Ιταλία: Στο φως αρχαία ελληνικά κεραμικά σκεύη από ναυάγιο του 7ου π.Χ αιώνα (video)

92

Μία καινούργια αρχαιολογική ανακάλυψη ανοικτά των ιταλικών ακτών, αλλάζει όσα γνώριζαν οι αρχαιολόγοι για τις εμπορικές συνδέσεις της αρχαίας Ελλάδας με τη νότια Ιταλία. 

Όλα ξεκίνησαν το 2018,  στο πλαίσιο κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου Trans Adriatic Pipeline (TAP) για τη μεταφορά αερίου από το Αζερμπαϊτζάν έως την Ιταλία, μέσω Ελλάδας. Κατά τη διάρκεια των έργων για τον αγωγό ανακαλύφθηκε το ναυάγιο ενός κορινθιακού πλοίου με αμφορείς, αγγεία και κεραμικά ποτήρια κρασιού στο φορτίο του, αντικείμενα που προορίζονταν για την υψηλή κοινωνία και τα ευρήματα αλλάζουν την εικόνα που είχαμε μέχρι σήμερα για τις εμπορικές σχέσεις Ελλάδας – Ιταλίας.

Η ίδια η TAP χρηματοδότησε την ανάκτηση 22 σκευών με ένα είδος υποβρυχίου με καλωδιακή καθοδήγηση και μια ειδική αντλία αναρρόφησης. Ένα πρωτοφανές γεγονός στην ιστορία της υποβρύχιας αρχαιολογίας, εφόσον το ναυάγιο βρίσκεται στο σημαντικό βάθος των 780 μέτρων.

Eντοπίστηκαν πάνω από 200 κεραμικά σκεύη, μεταξύ των οποίων αγγεία, αμφορείς, και φλιτζάνια κρασιού που χρησιμοποιούσαν στις συναντήσεις τους οι εκπρόσωποι της υψηλής κοινωνίας αλλά και κάποια υπολείμματα τροφών. Για την ασφαλή μεταφορά τους μάλιστα κάποια από τα κεραμεικά ήταν τοποθετημένα σε μεγάλα πήλινα βάζα. Από το σύνολο των σκευών που υπήρχαν εντός του ναυαγίου ανασύρθηκαν και μεταφέρθηκαν, σε πρώτη φάση, τα 22, με την βοήθεια ενός ειδικού υποβρυχίου που διαθέτει καλωδιακή καθοδήγηση και αντλία αναρρόφησης.

Οι ειδικοί με έκπληξη διαπίστωσαν, από τις ειδικές εξετάσεις στις οποίες υποβλήθηκαν τα ευρήματα, πως χρονολογούνται στον 7ο π.Χ. αιώνα, αρκετά νωρίτερα δηλαδή από την περίοδο που υποδείνκυαν μέχρι σήμερα τα υπάρχοντα ιστορικά στοιχεία. Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο και ο Υπουργός Πολιτισμού της Ιταλίας Dario Franceschini, μιλώντας στην εφημερίδα «Corriere della Sera», έκανε λόγο για «μια μεγάλη αρχαιολογική ανακάλυψη».

Ο γενικός διευθυντής των Κρατικών Μουσείων της Ιταλίας, Massimo Osanna, δήλωσε πως οι σημερινές ερευνητικές τεχνολογίες  επιτρέπουν τον εντοπισμό πολύτιμων λεπτομερειών  από το περιεχόμενο αμφορέων και αγγείων, «μέχρι και την ποικιλία των ελιών».