Η ομορφιά των ελληνικών νησιών μέσα από 6 εντυπωσιακές… θαλασσοσπηλιές!

84

Τα νησιά της χώρα μας είναι προικισμένα με πολλές φυσικές ομορφιές. Παραλίες με σμαραγδένια νερά, κατάφυτες πλαγιές, χρυσές αμμουδιές. Εκτός από όλα αυτά κάποια νησιά διαθέτουν και σπηλιές μοναδικού φυσικού κάλλους που «κόβουν» την ανάσα και σίγουρα αξίζει να ανακαλύψουμε!

Γαλάζια Σπηλιά, Καστελόριζο

Βρίσκεται στη νοτιοανατολική ακτή του νησιού και με μήκος 40-50 μέτρα, πλάτος 25-30 μέτρα και ύψος 20-25 μέτρα, και είναι γνωστή και ως Σπηλιά του Παραστά ή Φώκιαλη.

Το φως του ήλιου διαθλάται μέσα από τη θάλασσα και αντανακλάται και στο εσωτερικό της σπηλιάς, παράγοντας έτσι ένα εκθαμβωτικό μπλε χρώμα. Το σπήλαιο είναι επισκέψιμο μόνο με βάρκα, μόνο κάτω από ήρεμες συνθήκες της θάλασσας, καθώς η είσοδος είναι μόλις ένα μέτρο πάνω από το επίπεδο της θάλασσας. Η καλύτερη ώρα της ημέρας για επίσκεψη είναι νωρίς το πρωί, όταν ο ήλιος είναι ακόμα σε χαμηλή θέση.

Παπάφραγκας, Μήλος

Δίπλα στα ερείπια της αρχαίας πόλης της Φυλακωπής, στη βόρεια πλευρά της Μήλου, βρίσκονται οι τρεις σπηλιές του Παπάφραγκα.
Ένα μοναδικό τοπίο που πολύ επισκέπτονται για να κολυμπήσουν στα υπέροχα νερά του. Στις σπηλιές της περιοχής έβρισκε καταφύγιο ο ομώνυμος πειρατής κατά τη περίοδο του Βυζαντίου. Η διείσδυση των νερών έχει λαξεύσει με μοναδικό τρόπο τους βράχους.

Σπηλιές στο Πορί, Κουφονήσια

Βόρεια από τον όρμο Πορί, μόλις 150 μέτρα περίπου βρίσκετε ο όρμος Ξυλομπάτης. Η βραχώδης περιφέρεια του όρμου κρύβει 2 εντυπωσιακές σπηλιές.

Η μία σπηλιά είναι διαμπερής και η δεύτερη τυφλή καταλήγοντας σε μία μικρή παραλία, προσφέροντας δροσιά, ξεκούραση και απομόνωση.. Είναι εύκολο να κολυμπήσετε στις σπηλιές καθώς η απόσταση από την βραχώδη ακτή δεν είναι μεγάλη, αρκεί να κατεβείτε τα εύκολα αλλά απότομα βράχια.

Σπήλαιο Παπανικολή, Μεγανήσι

Ένα από τα ωραιότερα σπήλαια που υπάρχουν στο διεθνή χώρο, το ενάλιο σπήλαιο Μεγανησίου χρησιμοποιήθηκε κατά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο ως ορμητήριο από το υποβρύχιο «Παπανικολής». Βρίσκεται στο Μεγανήσι και η επίσκεψή του γίνεται δια θαλάσσης. Πρόκειται για μια θαλάσσια σπηλιά βάθους τριάντα περίπου μέτρων με μια μικρή παραμυθένια αμμουδιά στο εσωτερικό της. Σύμφωνα με την σπηλαιολόγο Άννα Πετροχείλου  είναι το μεγαλύτερο ενάλιο σπήλαιο στον κόσμο (μήκος 120μ., πλάτος 60μ., το ύψος φτάνει στα 30 μ.).

Ο φυσικός διάκοσμος του σπηλαίου είναι εντυπωσιακός και μπορείτε να φτάσετε ως εκεί με πλοιάρια που φεύγουν από το Νυδρί.

Το λιμνοσπήλαιο της Μελισσάνης στην Κεφαλονιά

Βρίσκεται σε απόσταση δύο χιλιομέτρων βορειοδυτικά της Σάμης στην Κεφαλλονιά και αποτελεί ένα από τα πιο γνωστά και πολυφωτογραφημένα φυσικά μνημεία της χώρας μας.

Το εντυπωσιακό λιμνοσπήλαιο της Μελισσάνης, το στολίδι της Κεφαλλονιά αποτελεί αδιαμφισβήτητα ένα μοναδικής ομορφιάς, γεωλογικό φαινόμενο. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που κάνουν λόγο για ένα παραμυθένιο σκηνικό. Η καλύτερη στιγμή της ημέρα είναι όταν ο ήλιος βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο του. Οι ηλιαχτίδες του καθρεφτίζονται στα καταγάλανα νερά, προσφέροντας ένα μοναδικό θέαμα…

Οι σπηλιές του Κεριού στη Ζάκυνθο

Οι Σπηλιές του Κεριού βρίσκονται στη νοτιοδυτική ακτή της Ζακύνθου στη χερσόνησο του Κεριού. Η πρόσβαση γίνεται μέσω θαλάσσης με ιδιωτικό σκάφος ή πλοίο που πραγματοποιεί θαλάσσιες εκδρομές στο νησί.

Τα νερά είναι καταγάλανα και διάφανα λόγω της αντανάκλασης του φωτός. Οι σπηλιές είναι άλλες μικρές και άλλες μεγαλύτερες επιτρέποντας στα μικρά πλοία να εισέλθουν σε αυτές. Ακόμη, φιλοξενούν διάφορα είδη ζώων όπως νυχτερίδες, τη φώκια μονάχους μονάχους, την χελώνα Καρέτα Καρέτα καθώς και διάφορα είδη ψαριών καθιστώντας τις ιδανικές για καταδύσεις.