Πολύ μεγάλο ενδιαφέρον, που αναμένεται να ενταθεί, έχουν δείξει ψηφιακοί νομάδες (εργαζόμενοι ή αυτοαπασχολούμενοι που δουλεύουν απομακρυσμένα από οποιαδήποτε μέρος του κόσμου) να έχουν ως βάση την Ελλάδα, όπως επισημάνθηκε στην εκδήλωση του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης “ Ψηφιακοί νομάδες: αξίζει τον κόπο;” που πραγματοποιήθηκε στο περίπτερο του υπουργείου στην 85η ΔΕΘ.
Στην πρωτοβουλία των υπουργείων Εξωτερικών και Μετανάστευσης για τη χορήγηση βίζας σε ψηφιακούς νομάδες (digital nomad visa) που έγινε δεκτή με ευρεία κοινοβουλευτική πλειοψηφία, αναφέρθηκε ο διευθυντής του γραφείου του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, Δημήτρης Κιρμικίρολγου. Όπως επισήμανε, η ψηφιακή βίζα δίνει τη δυνατότητα παραμονής ενός χρόνου, με δυνατότητα ανανέωσης για άλλον έναν. Τόνισε δε, πως την συγκεκριμένη κατηγορία εργαζόμενων προσελκύει στην Ελλάδα το κλίμα, ο φυσικός πλούτος και οι άνθρωποι, αλλά και η προόδος που σημειώθηκε στον τομέα της ψηφιακής μεταρρύθμισης.
Ο γενικός γραμματέας Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Απλούστευσης Διαδικασιών, Λεωνίδας Χριστόπουλος, τόνισε ότι μέσα από μια σειρά υπηρεσιών όπως η εξ αποστάσεως εξυπηρέτηση από τα προξενεία και τα ΚΕΠ, διευκολύνονται οι ψηφιακοί νομάδες και δεν ταλαιπωρούνται.
Την δική τους θετική εμπειρία κατέθεσαν ο δημοσιογράφος της LIFO, Άρης Δημοκίδης και οι Ίαν και Έμι Άντερσον.
O κ. Δημοκίδης, ο οποίος εργάζεται εκτός γραφείου εδώ και πάνω από 10 χρόνια, όταν αυτό θεωρούνταν ανήκουστο, είπε ότι τα θετικά είναι περισσότερα από τα αρνητικά. Εκτίμησε ότι ίσως πάρει καιρό να βρει ο εργαζόμενος την ισορροπία, αλλά τελικά η δουλειά με τον τρόπο αυτό, είναι πιο διασκεδαστική.
Ο Ίαν και η Έμι Άντερσον, οι οποίοι εργάστηκαν ως ψηφιακοί νομάδες στη χώρα μας, επισήμαναν, σε βίντεο που προβλήθηκε, ότι λάτρεψαν την Ελλάδα και σίγουρα θα επέστρεφαν.
Τις ερωτήσεις στους ομιλητές υπέβαλε ο Αντώνης Ηλίας, συντονιστής του start up hub OK! Thess.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ