Ίος: Διακοπές στο νησί των αντιθέσεων

950

Παραδοσιακή αρχιτεκτονική, χρυσαφένιες παραλίες και μία κουκλίστικη χώρα. Η Ίος το νησί με τα 2 πρόσωπα, από τη μια μπορεί να σου προσφέρει την απόλυτη χαλάρωση και από την άλλη ένα έντονο nightlife!

Αυτή ακριβώς η έντονη διασκέδαση έχει κάνει την Ίο πόλο έλξης για νέους σε ηλικία αλλά και σε διάθεση από όλο πραγματικά τον κόσμο που γίνονται καθημερινά μια παρέα στα γραφικά σοκάκια της Χώρας και στα πολυάριθμα διάσημα μπαράκια του νησιού.

Από την άλλη, τα καταγάλανα νερά, η γαλήνια αύρα αλλά και το υπέροχο ηλιοβασίλεμα στη Χώρα ή στο Παλαιόκαστρο μπορούν και συνθέτουν το σκηνικό της απόλυτης χαλάρωσης! Εσείς αποφασίζετε!

Τι να δείτε στην Ίο

Ο Τάφος του Ομήρου

Η Ίος είναι μια από τις πολλές περιοχές σε ολόκληρο το Αιγαίο που διεκδικεί να είναι ο γενέθλιος τόπος του μεγαλύτερου ποιητή όλων των αιώνων, του Όμηρου.

Ο τάφος του Ομήρου βρίσκεται σε ένα λόφο στην βόρεια Ίο πάνω από τον όρμο Πλακωτό. Η ύπαρξη του τάφου του Ομήρου στο νησί οφείλεται στις αναφορές των αρχαίων ιστορικών και περιηγητών. Στην άποψη αυτή συνηγορεί η παράδοση που θέλει την μητέρα του Ομήρου να έχει γεννηθεί στο νησί, ένα αρχαίο νόμισμα με τον Όμηρο και ένας μήνας του αρχαίου ημερολογiου της Ίου με το όνομα του ποιητή, που το αναφέρει μια επιγραφή. Τον τάφο του Ομήρου στην Ίο θα τον δείτε σήμερα στον λόφο του Ψαθόπυργου όπως τον έλεγαν οι ντόπιοι, όπου οι αρχαιολόγοι αναφέρουν ότι πρόκειται για πύργο της ελληνιστικής περιόδου.

Προϊστορικός Οικισμός Σκάρκου

Σε μικρή απόσταση από το λιμάνι της Ίου, σε ένα λόφο χαμηλότερο αλλά κοντινό στον λόφο που βρίσκεται η σημερινή Χώρα της Ίου, η αρχαιολογική σκαπάνη έφερε στο φως έναν από τους σημαντικότερους πρωτοκυκλαδικούς οικισμούς.

Ο προϊστορικός οικισμός του Σκάρκου στην Ίο, χάρη στην εξαιρετική δουλειά που έχει κάνει για την ανάδειξη του η ΚΑ΄ Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων και Σάμου έχει βραβευτεί το 2008 με το βραβείο πολιτιστικής κληρονομιάς της ΕΕ στην κατηγορία Συντήρηση αρχαιολογικών χώρων. Πριν τον πρωιστορικό οικισμό του Σκάρκου υπάρχει πάρκινγκ για τους επισκέπτες, αλλά σας προτείνουμε να αφήσετε το αυτοκινητό σας πολύ πιο πριν και να προσεγγίσετε με τα πόδια τον αρχαιολογικό χώρο. Ο αρχαιολογικός χώρος βρίσκεται σε μια από τι μεγαλύτερες καλλιεργούμενες εκτάσεις στην Ίο, τον κάτω Κάμπο και ο περιβάλλον χώρος με τις ξερολιθιές θα σας εισάγει με τον καλύτερο τρόπο στην ατμόσφαιρα του κυκλικού πετρόκτιστου οικισμού του Σκάρκου.

Παναγία η Γκρεμνιώτισσα

Δεσπόζει ψηλά στην Χώρα της Ίου και με τους δύο χαρακτηριστικούς φοίνικες στο προαύλιο της είναι από τις πιο γνωστές εικόνες της Ίου. Από την Παναγία την Γκρεμνιώτισσα η θέα είναι υπέροχη αλλά ακόμη καλύτερη θέα θα σας προσφερθεί αν ανέβετε λίγο ψηλότερα στον λόφο που είναι χτισμένη η Χώρα και φτάσετε στο ψηλότερο σημείο του που είναι χτισμένος ο ναός του Αγίου Νικολάου.

Σύμφωνα με τον θρύλο, κάτοικοι της Ίου βρήκαν την εικόνα στα βράχια της παραλίας του Μυλοπότα. Έφτασε εκεί από την Κρήτη όπου την είχαν ρίξει στη θάλασσα κρητικοί για να γλυτώσει από τους τούρκους. Οι Νιώτες ευσεβείς όπως ήταν, αποφάσισαν από την πρώτη στιγμή να χτίσουν μια εκκλησία για να φιλοξενήσει την εικόνα και να αποτελέσει τόπο προσκυνήματος. Όμως οι προσπάθειες τους να χτίσουν έναν ναό κοντά στην σημερινή μητρόπολη της Ίου απέβησαν άκαρπες καθώς ο ναός κάθε πρωί βρίσκονταν γκρεμισμένος και η εικόνα στέκονταν στην σημερινή θέση της εκκλησίας πάνω σο γκρεμό να αντικρύζει προς τον νοτιά την Κρήτη από όπου ξεκίνησε το ταξίδι της. Έτσι χτίστηκε η σημερινή Παναγία η Γκρεμνιώτισσα.

Παλαιόκαστρο

Βρίσκεται στην δυτική πλευρά της Ίου σε ένα ύψωμα που δεσπόζει στις ακτές του νησιού και προσφέρει ανεμπόδιστη θέα προς την Πάρο, την Νάξο, την Αμοργό και τις μικρές Κυκλάδες. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις το κάστρο το έχτισαν οι βυζαντινοί και το χρησιμοποίησαν για την επιτήρηση των θαλάσσιων δρόμων που οδηγούσαν στην Κρήτη.

Εκεί θα δείτε αρκετά τμήματα από τα τείχη, ερείπια από τα κτίσματα στο εσωτερικό του κάστρου και την πανέμορφη εκκλησία της Παναγίας της Παλαιοκαστρίτισσας. Βρίσκεται στον δρόμο προς την Ψάθη, λίγο πριν τον οικισμό στο αριστερό σας χέρι υπάρχει σχετική πινακίδα και θα δείτε το κάστρο από μακρυά. Θα σας οδηγήσει σε αυτό ένα πετρόκτιστο φιδίσιο μονοπάτι με αρκετά σκαλοπάτια.

Φύγαμε για βουτιές;

Οι παραλίες της Ίου φημίζονται για τα κρυστάλλινα νερά τους ενώ κάθε χρόνο αρκετές από τις παραλίες του νησιού βραβεύονται με γαλάζια σημαία. Στο νησί θα μπορέσετε να βρείτε από οργανωμένες παραλίες κατάλληλες για παιχνίδια στη θάλασσα ή θαλάσσια σπορ μέχρι κρυμμένους κολπίσκους εξαιρετικής ομορφιάς στους οποίους η πρόσβαση γίνεται μόνο με βαρκάκι ή μονοπάτι. Πάμε να δούμε μερικές από αυτές:

Μυλοπότας

Eίναι η πιο πολυσύχναστη παραλία της Ίου και η πιο οργανωμένη, καθώς διαθέτει τα πάντα. Ταβέρνες, καφέ, ενοικιαζόμενα δωμάτια και ξενοδοχεία, ομπρέλες και ξαπλώστρες. Στο Μυλοπότα την ημέρα και στην Χώρα το βράδυ, χτυπάει καθημερικά η καρδιά της Ίου.

Μαγγανάρι

Eίναι ένας επίγειος παράδεισος και τώρα πια με τον ασφαλτοστρωμένο δρόμο που οδηγεί στην αγκαλιά του, δεν είναι ένας παράδεισος μόνο για λίγους, όπως ήταν στο παρελθόν που κάποιος μπορούσε να πάει εκεί μόνο μέσω θαλάσσης για να μπορέσει να χαρεί τις παραλίες της περιοχής. Η διαδρομή από την Χώρα της Ίου μέχρι το Μαγγανάρι είναι η μεγαλύτερη που μπορεί να κάνει κάποιος στο νησί αλλά σίγουρα αξίζει και με το παραπάνω να διανύσει κανείς αυτά τα 23 χιλιόμετρα.

Κουμπάρα

Eίναι μια από τις πιο πολυσύχναστες παραλίες στην Ίο, πολύ κοντά στο λιμάνι. Για να πάτε στην Κουμπάρα θα πάρετε τον δρόμο αριστερά από το λιμάνι που περνάει από την πίσω μεριά της παραλίας στον Γιαλό. Μετά από μια μικρή ανηφοριά απλώνεται μπροστά σας η παραλία της Κουμπάρας που είναι ένα πανέμορφο ιδιαίτερο τοπίο. Η παραλία είναι οργανωμένη και ιδανική για κάθε είδους δραστηριότητα. Αν όμως έχετε όρεξη για περπάτημα υπάρχουν πολλά πανέμορφα τοπία και παραλίες σε όλη την γύρω περιοχή.

Ψάθη

Στον μικρό οικισμό Ψάθη στην ανατολική Ίο θα βρείτε μια μεγάλη παραλία. Στο σημείο που φτάνει κανείς στην παραλία από τον δρόμο η παραλία έχει αρκετές πέτρες όμως αν προχωρήσει κανείς αριστερότερα υπάρχει ένα αμμουδερό οργανωμένο κομμάτι και ακόμη πιο αριστερά το ωραιότερο και πιο απομονωμένο σημείο της παραλίας. Στην Ψάθη μπορεί κανείς ηρεμήσει και να απολαύσει τα καταγάλανα πεντακάθαρα νερά της.

Πλακωτό

Κάτω από το ύψωμα με τον τάφο του Ομήρου θα βρείτε την παραλία Πλακωτό. Είναι μια παραλία που την πιάνει ο καιρός και συνήθως η θάλασσα βγάζει ξερά φύκια. Μπορεί να μην προσφέρεται τόσο για κολύμπι αλλά είναι ιδανική για βόλτα. Βρίσκεται σε ένα πανέμορφο τοπίο αλλά λόγω του προσανατολισμού της δεν είναι δημοφιλής.

Γιαλός

Είναι η μεγάλη παραλία δίπλα στο λιμάνι. Εξαιρετική αμμουδιά που σκιάζεται από αλμυρίκια στο μεγαλύτερο μέρος της είναι από τις ωραιότερες παραλίες στην Ίο, αν δεν σας ενοχλούν η κίνηση του λιμανιού και τα πλοία που μανουβράρουν μπροστά σας για να δέσουν στον μώλο.

Τι θα φάτε στην Ίο

Η Ίος έχει πολλές επιλογές για φαγητό που καλύπτουν όλα τα γούστα! Μην παραλείψετε να δοκιμάσετε κάποιες τοπικές γεύσεις και συνταγές της νιώτικης κουζίνας όπως: Νιώτικα τυριά (π.χ γραβιέρα, σκοτύρι, μυζήθρα), ντόπιο Κρασί, Θυμαρίσιο μέλι, τα περίφημα Τσιμέτια (κολοκυθανθοί με ρύζι), και Μοσέντα ή αλλιώς καρπουζόπιτα.

Ένα νησί με πλούσια ιστορία, όμορφες παραλίες και ξέφρενη νυχτερινή διασκέδαση. Εσείς ποιο πρόσωπό της θα προτιμήσετε;

Πληροφορίες: iosinfo.gr