Άλλοι την λένε κασάτα ενώ πολλοί την ζητάνε ως κασσιάτα. Ως κασσιάτα έχει επικρατήσει να ονομάζουν την παραδοσιακή τυρόπιτα του Ζαγορίου (η οποία περιλαμβάνει και άλλα τυριά εκτός από φέτα), ενώ ως κασάτα συνήθως αυτήν από το Μέτσοβο. Όπως και να την πεις, τυρόπιτα θα είναι και μάλιστα με το χαρακτηριστικό φύλλο της που ζυμώνεται ξανά και ξανά.
Τι θα χρειαστούμε
Για τη ζύμη
- 500 γραμμάρια αλεύρι για πίτες, κοσκινισμένο
- 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
- 1 κουταλιά της σούπας ξίδι
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
- 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- 180-200 ml νερό κρύο ψυγείου*
Για τη γέμιση
- 400 γραμμάρια τυρί φέτα θρυμματισμένη
- 2/3 φλιτζάνια του τσαγιού ελαιόλαδο για το άλειμμα των φύλλων
Τι πρέπει να κάνουμε
Για τη ζύμη
Βήμα 1ο
Βάζουμε το αλεύρι σε μια λεκάνη και κάνουμε στο κέντρο μια λακούβα.
Βήμα 2ο
Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το ξίδι, το αλάτι και τη ζάχαρη.
Βήμα 3ο
Ρίχνουμε το νερό λίγο-λίγο ζυμώνοντας μέχρι η ζύμη να είναι μαλακή και να μην κολλάει στα χέρια.
Βήμα 4ο
Τυλίγουμε τη ζύμη με διαφανή μεμβράνη και την αφήνουμε στο ψυγείο για 30-40 λεπτά.
Βήμα 5ο
Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο και την χωρίζουμε σε 10 μπαλάκια.
Βήμα 6ο
Με κάθε μπαλάκι ζύμης ανοίγουμε και ένα τετράγωνο φύλλο, χρησιμοποιώντας κόρν φλάουρ για το άνοιγμα.
Για την πίτα
Βήμα 1ο
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου.
Βήμα 2ο
Τοποθετούμε ένα φύλλο σε ένα τετράγωνο ταψί, αλείφουμε με λάδι και απλώνουμε μια δόση τυριού.
Βήμα 3ο
Στρώνουμε το δεύτερο φύλλο, αλείφουμε με λάδι κι απλώνουμε τυρί. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία για όλα τα φύλλα, εκτός από το τελευταίο.
Βήμα 4ο
Πιάνουμε τις γωνίες της ζύμης και τις διπλώνουμε προς το κέντρο έτσι ώστε να δημιουργηθούν 4 τρίγωνα με την κορυφή τους στο κέντρο της τετράγωνης ζύμης.
Βήμα 5ο
Αναποδογυρίζουμε τη πίτα σε ταψί αλειμμένο με λάδι και την ανοίγουμε στο μέγεθος του ταψιού, πιέζοντάς την με τα δάχτυλα – φροντίζουμε ώστε η πίτα να είναι λεπτή.
Βήμα 6ο
Ψήνουμε για 30 περίπου λεπτά στους 180 βαθμούς.