Ο καγιανάς είναι ένα παραδοσιακό Μανιάτικο φαγητό που φτιαχνόταν από τα λίγα προϊόντα που είχαν στο σπίτι. Είναι ιδανικός επίσης σαν συνοδευτικό άλλων φαγητών και ειδικά ψητών κρέατων.
Στην παρακάτω συνταγή θα βρείτε μία πεντανόστιμη και παραδοσιακή προσθήκη, αυτή του σύγκλινου!
Υλικά
- 6 αβγά
- 4 μέτριες ντομάτες ώριμες, αποφλοιωμένες και ψιλοκομμένες
- 6 λεπτές φέτες σύγκλινο Μάνης, σε κυβάκια
- 100γρ. φέτα σκληρή, τριμμένη
- 1 κουτ. γλυκού μαϊντανό
- ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
- αλάτι, πιπέρι
Διαδικασία
Ζεσταίνετε το λάδι σε μεγάλο τηγάνι και προσθέτετε το σύγκλινο. Ανακατεύετε μέχρι να βγάλει το λίπος του και προσθέτετε τις ντομάτες. Ανακατεύετε και σιγοβράζετε τη σάλτσα περίπου για 6-8 λεπτά ή μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά.
Σπάζετε τα αβγά σε μπολ, τα χτυπάτε πολύ ελαφρά και προσθέτετε το τυρί, λίγο αλάτι (ή καθόλου αν η φέτα είναι αλμυρή) και πιπέρι.
Ρίχνετε το μίγμα στο τηγάνι και, ανακατεύοντας κατά διαστήματα, ψήνετε τη στραπατσάδα μέχρι να πήξουν τα αβγά. Στο τέλος προσθέτετε τον ψιλοκομμένο μαϊντανό και σερβίρετε το φαγητό ζεστό.
(συνταγή από olivemagazine.gr)