Η μετάλλαξη Δέλτα απειλεί και τον ελληνικό τουρισμό – Τι δείχνει η έκθεση της ΤτΕ

27

Νέα αρνητικά δεδομένα για την πορεία του τουρισμού διαμορφώνει η επέλαση της μετάλλαξης «Δέλτα» του κορωνοϊού, αμφισβητώντας την επιτυχή υλοποίηση των αισιόδοξων σεναρίων για τα τουριστικά έσοδα κατά την τρέχουσα χρονιά.

Έτσι όπως εξελίσσονται τα πράγματα φαίνεται να απομακρυνόμαστε από τον στόχο  του 50% των τουριστικών εσόδων του 2019 ενώ υπονομεύεται ακόμη και η η επίτευξη του στόχου του 40%, που είναι το λιγότερο αισιόδοξο σενάριο, που θέτει η έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος που δημοσιοποιήθηκε χθες.

Ειδικότερα όσον αφορά τις  εισπράξεις από τις ταξιδιωτικές υπηρεσίες η έκθεση του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος  επισημαίνει ότι «υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία, καθώς η ανάκαμψη των δραστηριοτήτων του τουρισμού συναρτάται στενά με την επιτυχή αντιμετώπιση της πανδημίας και ειδικότερα με την πορεία του εμβολιασμού.

Οι εισπράξεις από τον εισερχόμενο τουρισμό εκτιμάται ότι θα αυξηθούν περίπου κατά 65% σε σχέση με το 2020, αλλά και πάλι θα παραμείνουν σε σημαντικά χαμηλότερο επίπεδο σε σχέση με το 2019».

Υπενθυμίζεται ότι οι ταξιδιωτικές εισπράξεις κατά το 2020 διαμορφώθηκαν στα 4.319 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας μείωση κατά 76,2% σε σύγκριση με το 2019 (18,17 δις. Ευρώ)  Συνεπώς η Τράπεζα της Ελλάδος εκτιμά ότι  τα έσοδα θα φτάσουν το 2021, στα 7,12 δις. ευρώ ή περίπου στο 39,2% του 2019.

Η μετάλλαξη Δέλτα πηγή ανησυχίας

Η εκ νέου εμφάνιση  της πανδημίας με την μορφή της μετάλλαξης  Δέλτα, στην Μεγάλη Βρετανία, το Ισραήλ, τη Ρωσία, όπως και τα πρώτα κρούσματα στη χώρα μας αποτελούν μια νέα πηγή ανησυχίας για την εξέλιξη της σεζόν.

Επίσης οι «βοήθειες» που περίμενε η χώρα μας από την βρετανική τουριστική αγορά δεν αναμένεται με βάση τις καλύτερες προϋποθέσεις πριν από τις 17 Ιουλίου, σύμφωνα με τις νέες δηλώσεις του Βρετανού πρωθυπουργού και εφόσον βέβαια δεν επιδεινωθεί η κατάσταση και στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο Υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης μιλώντας  στον «ot.gr» απέφυγε να αναφερθεί σε συγκεκριμένα νούμερα-στόχους επιβεβαιώνοντας εμμέσως τη ρευστότητα της κατάστασης και αρκέστηκε να επαναλάβει την εκτίμηση του ότι «η φετινή χρονιά θα είναι καλύτερη από την περυσινή».

Στις αβεβαιότητες που γεννά η πορεία της πανδημίας αναφέρεται και η έκθεση του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα. Όπως σημειώνει «οι προβλέψεις υπόκεινται σε κινδύνους, οι οποίοι σχετίζονται με την εξέλιξη της πανδημίας σε εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο. Παρά το γεγονός ότι το εμβολιαστικό πρόγραμμα εξελίσσεται ομαλά, η εξάπλωση των μεταλλάξεων του κορωνοϊού αποτελεί πηγή αβεβαιότητας και τυχόν επιδείνωση της πανδημίας θα μπορούσε να οδηγήσει σε υποτονική τουριστική περίοδο και να καθυστερήσει την επιστροφή στην κανονικότητα».

Επίσης σε άλλο σημείο προστίθεται ότι «η κρίση που επέφερε στον τουρισμό η πανδημία δεν επιτρέπει προβλέψεις για ανάκαμψη της ταξιδιωτικής κίνησης και δαπάνης στο επίπεδο του 2019 σε διάστημα μικρότερο των δύο έως τριών ετών. Αυτός είναι ο χρόνος που αναμένεται να χρειαστεί το ταξίδι αναψυχής ώστε να επιστρέψει στα αυξημένα επίπεδα ζήτησης, τόσο για την Ελλάδα όσο και διεθνώς». Σύμφωνα με έρευνα του UNWTO (World Tourism Barometer, January 2021), το 51% των ερωτηθέντων στην Ευρώπη αναμένει επιστροφή του διεθνούς τουρισμού στα προ της πανδημίας επίπεδα το 2023 και το 35% από το 2024 και μετά.

Η έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος σημειώνει ότι οι αφίξεις μη κατοίκων και οι ταξιδιωτικές εισπράξεις για το α΄ τετράμηνο του 2021 δεν ξεπέρασαν στη χώρα μας, το 13% και 10% αντίστοιχα των μεγεθών του 2019.

Η όλη κατάσταση αβεβαιότητας επιτείνεται και από τις πρωτοβουλίες άλλων κυβερνήσεων όπως της γερμανικής, η οποία καλεί την ΕΕ να υψώσει «τείχος» κατά της Μεγάλης Βρετανίας. Η γερμανική κυβέρνηση επιδιώκει ενιαίους ταξιδιωτικούς κανονισμούς στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε ό,τι αφορά όσους έρχονται από περιοχές με αυξημένα κρούσματα των παραλλαγών του βασικού στελέχους του νέου κορωνοϊού, δήλωσε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ.

Τους Γερμανούς φαίνεται να άκουσαν πρώτοι οι Ισπανοί και οι Πορτογάλοι. Η Ισπανία ανακοίνωσε ότι θα απαιτεί πλέον αρνητικό PCR τεστ κορωνοϊού ή πιστοποιητικό εμβολιασμού για την είσοδο βρετανών τουριστών στη χώρα ενώ η Πορτογαλία κινήθηκε ακόμη πιο αυστηρά φτάνοντας στο σημείο να επιβάλει στους μη εμβολιασμένους βρετανούς επισκέπτες καραντίνα 14 ημερών, σε χώρο που θα υποδεικνύουν οι ίδιες οι αρχές. Την ίδια γραμμή υιοθέτησε και η Μάλτα, παρά τους δεδομένους ισχυρούς δεσμούς της νησιωτικής χώρας με το Ηνωμένο Βασίλειο. Από την Τετάρτη, όλοι οι ταξιδιώτες από τη Βρετανία, εφόσον δεν έχουν πιστοποιητικό πλήρους εμβολιασμού, θα είναι υποχρεωμένοι να μείνουν σε καραντίνα 14 ημερών. Η απόφαση αφορά επίσης παιδιά και εφήβους, κάτι σημαίνει πως ακόμη και πλήρως εμβολιασμένοι Βρετανοί γονείς δεν θα μπορούν να επιλέξουν για τις διακοπές τους τη χώρα, δεδομένου πως το Ηνωμένο Βασίλειο δεν έχει ακόμη δώσει το πράσινο φως στο εμβολιασμό των παιδιών και νέων κάτω των 17 ετών.

Επίσης και η Ιταλία έχει ήδη επαναφέρει το υποχρεωτικό αρνητικό μοριακό τεστ στους ταξιδιώτες από τη Βρετανία, μαζί με την υποχρέωση πενθήμερης καραντίνας στους μη εμβολιασμένους.