Καλοκαίρι στη Σαμοθράκη: Οι διακοπές… αλλιώς

35.440

Ένας πανέμορφος και παράλληλα άγριος τόπος γεμάτος καταρράκτες και ποτάμια, ξωκλήσια και μεσαιωνικούς πύργους, γραφικά χωριά και πανέμορφες παραλίες. Αυτή είναι η Σαμοθράκη!

Αποτελεί ένα τουριστικός προορισμός για πιο ψαγμένους ταξιδιώτες, παρόλο που τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι είναι αυτοί που μαγεύονται με τις ομορφιές της. Πάμε να την ανακαλύψουμε!

Τι θα δείτε στη Σαμοθράκη

Πεζοπορία και βουτιές στους καταρράκτες ή αλλιώς βάθρες

Οι χαρακτηριστικές «βάθρες» της Σαμοθράκης είναι φυσικές πισίνες με κρυστάλλινα δροσερά νερά στις οποίες χύνονται μικροί και μεγάλοι καταρράκτες. Ο «Φονιάς» είναι διάσημος για τον πρώτο του καταρράκτη ύψους 15 μέτρων και τις μεγάλες παραμυθένιες βάθρες του που προσφέρονται για κολύμπι. Η «Γριά Βάθρα», ένα από τα γηραιότερα ρέματα του νησιού, σχηματίζει μαγευτικές, κοντινές μεταξύ τους βάθρες. Στις βάθρες του «Χριστού» ή αλλιώς του «Γρηγοράκη» μπορεί να σκαρφαλώσει κανείς ακολουθώντας το μονοπάτι μέσα από τη «Γριά Βάθρα» (1,5 χ.μ. από τα Λουτρά) ή οδηγώντας τον ανηφορικό χωματόδρομο απέναντι από το δημοτικό κάμπινγκ (2,5 χιλιόμετρα άσφαλτος και 6 χιλιόμετρα δύσβατος χωματόδρομος). Το τοπίο εδώ μοιάζει με το τοπίο της Γριάς Βάθρας μόνο που από ορισμένες βάθρες του Χριστού απολαμβάνει κανείς και μοναδική θέα στη θάλασσα. Μέσα στο φαράγγι του «Ξηροποτάμου» ανάμεσα σε απότομους βράχους κρύβεται ένας πολύ εντυπωσιακός καταρράκτης με μια αρκετά μεγάλη βάθρα. Για να φτάσει κανείς στον πρώτο καταρράκτη, αφήνει το αυτοκίνητό του στο ομώνυμο χωριό (23 χιλιόμετρα από τα Θέρμα) κι ακολουθεί το μονοπάτι πλάι στον αρδευτικό σωλήνα. Ο «Κρεμαστός» είναι ο ψηλότερος καταρράκτης της Μεσογείου (83 μέτρα ύψος) και χύνεται στη θάλασσα. Βρίσκεται κοντά στην παραλία του Βάτου και μπορεί κανείς να τον δει μόνο με πλοιάριο.

Παναγία της Κρημνιώτισσας

Η ολόλευκη αυτή γραφική εκκλησία βρίσκεται βόρεια από την παραλία της Παχειάς Αμμου στη νότια πλευρά της Σαμοθράκης και είναι χτισμένη στην κορυφή απόκρημνου βράχου. Η παράδοση διηγείται ότι κατά την περίοδο της Εικονομαχίας (726-843 μ.Χ.) η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας βρέθηκε στον όρμο της Παχειάς Αμμου από βοσκούς, οι οποίοι και έκτισαν προς τιμήν της την εκκλησία όπου φιλοξενείται και η εικόνα της Θεοτόκου.

Ιαματικά Λουτρά

Ανατολικά της Παλαιόπολης βρίσκονται τα Θέρμα ή Λουτρά, λόγω των ιαματικών θειούχων πηγών του. Από τα Θέρμα ξεκινούν οι αναβάσεις στο Φεγγάρι, καθώς και το μονοπάτι που οδηγεί στη Γριά Βάθρα. Πρόκειται για ατελείωτα ρυάκια που δημιουργούν εντυπωσιακούς καταρράκτες και δροσερές βάθρες (φυσικές πισίνες), συνθέτοντας έτσι ένα σπάνιο εξωτικό τοπίο. Οι ιαματικές πηγές, γνωστές από την αρχαιότητα για τη μεγάλη τους θεραπευτική αξία, κρύβουν ένα τεράστιο γεωθερμικό πεδίο και δεσπόζουν στην είσοδο του οικισμού. Στον οικισμό Θέρμα (Λουτρά) απαντώνται οι εγκαταστάσεις με τις ζεστές θειούχες πηγές, γνωστές για τις ιαματικές τους ιδιότητες από την εποχή ακόμα της Βυζαντινής περιόδου. Ο επισκέπτης συναντά το υδροθεραπευτήριο με ατομικούς ή ομαδικούς λουτήρες.

Μαθαίνοντας την ιστορία

Στην Παλαιόπολη (7,5 χλ από τα Λουτρά) βρίσκεται το Αρχαιολογικό Μουσείο όπου εκτίθεται αντίγραφο του αγάλματος της Νίκης της Σαμοθράκης και ο αρχαιολογικός χώρος της Σαμοθράκης με το Ιερό των Μεγάλων Θεών όπου γίνονταν τα περίφημα Καβείρια μυστήρια της Σαμοθράκης.

Οι Πύργοι της Σαμοθράκης (Πύργοι Gattilusi) βρίσκονται στη Χώρα, την Παλαιόπολη και στην όχθη του «Φονιά» και χρονολογούνται στα μέσα του 15ου αιώνα. Πήραν το όνομά τους από τους Γενοβέζους κατακτητές της Σαμοθράκης, τους Gattilusi οι οποίοι τους έχτισαν σε στρατηγικά σημεία για προστασία από τους πειρατές.

Το Λαογραφικό Μουσείο Σαμοθράκης βρίσκεται στη Χώρα, στεγάζεται σε διόροφο κτίριο και παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον. Στο ισόγειο του μουσείου θα δείτε τα σύνεργα του «Κεχαγιά» (όπως λέγεται ο κτηνοτρόφος στη Σαμοθράκη), διάφορα γεωργικά εργαλεία, εργαλεία για την επεξεργασία του νήματος και τον παραδοσιακό αργαλειό.

Το Ιερό των Μεγάλων Θεών είναι αναμφισβήτητα, το σπουδαιότερο αρχαιολογικό αξιοθέατο της Σαμοθράκης είναι το Ιερό των Μεγάλων Θεών, δίπλα στην Παλαιόπολη, την αρχαία πόλη. Οι ανασκαφές ξεκίνησαν ήδη από τον 19ο αιώνα και συνεχίστηκαν μέχρι το τέλος του 20ού.

Για βουτιές στα καλύτερα

Οι περισσότερες παραλίες εκεί έχουν βότσαλο ή πέτρες. Η μόνη παραλία με άμμο είναι η Παχιά Άμμος στα νότια του νησιού. Σε αρκετές από τις παραλίες καταλήγουν καταρράκτες ή χείμαρροι, ενώ η θάλασσα έχει καταγάλανα νερά.

Βάτος

Απόμερη πανέμορφη παραλία με άσπρα ψιλά βότσαλα και γαλαζοπράσινα νερά, προσβάσιμη με σκάφος.

Παχιά Άμμος

Είναι η μοναδική αμμουδερή παραλία στο νότιο τμήμα του νησιού. Είναι οργανωμένη αλλά υπάρχει και αρκετός ελεύθερος χώρος. Απέχει 30 χιλιόμετρα από το χωριό Λουτρά.

Κήπος

Ο «Κήπος» είναι μια ξεχωριστή παραλία με άγρια ομορφιά και μικρά στρογγυλά, σκουρόχρωμα βότσαλα. Είναι αρκετά μεγάλη και στην άκρη της σχηματίζει σπηλιές. Απέχει 15 χιλιόμετρα από το χωριό Λουτρά και από εκεί μπορείτε να δείτε το απέναντι νησί, την Ίμβρο.

Μη ξεχάσετε να βουτήξετε στις βάθρες και να κολυμπήσεις σε γλυκά νερά, δίπλα σε καταρράκτες. Παραπάνω αναφέραμε όλες τις λεπτομέρειες που χρειάζεται να γνωρίζετε.

Τι θα φάτε

Στις ταβέρνες και στα μεζεδοπωλεία της Σαμοθράκης θα βρείτε πεντανόστιμα φαγητά και εξαιρετικές παραδοσιακές συνταγές. Μην παραλείψετε να δοκιμάσετε Κατσικάκι (στη σούβλα ή στη λαδόκολλα), πικάντικη γραβιέρα και ξεροτύρι, γοργόβραστο με πιλάφι και το παραδοσιακό πραούστι.