Είναι από τα πιο φημισμένα και αγαπητά γλυκά του νησιού. Τα γλυκά καλιτσούνια γίνονται χρησιμοποιώντας γλυκιά μυζήθρα και υπάρχουν δύο είδη: τα λυχναράκια, και τα ανεβατά. Στα Χανιά συναντάμε τα αλμυρά καλιτσούνια, που έχουν χόρτα και γίνονται είτε στο φούρνο είτε τηγανιτά και μοιάζουν με χορτοπιτάκια.
Δείτε τη συνταγή για τα λυχναράκια:
Συστατικά
Για τη ζύμη
- 1 κούπα λάδι,
- 1 κούπα γιαούρτι,
- 1 αυγό,
- 2 κουτ. σούπας baking powder,
- 1 και μισή κούπα ζάχαρη,
- χυμό από ένα πορτοκάλι,
- 1 κιλό αλεύρι γ. ο. χ.
Για τη γέμιση
- 1 κιλό μυζήθρα ανάλατη,
- 1 κούπα ζάχαρη,
- 1 αυγό,
- 1 κρόκο,
- 1 κουτ. γλυκού κανέλα.
Για τη επικάλυψη
- 1 κρόκο αυγού (αραιωμένη με 1 κουτ. νερό),
- κανέλα (προαιρετικά)
Μέθοδος Εκτέλεσης
- Σε μια αρκετά μεγάλη λεκάνη, ανακατεύω το λάδι, το γιαούρτι, το αυγό και τη ζάχαρη.
- Προσθέτω τον χυμό πορτοκαλιού. Σε ένα μπολ ανακατεύω μαζί το αλεύρι και το baking και τα προσθέτω και αυτά στο μείγμα με το λάδι.
- Ανακατεύω όλα τα υλικά μαζί μέχρι να πάρω μια εύπλαστη ζύμη που δεν θα κολλάει στα χέρια. Αφήνω για λίγη ώρα να ξεκουραστεί.
Ετοιμάζω τη γέμιση
- Σε ένα μπολ,ανακατεύω τη μυζήθρα με τη ζάχαρη και τη κανέλα. Προσθέτω και τα αυγά. Αν η γέμιση είναι στεγνή, προσθέτω ένα ακόμα αυγό.
- Έπειτα, ανοίγω τη ζύμη σε φύλλο πάχους 2 εκατοστών και με ένα κουπ πατ κόβω μικρά δισκάκια. Σε κάθε δισκάκι βάζω μια κουταλιά του γλυκού από την γέμιση, κλείνω σε σχήμα λυχνάρι και τοποθετώ σε ταψί με λαδόκολλα.
- Αλείφω κάθε καλιτσουνάκι με λίγο κρόκο αραιωμένο σε νερό, πασπαλίζω με κανέλα και ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 40 περίπου λεπτά.
συνταγή από akispetretzikis.com