Κέα: Το νησί με την άγρια ομορφιά που απέχει μία ώρα από την Αθήνα

1.726

Χρειάζεστε ήρεμες διακοπές με φόντο γραφικούς οικισμούς με λιθόστρωτα σοκάκια και πανέμορφες παραλίες; Η Κέα (ή Τζιά), το κοντινότερο στην Αθήνα νησί των Κυκλάδων, σας περιμένει να την ανακαλύψετε!

Λόγω της κοντινής απόστασης με την Αθήνα και το σύντομο ταξίδι με πλοίο, η Τζιά είναι ιδανικός προορισμός για  τριήμερο, ή ακόμα και για ένα σαββατοκύριακο.

Η Κέα ή αλλιώς Τζιά διαφέρει πολύ από τα υπόλοιπα κυκλαδονήσια. Έκεί δεν θα βρείτε τα χαρακτηριστικά λευκά σπίτια θα έχετε όμως την ευκαιρία να απολαύσετε τη δική της ξεχωριστή ομορφιά.

Τι να δω/ να κάνω στην Κέα

Ιουλίδα: Βόλτα στην Χώρα

Είναι κτισμένη αμφιθεατρικά στη θέση της αρχαίας Ιουλίδας. Από τα πρώτα πράγματα που τραβούν την προσοχή είναι οι τοίχοι που έχει ζωγραφίσει ο Φασιανός -εξάλλου, η αγάπη του ζωγράφου για το νησί είναι γνωστή. Χαρακτηρίζεται από τα κάτασπρα σπίτια και τους στενούς, ανηφορικούς λιθόστρωτους δρόμους. Απαρτίζεται από τέσσερις συνοικίες. Το Κάστρο, το Κατηχώρι, τη  Μεσάδα και το το Πανωχώρι.

Στην Αρχαία Καρθαία

Η Καρθαία ήταν η πιο σπουδαία από τις τέσσερις πόλεις της αρχαίας Κέας. Ιδρύθηκε κατά τους αρχαϊκούς χρόνους και είχε μακρά διάρκεια ζωής, ως την πρώιμη βυζαντινή περίοδο. Βρίσκεται στα νοτιοανατολικά του νησιού, στην παραθαλάσσια περιοχή που σήμερα ονομάζεται Πόλες.

Η πρόσβαση στην Καρθαία, γίνεται μέχρι και σήμερα μέσω του αρχαίου δρόμου που συνέδεε την πόλη με τις άλλες πόλεις του νησιού. Η ακρόπολη περιβάλλεται από τείχη αρχαϊκών και κλασικών χρόνων με έξι τουλάχιστον εισόδους, ενώ υπήρχαν πύργοι, από τους οποίους έλεγχαν την περιοχή. Επίσης έχουν αποκαλυφθεί υστεροαρχαϊκός ναός του Πυθίου Απόλλωνος, περίπτερος δωρικός ναός της Αθηνάς (τέλη 6ου αι. π.Χ.), πρόπυλο, καταβυθισμένος λιμενοβραχίονας και θέατρο.

Μονή Καστριανής

Κτισμένη πάνω σε βράχο, βρίσκεται στη θέση Καστρί, στα 12 χλμ. από τη Χώρα. Στο σημείο όπου βρέθηκε η εικόνα της Παναγίας ανεγέρθηκε το 1700 το μοναστήρι, που θεωρείται από τα σημαντικότερα του νησιού, και είναι αφιερωμένο στη Κοίμηση της Θεοτόκου. Σήμερα, η μονή αποτελεί πνευματικό φάρο όχι μόνο για τους Τζιώτες, αλλά και για πολλούς προσκυνητές απ’ όλο τον κόσμο

Στο μοναστηριακό χώρο διακρίνονται 2 ναοί, ο παλαιός (του 1800) και ο νεότερος (του 1910), διώροφο κτίσμα (ξενώνες για τους επισκέπτες), κελιά και βοηθητικοί χώροι. Στην είσοδο του συγκροτήματος δεσπόζει το ψηλό καμπαναριό, σε μπλε-λευκή απόχρωση, και διπλό κωδωνοστάσιο. Η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας φυλάσσεται εντός του ναού.

Πύργος Αγίας Μαρίνας

Αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της Κέας. Ο πύργος είναι τετραώροφος και ξεχωρίζει από μακρυά χάρη στο κοκκινωπό του χρώμα. Μέχρι τα μέσα του 19ου αι. διατηρείτο ακέραιος, μετά όμως από το σεισμό του 1858 κατέρρευσε. Σήμερα διατηρείται ανέπαφη μόνο η βορεινή πλευρά του οικοδομήματος. Είναι χαρακτηριστικό δείγμα μεμονωμένου οχυρωματικού πύργου, 20 μ. ύψος, τετράπλευρου (10Χ10 μ.) με πρόβολο, κτισμένου με ντόπιο σχιστόλιθο και μάρμαρο.

Ο Λέοντας ή Λιόντας

Ο περίφημος λέοντας που οι ντόπιοι αποκαλούν Λιόντα αποτελεί το έμβλημα της Τζιάς. Πρόκειται για ένα άγαλμα των αρχαϊκών χρόνων -6ος αιώνας π.Χ.- λαξευμένο στον βράχο που αποτελεί τμήμα ενός ογκώδους σχιστόλιθου και πρωταγωνιστεί σε τοπικούς μύθους. Στον Λιόντα οδηγεί μονοπάτι προς την περιοχή του Αγίου Σπυρίδωνα.

Και για βουτιές…

Άλλες απομονωμένες, άλλες προσιτές από στεριά και θάλασσα και άλλες κρυμμένες οι παραλίες της προκαλούν τον επισκέπτη να τις εξερευνήσει.

Ποίσσες

Βρίσκεται δίπλα στον ομώνυμο οικισμό βρίσκεται στην άκρη μιας κατάφυτης κοιλάδας με ελαιώνες που καταλήγει σε μια μεγάλη αμμουδιά με αλμυρίκια. Είναι οργανωμένη με ομπρέλες και ξαπλώστρες αλλά και εγκαταστάσεις για φαγητό και καφέ. Ο δυτικ΄’ος προσανατολισμός της προσφέρει απρόσκοπτη θέα στο ηλιοβασίλεμα.

Οτζιάς

Είναι η πιο χαρακτηριστική παραλία της Τζιάς. Έχει σχήμα κυκλικό, συνδέεται με τη θάλασσα με μια στενή λωρίδα νερού και είναι πλήρως προστατευμένη από τον άνεμο όλες τις εποχές. Είναι οργανωμένη παραλία με ξαπλώστρες, ομπρέλες και αρκετά καταστήματα. Η πρόσβαση είναι εύκολη, απέχει μόλις 5 χιλιόμετρα από το λιμάνι ενώ διαθέτει και άνετο πάρκινγκ.

Σπαθί

Είναι μια κάπως απομονωμένη παραλία προσβάσιμη μόνο από χωματόδρομο, αλλά διαθέτει κρυστάλλινα νερά και είναι από τις ανερχόμενες στις επιλογές κυρίως των νέων. Το beach bar έχει δώσει το δικό του τόνο στην παραλία που προσελκύει όλο και περισσότερο κόσμο.

Συκαμιά

Μια από τις ομορφότερες παραλίες στην Τζιά με γαλαζοπράσινα νερά. Είναι στρωμένη με άμμο και βότσαλο, και δεν μαζεύει πολύ κόσμο κυρίως λόγω του κακού χωματόδρομου που οδηγεί μέχρι εκεί.

Κεφάλα

Μικρή παραλία στην οποία δεν φτάνει αυτοκίνητο λόγω του δύσβατου δρόμου, για μοναχικούς κολυμβητές. Στην περιοχή είχε αναπτυχθεί και ο πρώτος προϊστορικός οικισμός του νησιού.

Έτοιμοι για μία σύντομη απόδραση στο κοντινότερο νησί;