Ιταλία: Αρχαιολογική ανακάλυψη έφερε στο φως Ναό της Αθηνάς – Ελληνική κυριαρχία στη Μεσόγειο

63

Νέα, σημαντική αρχαιολογική ανακάλυψη, με ελληνικό ενδιαφέρον, πραγματοποιήθηκε στην Κάτω Ιταλία. Οι υπεύθυνοι του αρχαιολογικού πάρκου της περιοχής Πέστουμ- Βέλια, στην Καμπανία, ανακοίνωσαν ότι ήρθε στο φως ναός του 6ου αιώνα π.Χ. αφιερωμένο στην Αθηνά, με αμφορείς, και δυο κράνη, ιδιαίτερης ιστορικής αξίας.

Είναι σημαντικό να συνεχίσουμε να επενδύουμε με πεποίθηση στην αρχαιολογική έρευνα που δεν σταματά ποτέ να μας επιστρέφει σημαντικά κομμάτια της ιστορίας της Μεσογείου”, με αυτούς του θετικούς τόνους μίλησε ο Ιταλός Υπουργός Πολιτισμού, κ. Dario Franceschini, για την μεγάλης σημασίας αρχαιολογική ανακάλυψη και σύμβολο της ισχυρή παρουσία των Ελλήνων στη Μεσόγειο στην αρχαιότητα.

Σύμφωνα με το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων Ansa, κατά πάσα πιθανότητα τα κράνη αυτά μεταφέρθηκαν στην Καμπανία από την αρχαία Αλέρια, ελληνική αποικία της Κορσικής. Περίπου το 540 π.Χ. πραγματοποιήθηκε η μεγάλη ναυμαχία που έφερε αντιμέτωπους τους Έλληνες με τους Καρχηδόνες και τους Ετρούσκους.

Τα πλοία των Ελλήνων υπερίσχυσαν, αλλά στη συνέχεια, λόγω των ζημιών που είχαν υποστεί, οι «Έλληνες της Κορσικής» αναγκάσθηκαν να εγκαταλείψουν τη νήσο και να ιδρύσουν την αποικία της Ελέας, στην Κάτω Ιταλία. Τα κράνη, που ήρθαν στο φως με τις ανασκαφές, είναι πιθανότατα ετρουσκικά, ένα πολεμικό λάφυρο που οι Έλληνες προσέφεραν στους θεούς.

Τα αρχαιολογικά ευρήματα στην Ακρόπολη της Ελέας-Βέλιας υποδηλώνουν έναν ιερό προορισμό της κατασκευής”,  δηλώνει ο Massimo Osanna, Γενικός Διευθυντής των Μουσείων και Διευθυντής του Αρχαιολογικού Πάρκου Paestum και Velia.

Κατά πάσα πιθανότητα τα λείψανα προσφέρθηκαν στη θεά Αθηνά μετά τη μάχη της Αλαλίας, τη ναυμαχία που είδε τους Έλληνες πρόσφυγες της Φώκαιας και έναν συνασπισμό Καρχηδόνων και Ετρούσκων, μεταξύ του 541 και του 535 π.Χ. ανοιχτά του Τυρρηνικού Πελάγους, μεταξύ Κορσικής και Σαρδηνίας”, συνέχισε στις δηλώσεις του ο Osanna.

Επίσης, σύμφωνα με νότα του Ιταλικού Υπουργείου Πολιτισμού, και λαμβάνοντας υπόψη τα σημαντικά αποτελέσματα των νέων ερευνών, θα προγραμματιστούν νέες έρευνες από το Πάρκο για την αναδόμηση της ιστορίας της Ελληνικής αποικίας.