευάστηκε το 1973, ενώ η δεύτερη είναι η ‘Σουλτάνος Φατίχ Μεχμέτ’ και ολοκληρώθηκε το 1988.  Περιηγηθείτε στα παρακείμενα πάρκα και να απολαύσετε τον καφέ ή το γεύμα σας στην βεράντα κάποιου ξενοδοχείου της περιοχής. Επιπλέον μπορείτε να επιβιβαστείτε ένα από τα καραβάκια που προσφέρουν ξενάγηση στον Βόσπορο και να θαυμάσετε τις ακτές με τα αξιόλογα οικοδομήματα από διαφορετική οπτική γωνία.

Πλατεία Ταξίμ

Η πλατεία Ταξίμ είναι το διασημότερο σημείο συνάντησης για τουρίστες και ντόπιους καθώς θεωρείται η καρδία της σύγχρονης Κωνσταντινούπολης.

Το Ταξίμ ή Τακσίμ αποτελεί συνοικία του Πέραν (Σταυροδρομίου, τουρκικά Μπέιογλου -Beyoğlu) της Πολης, που κατοικούνταν  παλαιότερα από Έλληνες και Αρμενίους. Το όνομά της οφείλεται σε παλαιά θολωτή υδροδεξαμενή (ταξίμ)  που είχε αναγείρει το 1731 ο Σουλτάνος Μαχμούτ Α’. Η υδροδεξαμενή αυτή μαζί με τους έναντι στρατώνες του  πυροβολικού γκρεμίστηκαν αργότερα και στο χώρο αυτό μαζί με το  έναντι Πεδίον του Άρεως (Ταλίμ-χανέ) διαμορφώθηκε σύγχρονο  πάρκο με τη μεγάλη ομώνυμη πλατεία, αν και το επίσημο σήμερα  όνομά της είναι «πλατεία ανεξαρτησίας», παραμένει όμως  περισσότερο γνωστή με το όνομα της συνοικίας. Στο κέντρο της,  δεσπόζει μεγάλο τετράπλευρο θολωτό μνημείο με τον ανδριάντα  του Κεμάλ Ατατούρκ, που αναγέρθηκε το 1928, και τον παρουσιάζει  αφενός ν΄ αναλαμβάνει την επίθεση κατά των Ελλήνων το 1922, (βόρεια πλευρά), αφετέρου να προκηρύσσει τη Δημοκρατία της Τουρκίας το 1923 (νότια πλευρά).

Μονή Ζωοδόχου Πηγής Βαλουκλή

Με το όνομα Ζωοδόχος Πηγή του Μπαλουκλί ή Παναγία η Μπαλουκλιώτισσα φέρεται ιερό χριστιανικό αγίασμα που βρίσκεται στη Κωνσταντινούπολη έξω από τη δυτική πύλη της  Σηλυβρίας, όπου υπήρχαν τα λεγόμενα “παλάτια των πηγών” στα οποία οι Βυζαντινοί Αυτοκράτορες παραθέριζαν την Άνοιξη. Πήρε την ονομασία του από το τουρκικό όνομα Balık (= ψάρι) και περιλαμβάνει το μοναστήρι, την  εκκλησία και το αγίασμα. Σήμερα στην αυλή της Ζωοδόχου Πηγής βρίσκονται οι τάφοι των Οικουμενικών Πατριαρχών. Το  δε αγίασμα βρίσκεται στον υπόγειο Ναό και αποτελείται από μαρμαρόκτιστη πηγή, το νερό της  οποίας θεωρείται αγιασμένο. Απ’ εδώ διαδόθηκε ο τύπος της Παναγίας Ζωοδόχου Πηγής σε όλο  τον ορθόδοξο κόσμο. Είναι αξιοσημείωτο ότι ψηφιδωτή παράσταση της εικόνας σώζεται στον  εσωνάρθηκα της Μονής της Χώρας.

Τείχη της Κωνσταντινούπολης

Ως Θεοδοσιανά τείχη της Κωνσταντινούπολης είναι γνωστά τα χερσαία τείχη με τα οποία ο Θεοδόσιος Β’ τείχισε την πρωτεύουσα της Ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Η κατασκευή τους ξεκίνησε το 408 υπό την επίβλεψη του επάρχου των πραιτωρίων της Ανατολής Ανθέμιου, ενώ μετά από ένα σεισμό επισκευάστηκαν και απέκτησαν την τελική τους μορφή το 447. Η ισχυρή διπλή σειρά τειχών προστάτευσε την πόλη και κατά συνέπεια την Αυτοκρατορία σε πολλές πολιορκίες διαμέσω των αιώνων, οδηγώντας στην προσωνυμία τους ως «θεοφύλακτα».

Φαγητό στην Κωνσταντινούπολη

Με επιρροές από διάφορες επαρχίες της Τουρκίας, αλλά και από τις γειτονικές της χώρες, το μόνο σίγουρο είναι ότι η Κωνσταντινούπολη δε θα σας αφήσει νηστικούς.

Παρόλο που είναι ένα μέρος που δέχεται εκατομμύρια τουρίστες καθημερινά, δεν έχει διαβρωθεί η παραδοσιακή κουζίνα. Ωστόσο η τουρκική κουζίνα μοιάζει πάρα πολύ με την ελληνική, αφού θα συναντήσετε πολλά πιάτα που είτε είναι σχεδόν πανομοιότυπα.

Μην παραλείψετε να δοκιμάσετε:

Menemen. Η τούρκικη παραλλαγή της ομελέτας.

Σουβλάκια κεμπάπ. Κλασικό γεύμα που θα βρείτε στα περισσότερα εστιατόρια και τοπικές αγορές.

Lüfer και Midye Dolma. Γεμιστά μύδια τα οποία είναι ένα πολύ συνηθισμένο street food στην Κωνσταντινούπολη.

Gözleme. Χειροποίητο ζυμάρι με διάφορα είδη γέμισης, που μοιάζουν με τις δικές μας πίτες.

Μπακλαβά. Από τα αγαπημένα σιροπιαστά γλυκά στην Κωνσταντινούπολη

Τι να αγοράσω από την Κωνσταντινούπολη

Από κοσμήματα, σουβερίν, ναργιλέδες, μπρίκια, καρυκεύματα, μέχρι χαλιά αλλά και δερμάτινα ρούχα και παπούτσια, θα μπορέσετε να βρείτε στο Μεγάλο Παζάρι. Το Καπαλί Τσαρσί, άνοιξε το 1461 και είναι μία από τις μεγαλύτερες και παλιότερες στεγασμένες αγορές του κόσμου, με πάνω από 58 οδούς και 1200 μαγαζιά από τα οποία διέρχονται 250.000 με 400.000 επισκέπτες καθημερινά. Ακόμα κι αν δεν ψωνίσετε μια βόλτα εκεί πρέπει να την κάνετε!

Ακόμα ένα μέρος όπου θα μπορέσετε να βρείτε όσα χρειάζεστε, είναι αυτό της Αγοράς μπαχαρικών. Κατασκευάστηκε το 1660 και ονομάζεται και Αιγυπτιακή αγορά καθώς πολλά από τα μπαχαρικά εισάγονταν από την Αίγυπτο. Αν και είναι μικρότερη αγορά από το μεγάλο παζάρι είναι εξίσου αν όχι πιο εντυπωσιακή και σίγουρα λιγότερο τουριστική. Εδώ θα βρείτε πολλά μπαχαρικά όπως πιπέρι, ρίγανη, κάρυ, μπούκοβο κλπ., καθώς και ζαχαρωτά, λουκούμια και μεγάλη ποικιλία από ξηρούς καρπούς. Αρκετά μαγαζιά έχουν και τα κλασικά σουβενίρ όπως ναργιλέδες ή τα παραδοσιακά οθωμανικά τάβλια.

πληροφορίες από Taxidologio.gr