Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων και ο Μητροπολιτικός Οργανισμός Μουσείων Εικαστικών Τεχνών Θεσσαλονίκης (MOMus), διοργάνωσαν την Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου 2021 την ημερίδα “FUTURE is handmade in Greece” («Το μέλλον είναι χειροποίητο στην Ελλάδα») με θέμα την Ελληνική Χειροτεχνία, στο πλαίσιο της 85ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.
Στο πλαίσιο της ημερίδας παρουσιάστηκαν το τοπίο που διαμορφώνεται στην Ελλάδα, αλλά και οι σύγχρονες τάσεις που αναδεικνύονται διεθνώς και προσφέρουν ευκαιρίες για νέες θέσεις εργασίας μέσω της ανάπτυξης ολοκληρωμένων αλυσίδων προστιθέμενης αξίας, από τη βιώσιμη και ηθική αξιοποίηση και επεξεργασία φυσικών πρώτων υλών έως τις εξαγωγές, οδηγώντας σε ουσιαστική πολιτιστική, κοινωνική και οικονομική αναζωογόνηση των τοπικών κοινωνιών.
Στις δυο ενότητες της ημερίδας συμμετείχαν με εισηγήσεις και παρουσιάσεις η Δρ Αικατερίνη Πολυμέρου-Καμηλάκη,, Ομότ. Ερευνήτρια, τ. Διευθύντρια του Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών, Πρόεδρος της Επιτροπής Χειροτεχνίας του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Μέλος της Εθνικής Επιτροπής Ελλάδα 2021, η κα. Αγγελική Γιαννακίδου, Πρόεδρος του Εθνολογικού Μουσείου Θράκης, η κα. Άννα Οικονομίδου, Master Κεραμικής και Στέλεχος της Διεύθυνση Στήριξης Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων, Γ.Γ. Βιομηχανίας του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, ο κ. Νίκος Γκόλας, Αργυροχρυσοχόος, Αντιπρόεδρος του Κέντρου Παραδοσιακής Βιοτεχνίας Ιωαννίνων και Πρόεδρος του Συλλόγου Προβολής και Ανάδειξης της Τέχνης της Αργυροχοΐας, η κα. Συραγώ Τσιάρα, Ιστορικός της τέχνης και Αν. Διευθύντρια του MOMus-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, η κα. Αρετή Λεοπούλου, Ιστορικός της τέχνης και Επιμελήτρια του MOMus, ο κ. Γιάννης Ζιώγας, Καθηγητής Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και η κα. Φωτεινή Καρυωτάκη, Εικαστικός – Textile designer.
Την ημερίδα χαιρέτισαν ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδωνις Γεωργιάδης και ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, αρμόδιος για θέματα σύγχρονου πολιτισμού, κ. Νικόλας Γιατρομανωλάκης, εκπροσωπώντας τη διυπουργική πρωτοβουλία για την αναβίωση, μετεξέλιξη και ανάδειξη της ελληνικής χειροτεχνίας που συντονίζεται από τα δυο Υπουργεία και υλοποιείται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0.
Συγκεκριμένα, ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδωνις Γεωργιάδης υπερθεμάτισε της ανάγκης μίας σύγχρονης προσέγγισης της ελληνικής χειροτεχνίας με μία συστηματική καταγραφή των χειροτεχνών προκειμένου να διαμορφωθούν στοχευμένες πολιτικές ενίσχυσης και ανάδειξης του κλάδου, δίνοντας ως χαρακτηριστικό επιτυχημένο παράδειγμα αυτής της προσέγγισης την πλατφόρμα Elevate Greece για τις νεοφυείς επιχειρήσεις (start-ups). «Εμείς δεν βλέπουμε τη χειροτεχνία μόνο σαν κάτι μουσειακό για να το θαυμάζουμε, εμείς θέλουμε να δώσουμε χώρο στην ελληνική χειροτεχνία ώστε να αναπτυχθεί ως κλάδος της οικονομίας, ακριβώς λόγω των συγκριτικών πλεονεκτημάτων που διαθέτει, της πλούσιας παράδοσης που εκπροσωπεί αλλά και της καλλιτεχνικής διάστασης που ενέχει», ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης.
Από την πλευρά του, ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, αρμόδιος για θέματα σύγχρονου πολιτισμού, κ. Νικόλας Γιατρομανωλάκης, τόνισε την ανάγκη μίας ολιστικής προσέγγισης, που θα αντιμετωπίζει την ελληνική χειροτεχνία ως μία συνολική αλυσίδα προστιθέμενης αξίας που θα συνεισφέρει στην ενίσχυση των τοπικών κοινωνιών μέσα από ένα βιώσιμο και ήπιο αναπτυξιακό μοντέλο, και στην ανάδυση μιας νέας γενιάς χειροτεχνών μέσα από την επαγγελματική κατάρτιση και πιστοποίηση, επιχειρηματική υποστήριξη και διεθνή δικτύωση. «H ημερίδα και το εκθεσιακό περίπτερο στην 85η ΔΕΘ, αφιερωμένα στην Ελληνική Χειροτεχνία, σηματοδοτούν την έναρξη υλοποίησης του έργου σύγχρονου πολιτισμού συνολικού προϋπολογισμού €18 εκατ. που έχει ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης και προβλέπει την αναβίωση, στήριξη και ανάδειξη της Ελληνικής Χειροτεχνίας και τη σύνδεσή της με το σύγχρονο design. Ταλαντούχοι δημιουργοί μας δείχνουν πώς η πολιτιστική μας κληρονομιά μετεξελίσσεται σε μια σύγχρονη εθνική αναπτυξιακή ευκαιρία που γεννά θέσεις εργασίας και αναδεικνύει την ελληνική αισθητική. Η Πολιτεία πλέον αντιλαμβάνεται και την αξία και τη σημασία της χειροτεχνίας και υιοθετεί μία διαφορετική προσέγγιση», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Γιατρομανωλάκης.