Η Πάρος στοχεύει να γίνει το πρώτο νησί της Μεσογείου χωρίς πλαστικά μιας χρήσης

40

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα ορθής διαχείρισης πλαστικού εγκαινιάστηκε την προηγούμενη βδομάδα στα δημοτικά του νησιού.

Συγκεκριμένα, ο Δήμαρχος Πάρου κ. Μάρκος Κωβαίος, συνοδευόμενος από την Αντιδήμαρχο κα Δώρα Σαρρή, εκπροσώπους των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων και μέλη της ομάδας Clean Blue Paros, μοίρασαν σε μαθητές και εκπαιδευτικούς από ένα επαναχρησιμοποιούμενο μεταλλικό μπουκάλι, συνοδευόμενο από εκπαιδευτικό εγχειρίδιο για τη σωστή διαχείριση του πλαστικού.

Στόχος της πρωτοβουλίας, είναι να ξεκινήσει η συστηματική ενημέρωση των μαθητών ώστε να καλλιεργηθεί μία επόμενη γενιά ενεργών πολιτών με ισχυρή περιβαλλοντική συνείδηση.

Το πρόγραμμα Clean Blue Paros

Η συγκεκριμένη δράση είναι μία από τις πολλές που περιλαμβάνονται στο Clean Blue Paros, ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα ολιστικής περιβαλλοντικής διαχείρισης, που υλοποιεί ο Δήμος Πάρου σε συνεργασία με τη βρετανική μη-κερδοσκοπική εταιρεία  Common Seas και την εταιρεία διαχείρισης απορριμμάτων WATT. Στόχος του είναι να γίνει η Πάρος το πρώτο νησί της Μεσογείου χωρίς πλαστικά απορρίμματα μίας χρήσης. Επίσης, το πρόγραμμα έχει την υποστήριξη του Πανεπιστημίου Αιγαίου, του Cyclades Preservation Fund, του WWF Ελλάς (World Wildlife Fund) και της ΕΕΑΑ (Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης).

Όλες οι δράσεις του προγράμματος

Στο παρελθόν, ο Δήμος Πάρου, μέσω της δράσης Clean Blue Paros, προχώρησε σε μία σειρά ενεργειών που μειώνουν σημαντικά τη ρύπανση από πλαστικά στην Πάρο. Συγκεκριμένα, τοποθέτησε στα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Πάρου βρύσες με ειδικό σύστημα φιλτραρίσματος του νερού. Επίσης, δημιούργησε και διένειμε στις επιχειρήσεις φιλοξενίας και εστίασης έναν πλήρη οδηγό συμβουλών, που στοχεύει στη μείωση του πλαστικού τους αποτυπώματος εν μέσω Covid-19, και προμηθεύτηκε για τις εκδηλώσεις στο νησί της Πάρου, μεταλλικά είδη σερβιρίσματος. Τέλος, δημιουργήθηκαν εργαστήρια ραφής, όπου εθελοντές ράβουν πάνινες τσάντες από υφάσματα και τις διανέμουν δωρεάν σε κατοίκους της Πάρου, αλλά και σε ιδιοκτήτες καταστημάτων για τους πελάτες τους.