Mε βραβείο Prix du Livre Europeen (Βραβείο Ευρωπαϊκού Μυθιστορήματος), τιμήθηκε ο συγγραφέας Χρήστος Χωμενίδης, με την επιτροπή να αναγνωρίζει τη «Νίκη» ως ένα από τα κορυφαία μυθιστορήματα της εποχής μας.
Πρόκειται για ένα βραβείο που αναδεικνύει τη δημιουργικότητα και την ποικιλομορφία της Ευρώπης, και προωθεί τη λογοτεχνία και τον πολιτισμό πέρα από εθνικά και γλωσσικά σύνορα, με μεταφράσεις των βραβευμένων έργων σε άλλες γλώσσες.
Le 15e prix du livre européen est attribué à Christos A. Chomenidis pour Niki ??? #prixlitteraire #prixdulivreeuropeen @VivianeHamy
— PrixDuLivreEuropéen (@bookprize) November 15, 2021
Ο Χρήστος Χωμενίδης δήλωσε για τη σημαντική διάκριση που απέσπασε το βιβλίο του:
«Η απονομή του Ευρωπαικού Βραβείου Μυθιστορήματος στη ‘Νίκη’ είναι μια Νίκη για την Ελλάδα. Μέσα από την τέχνη, η πατρίδα μας μπορεί να συστηθεί ξανά στον κόσμο. Την ώρα της μεγάλης αυτής δικαίωσης και χαράς, σκέφτομαι τη μάνα μου και τον πατέρα μου, που αποτέλεσαν την πρώτη έμπνευση για τη ‘Νίκη’. Σκέφτομαι τους δασκάλους που μου έδωσαν τα φώτα. Σκέφτομαι τους αναγνώστες, που με στηρίζουν σχεδόν τριάντα χρόνια τώρα.
Ευχαριστώ την εκδότριά μου Άννα Πατάκη, που με εμψυχώνει με αδελφική αγάπη. Αγκαλιάζω τα πιό δικά μου πρόσωπα. Στέλνω ένα μεγάλο φιλί στους συνομήλικους της κόρης μου, νέους αναγνώστες, μέσα από τους οποίους θα βγουν οι νέοι μας συγγραφείς. Ευχαριστώ πολύ!»
Το μήνυμα του πρωθυπουργού
Με το Βραβείο Ευρωπαϊκού Μυθιστορήματος ο Χρήστος Χωμενίδης γράφει, ήδη, μία χρυσή σελίδα και στη δική του προσωπική Ιστορία ως συγγραφέας. Ως Πρωθυπουργός, ως πιστός αναγνώστης του και ως καλός φίλος, στέλνω στον Χρήστο τα πιο θερμά μου συγχαρητήρια. pic.twitter.com/pHXkEBMSZn
— Prime Minister GR (@PrimeministerGR) November 15, 2021
Λίγα λόγια για το βιβλίο
Έζησε κάποτε ένα κορίτσι που βρέφος εβδομήντα ημερών το συνέλαβαν και το έστειλαν εξορία στις Κυκλάδες.
Έζησε κάποτε ένα κορίτσι που – στη διάρκεια της Κατοχής και του Εμφυλίου – η οικογένειά του κόπηκε στα δύο, όμως εκείνο δεν έπαψε στιγμή να αγαπάει κανέναν τους.
Η «Νίκη» το πορτρέτο της μητέρας του συγγραφέα και του παππού του Βασίλη Νεφελούδη, ο οποίος υπήρξε εμβληματικό πρόσωπο της μεσοπολεμικής και της μεταπολεμικής Αριστεράς. Βουλευτής του ΚΚΕ και γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής όταν ο Νίκος Ζαχαριάδης ανέλαβε του κόμματος, ο Νεφελούδης (1906-2004) έγινε υπεύθυνος της κομματικής καθοδήγησης μετά τη σύλληψη του αρχηγού.
Λίγο αργότερα, ωστόσο, οι δυο τους θα βρεθούν σε διπλανά κελιά στις φυλακές της Κέρκυρας, όπου και θα διαφωνήσουν σφοδρά για τη στάση του ΚΚΕ απέναντι στη δικτατορία και τον επερχόμενο πόλεμο. Είναι η απαρχή μιας σύγκρουσης που θα οδηγήσει το 1945 στη διαγραφή του Νεφελούδη. Στα τέλη, εντούτοις, της δεκαετίας του 1950 ο Νεφελούδης θα επανακάμψει στα πατρώα εδάφη, χρηματίζοντας μέλος της Διοικούσας Επιτροπής της ΕΔΑ όπως και βουλευτής της, ενώ κατά την πρώτη περίοδο της μεταπολίτευσης θα ενταχθεί στον ηγετικό πυρήνα της Ανανεωτικής Αριστεράς.